Τουρκία: Συνελήφθη ο καφετζής της Cumhuriyet επειδή είπε πως δε θα σέρβιρε τον Ερντογάν

Τουρκία: Συνελήφθη ο καφετζής της Cumhuriyet επειδή είπε πως δε θα σέρβιρε τον Ερντογάν Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον διαχειριστή του καφενείου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου της χώρας, επειδή φέρεται να είπε ότι δεν θα σέρβιρε τσάι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του.


Ο Σενόλ Μπουράν, ο καφετζής του κυλικείου της εφημερίδας στα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη, τέθηκε υπό κράτηση αφού η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του το Σάββατο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Οζγκούρ Ούρφα.


Η εφημερίδα είναι από τις ελάχιστες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Η προσβολή του προέδρου της χώρας είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Τουρκία. Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γελοιογράφοι, μαθητές σχολείων και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν κατηγορηθεί για προσβολή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα.


Ο Μπουράν προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.


Ο Ούρφα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο καφετζής συνελήφθη επειδή ένας αστυνομικός, φύλακας ασφαλείας στην εφημερίδα, κατήγγειλε ότι τον άκουσε να χρησιμοποιεί μια ανάρμοστη λέξη αναφερόμενος στον Ερντογάν και ότι είπε πως δεν θα σέρβιρε τσάι στον πρόεδρο αν ποτέ επισκεπτόταν το κυλικείο του.


Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, ο καφετζής αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν θα του σερβίριζε τσάι. Υποστήριξε επίσης ότι είχε καυγαδίσει με τον συγκεκριμένο αστυνομικό πριν από δύο χρόνια. Ο δικαστής του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που εξέτασε την υπόθεση την Κυριακή διέταξε την προφυλάκισή του κάνοντας λόγο για "ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη αδικήματος" και επειδή υπήρχαν υποψίες ότι θα ασκούσε πιέσεις στους μάρτυρες.


Η εφημερίδα επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Μπουράν. Ο διευθυντής της Cumhuriyet και πολλά στελέχη της φυλακίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα προς όφελος των Κούρδων ανταρτών και του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM
Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM