''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη

''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

 

Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί τη φρεσκάδα, πέρα από την εμπιστοσύνη στον “δικό” μας ψαρά. Η στενή σχέση με το μαγαζάκι της γειτονιάς μας είναι η μοναδική εγγύηση,  εκεί όπου η ανθρώπινη επαφή και το επαγγελματικό φιλότιμο αντικαθιστούν την απρόσωπη επαφή με την ανωνυμία των μεγάλων αλυσίδων, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγέλματα που πολύ θα ήθελε να εξαφανίσει η παγκοσμιοποίηση.

Πάω βόλτα στα ψαράδικα

*O Στρατής Μπουρνούς ξεκίνησε σαν ερασιτέχνης, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα τα ψάρια που του έστελναν από την πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Από τους ιχθυότοπους της Λήμνου, της Αργολίδας, της Μυτιλήνης, της Χίου και των Κυκλάδων, αλλά και ψάρι βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, εδώ το φρέσκο ψάρι και τα όστρακά σου καθαρίζονται και φιλετάρονται, όσο εσύ χαζεύεις στην οθόνη ντοκιμαντέρ του National Geographic. Με ένα τηλέφωνο, η ψαριά της ημέρας φθάνει και ντελίβερυ στην πόρτα σου.

Ο Μυτιληνιός, Λ. Παπάγου 130, Ζωγράφου, 2107706215

*Ένας «Θαλάσσιος Κήπος» με φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές κυρίως από τη Νάξο αλλά και από τη Χίο, τη Χαλκίδα, την Κάρυστο, την Κάλυμνο, τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας από το Μαρμάρι και μια μικρή ποικιλία από θαλασσινά ημέρας. Σπεύσατε νωρίς, η φρεσκάδα ξεπουλάει!

Εθν. Αντιστάσεως 182, Καισαριανή, 2107242094

*Ο «Ιχθύς»,  ή αλλιώς το πρώτο αθηναϊκό ψαράδικο με υπηρεσία δημοσίων σχέσεων, private chef που κάθε Παρασκευή θα σε μυήσει στα μυστικά του φιλεταρίσματος, on line υπηρεσίες και δώρο το βιβλίο «12 μήνες ψάρια» με κάθε αγορά, έχει κάψει τις καρδιές των βορείων προαστείων τα τελευταία τρία χρόνια. Τα υποκαταστήματα πέφτουν βροχή και ο Κώστας Φίλης μπορεί να περηφανεύεται ότι πουλάει το πιο σπάνιο, το πιο εξειδικευμένο ψάρι και θαλασσινό στην πρωτεύουσα.

Ηρακλλείτου 32, Πάτημα Χαλανδρίου, 2106898931

Δεν είναι μόνο που το ψάρι τους είναι ολόφρεσκο και ψαρεμένο στο Αιγαίο είναι και η ευγένεια των παιδιών, που μαζί με το ψαράκι ή το καλαμάρι που θα σου καθαρίσουν, θα σου συστήσουν πάντα και μια πρωτότυπη συνταγή, νοστιμότατη και προσαρμοσμένη στα βιαστικά ωράρια της σύγχρονης νοικοκυράς. Οι κυρίες του Παγκρατίου ορκίζονται στο όνομά του: αυτές ξέρουν καλύτερα.

*Η Αιγινίτισα, Φιλολάου 142, Παγκράτι, τηλ. 210 7519314

Όλο το χρόνο εδώ θα βρείτε το φρεσκότερο ψάρι. Ο Μανώλης Φακίνος το προμηθεύεται από δικούς του ανθρώπους στη Λήμνο και τη Νάξο. Κι αυτός θα σας τα καθαρίσει και θα σας υποδείξει τον ιδανικό τρόπο για να τα μαγειρέψετε.

*Ο Μπαρμπουνάκης, 28ης Οκτωβρίου 4, Ψυχικό, 2106743639*

Ο Παναγιώτης Κοκώνης μπορεί να εγγυηθεί το καλύτερο, αφού από το δεύτερο πόστο του, στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου διαλέγει πρώτα-πρώτα το καλύτερο για το μαγαζί του. Οι πάγκοι του θα σας εκλπήξουν με την ποικιλία τους σε πρωτότυπα ψαρικά και οστρακοειδή, αφού οι μόνιμοι βουτηχτάδες φροντίζουν για το καλύτερο. Εδώ βρήκα τα σπάνια καβούρια της Καβάλας ολοζώντανα αλλά και φούσκες συντηρημένες σε θαλασσόνερο από τα Δωδεκάνησα.

Η Χαλκίδα, Κεντρική Αγορά του Πειραιά, 2104222574

Το μπαρμπούνι στο διαδίκτυο

Ποιός έχει πια τον χρόνο να ξυπνήσει πρωί-πρωί και να τρέξει στον ψαρά για το καλύτερο της αγοράς; Πηγαίνετε στο γραφείο και στείλτε το πρώτο mail της ημέρας στο ηλεκτρονικό σας ιχθυοπωλείο. Για εγγυημένη φρεσκάδα.

www.pantafresko.gr Τσιπούρες πελαγίσιες, χριστόψαρα, χταπόδια πάνω από 3 κιλά, λαβράκια Πολυχνίτου, γάμπαρη και αστακός. Τηλεφωνείστε στο 69782675674 για να ενερωθείτε για την ψαριά της ημέρας.

www.fishmarket.gr Σαν να είστε σε προσωπική επαφή με τον ψαρά της γειτονιάς σας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ