Πρόεδρος πετρελαϊκού κολοσσού αναλαμβάνει υπ. Εξωτερικών με εντολή Τραμπ

Πρόεδρος πετρελαϊκού κολοσσού αναλαμβάνει υπ. Εξωτερικών με εντολή Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται ν΄ ανακοινώσει σήμερα, την επιλογή του Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ηγείται του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon-Mobil, για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου του Τραμπ.

 

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) με τον Τραμπ να επιλέγει για το αμερικανικό ΥΠΕΞ ένα κορυφαίο επιχειρηματικό στέλεχος, που έχει εμπειρία στην επίτευξη συμφωνιών παγκόσμιας εμβέλειας για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία στον κόσμο.

 

Ο Τραμπ αποφάσισε να επιλέξει τον 64χρονο Τίλερμαν από το Τέξας, μετά την υποστήριξη που εκδήλωσαν στο πρόσωπό του προσωπικότητες του ηγετικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σύμφωνα με το στέλεχος του επιτελείου Τραμπ.

 

Η υποστήριξη των στελεχών αυτών έχει ουσιαστική πολιτική σημασία για τον Τραμπ προκειμένου η επιλογή του Τίλερσον για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, να εγκριθεί από τη Γερουσία, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε τιμητική διάκριση στον Τίλερσον το 2013, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειές του, για “την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.” Η επιλογή του Τίλερσον από τον Τραμπ θα πυροδοτήσει προβληματισμό και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

 

Τα μέλη της Γερουσίας και από τα δύο κόμματα θα έχουν πολλές ερωτήσεις πέρα από την επιλογή του Τίλερσον και για την πιθανή επιλογή του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη δεύτερη σε ιεραρχία θέση ευθύνης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Ο Μπόλτον είναι γνωστός για την επιθετική ρητορική του, έναντι του Ιράκ και του Ιράν.

 

Τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί, δηλώνουν ότι ο Τίλερσον ως πρόεδρος της κοινοπραξίας (Exxon-Mobil Corp.) θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν αρκετές φορές. Η είδηση για την επιλογή του στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάστηκε θετικά από τη Μόσχα.

 

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που ανησυχούν όπως, ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που ασκεί σημαντική επιρροή στα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ήταν προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, το 2008. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters: “Έχω ανησυχίες. Είναι ευρέως γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.”

 

Η επιλογή του Τίλερσον θα δημοσιοποιηθεί επίσημα σε μία περίοδο κατά την οποία επικρατεί πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενη επιρροή της Ρωσίας -μέσω ηλεκτρονικών υποκλοπών που της καταλογίζονται – στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM