Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες και αριστερά σχεδιάζουν συνασπισμό για να στερήσουν από τη Μέρκελ μια τρίτη θητεία

Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες και αριστερά σχεδιάζουν συνασπισμό για να στερήσουν από τη Μέρκελ μια τρίτη θητεία Facebook Twitter
0

Τα αριστερά κόμμα της Γερμανίας έχουν θέσει τους όρους για τον πιθανό σχηματισμό ενός συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν στην Άγγελα Μέρκελ να είναι ξανά καγκελάριος.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα μικρότερα αριστερά κόμματα Die Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ. Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φαίνεται ότι θα ισχύει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή.

 

Παρόλα αυτά το SPD, το οποίο συμμετέχει τώρα στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το CDU, αρνείται εδώ και καιρό να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική.

 

Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

 

Επισημαίνοντας την ετοιμότητα του κόμματός του για αλλαγή ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόεδρος του SPD δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν επιθυμούμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού».

«Αν συμβαίνει πολύ συχνά, τότε όσοι είναι δυσαρεστημένοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά», πρόσθεσε.

 

Τα τρία αριστερά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να αντικαταστήσουν τη Μέρκελ μετά τις εκλογές.

 

«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο- κόκκινο- πράσινο συνασπισμό (SPD, Die Linke και Πράσινοι), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ. «Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση».

 

Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή, εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της ευρωζώνης έχει προβλήματα, ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

 

Ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο κινδυνεύει να περιπλέξει τον σχηματισμό συνασπισμού, με την επανάληψη του μεγάλου σχηματισμού να διαφαίνεται η μόνη σίγουρη πιθανότητα.

 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή: Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

 

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM