Η Σκωτία ξεκαθαρίζει: Θα παρέμβουμε στο Brexit

Η Σκωτία ξεκαθαρίζει: Θα παρέμβουμε στο Brexit Facebook Twitter
0

Η Σκωτία θα παρέμβει κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη νομική διαμάχη για την εξασφάλιση της έγκρισης του κοινοβουλίου πριν μπορέσει να ξεκινήσει το επίσημο διαζύγιο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία με την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας πριν το τέλος του επόμενου Μαρτίου. Η Μέι υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα αμφισβητεί το δικαίωμά της να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.

 

«Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν δοθεί στη Σκοτία και θα στερήσει από τη Σκοτία δικαιώματα και ελευθερία», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.

 

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τα δικαιώματα της Αγγλίας και της Ουαλίας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μια απόπειρα να ασκηθεί βέτο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η δημοκρατική βούληση του λαού της Σκοτίας…. δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί», δήλωσε.

 

«Θα πρέπει να απαιτηθεί νομοθεσία στο Γουέστμινστερ και θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του Κοινοβουλίου της Σκοτίας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

 

Η Στέρτζον είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκοτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM