Τουρκία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου Dogan- Κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον Ερντογάν

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου Dogan- Κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους στην Τουρκία, του Dogan Media, υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του έπειτα από την δημοσίευση από χάκερς email που τον φέρνουν να ενδίδει σε πιέσεις από μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την εκδοτική γραμμή του ομίλου.


Ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτζιντάγ, ανακοινώνοντας την παραίτηση του, διέψευσε ότι ήταν ο αποστολέας των email που διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα από την αριστερή οργάνωση RedHack, διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια μια "απεχθή απάτη".


Ο Γιαλτζιντάγ τόνισε πως παραιτήθηκε για να μην αμαυρωθεί η φήμη της μητρικής εταιρείας Dogan Holding, ένας από τους πλέον γνωστούς οικογενειακούς ομίλους στην χώρα, που δραστηριοποιείται σε ευρύτερους τομείς, από τα μέσα ενημέρωσης και την κτηματομεσιτική αγορά μέχρι την ενέργεια και το λιανικό εμπόριο. "Αποφάσισα να αποχωρήσω από την θέση μου, όπου υπηρέτησα με αφοσίωση και ευθύνη από τις αρχές του έτους ώστε οι κατηγορίες που στοχεύουν εμένα να μην βλάψουν την φήμη του ομίλου Dogan", επισήμανε.


Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία φέρεται να έστειλε ο Γιαλτζιντάγ περιελάμβαναν μια αλληλογραφία του με τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην οποία ο επικεφαλής του Dogan φέρεται να δείχνει πρόθυμος να προσαρμόσει την εκδοτική γραμμή των μέσων ενημέρωσης του ομίλου για να εξευμενίσει την κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι στο γραφείο του Αλμπαϊράκ αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.


"Στον τεχνικό έλεγχο του προσωπικού μου υπολογιστή, αποκαλύφθηκε ότι αυτά τα μηνύματα δεν εστάλησαν από εμένα και δεν στάλθηκαν μέσω του υπολογιστή μου. Πρόκειται για μια απεχθή απάτη", υπογράμμισε ο Γιαλτζιντάγ στην ανακοίνωση του.


Η παραίτηση του επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου, που περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες τουρκικές εφημερίδες Hurriyet, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk και το Kanal D, έρχεται εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την άσκηση πίεσης σε μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα έπειτα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που έδωσε στις αρχές καθολικές εξουσίες.


Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί έπειτα από τις 15 Ιουλίου, με την υποψία ότι διατηρούν δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για την ενορχήστρωση της απόπειρας κατάλυσης της εξουσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμο 20 τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφωνικών σταθμών, με την κατηγορία ότι μεταδίδουν "τρομοκρατική προπαγάνδα".
Στο πλαίσιο των ευρύτερων εκκαθαρίσεων, περίπου 100.000 αστυνομικοί, στρατιώτες, δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM