Βρετανία: Ο παραιτηθείς πρεσβευτής στην ΕΕ κατά του Λονδίνου για το Brexit

Βρετανία: Ο παραιτηθείς πρεσβευτής στην ΕΕ κατά του Λονδίνου για το Brexit Facebook Twitter
0
Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άιβαν Ρότζερς δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικοί στόχοι για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ήταν άγνωστοι στους εκπροσώπους της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το BBC.

Σε επιστολή του προς την ομάδα των συνεργατών του στους οποίους ανακοίνωνε την παραίτησή του λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Ρότζερς αναφέρει ότι το Λονδίνο στερείτο έμπειρους διαπραγματευτές και τους καλούσε να αντιτάσσονται στις "μπερδεμένες σκέψεις".

 

"Ελπίζω να συνεχίσετε να αντιτάσσεστε στα αβάσιμα επιχειρήματα και στις μπερδεμένες σκέψεις και ότι ποτέ δεν θα φοβηθείτε να πείτε την αλήθεια στους έχοντες την εξουσία", ανέφερε ο Ρότζερς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη από το BBC.

 

Πέραν των γενικών σχολίων για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για τη χώρα όταν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι έχει αποκαλύψει ελάχιστα σχετικά με τους διαπραγματευτικούς της στόχους υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να αποδυναμώσει την θέση της ανοίγοντας όλα τα χαρτιά της.

 

Ο Ρότζερς υπαινίχθηκε ότι ακόμη και η πρώην ομάδα συνεργατών του, η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ, αγνοεί τις προθέσεις της κυβέρνησης.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιούς διαπραγματευτικούς στόχους θα ορίσει η κυβέρνηση για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit", έγραψε ο Ρότζερς.

 

Ο ίδιος τόνισε τη σπουδαιότητα της τεχνογνωσίας και της λεπτομερούς γνώσης των θέσεων των διαπραγματευτών στην άλλη πλευρά του τραπεζιού και την αιτιολογία τους, λέγοντας ότι πολλές μελλοντικές ευκαιρίες θα εξαρτώνται από "την ακριβή μορφή των συμφωνιών που θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε".

 

"Αντίθετα με τις απόψεις ορισμένων, το ελεύθερο εμπόριο δεν συμβαίνει έτσι απλά όταν δεν έχει παρεμποδιστεί από τις αρχές", έγραψε ο Ρότζερς αφήνοντας αιχμές για τη δήλωση του Λάιαμ Φοξ, του υπουργού Εμπορίου, ότι το ελεύθερο εμπόριο άνθισε όταν βγήκαν από τη μέση οι κυβερνήσεις.

 

"Το να αυξήσουμε την πρόσβαση σε άλλες αγορές και τις επιλογές των καταναλωτών στις δικές μας (αγορές) εξαρτάται από τις (εμπορικές) συμφωνίες-- πολυμερείς, πλειομερείς, διμερείς-- που επιτυγχάνουμε και από τους όρους στους οποίους συμφωνούμε".

 

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρησή του Ρότζερς συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit. Τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο οι δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον βρετανών υπουργών.

 

Φέρεται να τους εξήγησε τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

 

Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας –ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση– πριν από τα τέλη Μαρτίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM