ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ραγδαίες πολτικές εξελίξεις στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

Ραγδαίες πολτικές εξελίξεις στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, σύμφωνα με στενό του σύμβουλο, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα αποπέμψουν τον Σάντσεθ, μια ενέργεια που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και θα σηματοδοτούσε το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 9 μηνών. Ο 44χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού καταψηφίστηκε, καθώς οι αντίπαλοί του τάχθηκαν υπέρ της άρσης του βέτο εκ μέρους των Σοσιαλιστών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι.


Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών είχε από χθες αφήσει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί εάν η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί σήμερα εναντίον του και υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να μείνει στην εξουσία.


Οι Σοσιαλιστές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, βρίσκονται σε κρίση, με την ηγεσία τους διχασμένη καθώς τα 17 από τα 38 μέλη της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν την Τετάρτη και απαίτησαν ο Σάντσεθ να αποχωρήσει προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, το οποίο διαρκεί εννιά μήνες.


Ο Σάντσεθ εναντιώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP)—το οποίο κατέλαβε μεν την πρώτη θέση αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις—κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προκήρυξη νέων εκλογών, τον Δεκέμβριο.


Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις παραιτήσεις, ο 44χρονος Σάντσεθ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αποχή των βουλευτών του κόμματος και ότι θα ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, που πιθανότατα θα κερδίσει ο ίδιος.


«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Reuters/ AΠΕ -ΜΠΕ

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM