Ιταλία: Ο Ρέντσι προσπαθεί να αποφευχθεί κάθε bail-in

Ιταλία: Ο Ρέντσι προσπαθεί να αποφευχθεί κάθε bail-in Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα ότι ο στόχος του ήταν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο bail-in, η διάσωση μιας τράπεζας με τη χρήση κεφαλαίων των πιστωτών της, των μετόχων της και τελικά των καταθέσεων των απλών αποταμιευτών, όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες στην ΕΕ, μόλις μερικές ημέρες αφού μια από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες ανακοίνωσε μια συμφωνία της ύστατης στιγμής για ένα bailout, με την άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.


Ο Ρέντσι δήλωσε ικανοποιημένος για το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena για την «διάσωσή» της, το οποίο ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση κεφαλαίου ύψους €5 δισεκ.


Βάσει των νέων κανόνων για τον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ φέτος, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χρήματα του δημοσίου πριν οι πιστωτές των τραπεζών—οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ακόμη και οι αποταμιευτές που θεωρούνται ανασφάλιστοι, δηλαδή διαθέτουν καταθέσεις πάνω από ένα όριο—συνεισφέρουν πρώτα ένα ποσοστό των απαιτούμενων κεφαλαίων.


«Για εμένα η Ιταλία δίνει μια σκληρή μάχη για να αποφύγει ένα bail-in, διότι ακόμη και ένα "soft bail-in" θα αποτελούσε καταστροφή για την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη» στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.


Ο Ρέντσι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις πέρυσι έπειτα από ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση τεσσάρων μικρών τραπεζών, διότι ορισμένα από τα χρήματα που αντλήθηκαν για το bail-in ανήκαν σε απλούς καταθέτες που δεν είχαν ιδέα ότι διέτρεχαν κίνδυνο οι αποταμιεύσεις τους. Ένας αυτοκτόνησε.


Εάν αναγκαζόταν να εφαρμόσει τους κανόνες για τη διάσωση τραπεζών εκ των έσω, ο Ρέντσι θα βρισκόταν σε πολιτικούς κινδύνους εξαιρετικά ανεπιθύμητους για τον ίδιο, ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας εντός του έτους, που ενδέχεται να είναι κρίσιμο για την επιβίωση της κυβέρνησής του.


Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, ο Ρέντσι διαβεβαίωσε «θα νικήσω», ενώ προειδοποίησε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι αστάθεια θα ακολουθήσει» σε περίπτωση ήττας του πρωθυπουργού και του κόμματός του, των Δημοκρατών (PD).


Το δημοψήφισμα αυτό έχει στόχο να εγκριθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ιταλία να έχει στο μέλλον σταθερότερες κυβερνήσεις, να καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση του νομοθετικού έργου και να αλλάξει άρδην τον ρόλο της Γερουσίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM
Πως η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Διεθνή / Πώς η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Η μουσική και τα τραγούδια αναδεικνύουν την κουλτούρα των πολυτελών μαρκών. Από τη διάσημη επιτυχία "Dior" μέχρι την ανάκαμψη της Gucci, αναλύουμε πώς η μουσική επηρεάζει τις πωλήσεις και τις στρατηγικές των μεγάλων οίκων
LIFO NEWSROOM