Άρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Γενεύη-Ελάχιστοι οι αισιόδοξοι στην Κύπρο

Άρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Γενεύη-Ελάχιστοι οι αισιόδοξοι στην Κύπρο Facebook Twitter
0

'Αρχισαν το πρωί στην Γενεύη μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι τριήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Κατά το τριήμερο θα γίνονται, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντα, δύο γύροι συναντήσεων, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα. Σήμερα θα συζητηθούν, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι: Οικονομία - ΕΕ, χρηματοδότηση - εφαρμογή της λύσης και εδαφικό με υποβολή χαρτών.

 Προσερχόμενοι στο «Παλάτι των Εθνών» οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο είναι αισιόδοξοι. Στις συναντήσεις μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και εμπειρογνώμονες.

 Για τις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως, επί του παρόντος, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της ΕΕ.

 Στο μεταξύ , δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, δείχνει ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι απαισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

 Μόνο 12% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι Ελληνοκύπριοι τοποθετούνται ξεκάθαρα ως προς το ποιο από τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι το πρωτεύον γι΄ αυτούς, δίνοντας έτσι και το στίγμα που θα πρέπει ν' ακολουθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ αποκαλυπτική είναι και η στάση εκείνων των ψηφοφόρων που στο δημοψήφισμα του 2004 είχαν ψηφίσει «Ναι». Τη δική τους βαρύτητα φέρουν τα κεφάλαια του εδαφικού και της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ ενδεικτική και της κόπωσης που άφησε το πέρασμα του χρόνου είναι και η κατανομή των προτεραιοτήτων, με την επιστροφή των προσφύγων να μην είναι πλέον η πρώτη εξ αυτών.

 Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα (61%) ανάμεσα στους ερωτώμενους υποστηρίζει τη μη ύπαρξη εγγυήσεων ούτε σε προσωρινό ούτε σε μεταβατικό στάδιο, ενώ άξιο λόγου είναι το επίσης χαμηλό ποσοστό αποδοχής έστω και προσωρινών εγγυήσεων από τους πολίτες που ψήφισαν «Ναι» στο σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο Ανάν προνοούσε τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του συντάγματος και της συνθήκης εγκαθίδρυσης του 1960.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM