''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη

''Εδώ ο καλός ο λούτσος''. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

 

Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί τη φρεσκάδα, πέρα από την εμπιστοσύνη στον “δικό” μας ψαρά. Η στενή σχέση με το μαγαζάκι της γειτονιάς μας είναι η μοναδική εγγύηση,  εκεί όπου η ανθρώπινη επαφή και το επαγγελματικό φιλότιμο αντικαθιστούν την απρόσωπη επαφή με την ανωνυμία των μεγάλων αλυσίδων, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγέλματα που πολύ θα ήθελε να εξαφανίσει η παγκοσμιοποίηση.

Πάω βόλτα στα ψαράδικα

*O Στρατής Μπουρνούς ξεκίνησε σαν ερασιτέχνης, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα τα ψάρια που του έστελναν από την πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Από τους ιχθυότοπους της Λήμνου, της Αργολίδας, της Μυτιλήνης, της Χίου και των Κυκλάδων, αλλά και ψάρι βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, εδώ το φρέσκο ψάρι και τα όστρακά σου καθαρίζονται και φιλετάρονται, όσο εσύ χαζεύεις στην οθόνη ντοκιμαντέρ του National Geographic. Με ένα τηλέφωνο, η ψαριά της ημέρας φθάνει και ντελίβερυ στην πόρτα σου.

Ο Μυτιληνιός, Λ. Παπάγου 130, Ζωγράφου, 2107706215

*Ένας «Θαλάσσιος Κήπος» με φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές κυρίως από τη Νάξο αλλά και από τη Χίο, τη Χαλκίδα, την Κάρυστο, την Κάλυμνο, τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας από το Μαρμάρι και μια μικρή ποικιλία από θαλασσινά ημέρας. Σπεύσατε νωρίς, η φρεσκάδα ξεπουλάει!

Εθν. Αντιστάσεως 182, Καισαριανή, 2107242094

*Ο «Ιχθύς»,  ή αλλιώς το πρώτο αθηναϊκό ψαράδικο με υπηρεσία δημοσίων σχέσεων, private chef που κάθε Παρασκευή θα σε μυήσει στα μυστικά του φιλεταρίσματος, on line υπηρεσίες και δώρο το βιβλίο «12 μήνες ψάρια» με κάθε αγορά, έχει κάψει τις καρδιές των βορείων προαστείων τα τελευταία τρία χρόνια. Τα υποκαταστήματα πέφτουν βροχή και ο Κώστας Φίλης μπορεί να περηφανεύεται ότι πουλάει το πιο σπάνιο, το πιο εξειδικευμένο ψάρι και θαλασσινό στην πρωτεύουσα.

Ηρακλλείτου 32, Πάτημα Χαλανδρίου, 2106898931

Δεν είναι μόνο που το ψάρι τους είναι ολόφρεσκο και ψαρεμένο στο Αιγαίο είναι και η ευγένεια των παιδιών, που μαζί με το ψαράκι ή το καλαμάρι που θα σου καθαρίσουν, θα σου συστήσουν πάντα και μια πρωτότυπη συνταγή, νοστιμότατη και προσαρμοσμένη στα βιαστικά ωράρια της σύγχρονης νοικοκυράς. Οι κυρίες του Παγκρατίου ορκίζονται στο όνομά του: αυτές ξέρουν καλύτερα.

*Η Αιγινίτισα, Φιλολάου 142, Παγκράτι, τηλ. 210 7519314

Όλο το χρόνο εδώ θα βρείτε το φρεσκότερο ψάρι. Ο Μανώλης Φακίνος το προμηθεύεται από δικούς του ανθρώπους στη Λήμνο και τη Νάξο. Κι αυτός θα σας τα καθαρίσει και θα σας υποδείξει τον ιδανικό τρόπο για να τα μαγειρέψετε.

*Ο Μπαρμπουνάκης, 28ης Οκτωβρίου 4, Ψυχικό, 2106743639*

Ο Παναγιώτης Κοκώνης μπορεί να εγγυηθεί το καλύτερο, αφού από το δεύτερο πόστο του, στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου διαλέγει πρώτα-πρώτα το καλύτερο για το μαγαζί του. Οι πάγκοι του θα σας εκλπήξουν με την ποικιλία τους σε πρωτότυπα ψαρικά και οστρακοειδή, αφού οι μόνιμοι βουτηχτάδες φροντίζουν για το καλύτερο. Εδώ βρήκα τα σπάνια καβούρια της Καβάλας ολοζώντανα αλλά και φούσκες συντηρημένες σε θαλασσόνερο από τα Δωδεκάνησα.

Η Χαλκίδα, Κεντρική Αγορά του Πειραιά, 2104222574

Το μπαρμπούνι στο διαδίκτυο

Ποιός έχει πια τον χρόνο να ξυπνήσει πρωί-πρωί και να τρέξει στον ψαρά για το καλύτερο της αγοράς; Πηγαίνετε στο γραφείο και στείλτε το πρώτο mail της ημέρας στο ηλεκτρονικό σας ιχθυοπωλείο. Για εγγυημένη φρεσκάδα.

www.pantafresko.gr Τσιπούρες πελαγίσιες, χριστόψαρα, χταπόδια πάνω από 3 κιλά, λαβράκια Πολυχνίτου, γάμπαρη και αστακός. Τηλεφωνείστε στο 69782675674 για να ενερωθείτε για την ψαριά της ημέρας.

www.fishmarket.gr Σαν να είστε σε προσωπική επαφή με τον ψαρά της γειτονιάς σας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ