Μελέτη: Το ΙΚ δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές

Μελέτη: Το ΙΚ δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές Facebook Twitter
0

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη η οποία προειδοποιεί εναντίον της υπέρμετρης εστίασης στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.


Από τα 178 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμιστικό εξτρεμισμό, οι 79 δεν είχαν καμιά σχέση με το ΙΚ, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από ένα κέντρο του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον το οποίο ειδικεύεται στον εξτρεμισμό.


Πέρα από το ΙΚ, οι οργανώσεις που προσέλκυσαν τους περισσότερους υποστηρικτές το διάστημα αυτό είναι η Σεμπάμπ της Σομαλίας (πρόσκειται στην αλ Κάιντα), η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και οι Ταλιμπάν.


Πάντως «η μεγάλη πλειονότητα» των προσώπων σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες δεν είχαν επιχειρησιακή σχέση με καμιά τζιχαντιστική οργάνωση.


Σύμφωνα με τη Σάρα Γκιλκς, συγγραφέα της μελέτης, η έλξη την οποία ασκεί «η σαλαφιστική-τζιχαντιστική ιδεολογία» είναι ευρύτερη από την έλξη που ασκεί η μια ή η άλλη οργάνωση.


«Πολλοί αμερικανοί νεοσύλλεκτοι προσελκύονται από μια ιδεαλιστική αντικουλτούρα, με την ευρεία έννοια, δεν εμπλέκονται στις διενέξεις» ανάμεσα στην μια και την άλλη ισλαμιστική ριζοσπαστική οργάνωση, σημειώνει η ίδια. Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση όχι μόνο μιας συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά της «σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής» ιδεολογίας, η οποία εμφανίζεται «σε μια μορφή απλοποιημένη, άμεσα προσβάσιμη, ειδικά προσαρμοσμένη για να προσελκύσει ένα δυτικό κοινό», γράφει στη μελέτη η Γκιλκς.


Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν συχνά την ανάγκη να διεξαχθεί ένας ιδεολογικός πόλεμος, μια εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της σε αυτό το πεδίο της μάχης. Όταν αναδύθηκε το ΙΚ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμη προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να προβάλλει τα δικά του μηνύματα, να κάνει μια εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των τζιχαντιστών, διαψεύδοντας στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα ψέματά τους και καταγγέλλοντας τις ωμότητες που διαπράττουν.


Από τις αρχές του 2016, το κέντρο καταπολέμησης της προπαγάνδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ—επικεφαλής του είναι ένας πρώην αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, ο Μάικλ Λάμπκιν—επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου ιστοτόπων και πλατφορμών για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM