Xάμοντ: Δεν έχουμε αποφασίσει πότε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, τώρα θα ασχοληθούμε με το έλλειμμα

Xάμοντ: Δεν έχουμε αποφασίσει πότε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, τώρα θα ασχοληθούμε με το έλλειμμα Facebook Twitter
1

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

 

Σε ερώτηση που του έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός LBC, αν το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ο Χάμοντ απάντησε: "Όχι, αυτή είναι μια απόφαση που δεν έχουμε πάρει ακόμη".

 

"Τώρα έχουμε τα βασικά πρόσωπα που θα εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και όταν η πρωθυπουργός ολοκληρώσει τους διορισμούς (στην κυβέρνησή) της αργότερα σήμερα, είμαι βέβαιος ότι θα καθήσουμε κάτω και θα αρχίσουμε να μιλάμε για την στρατηγική διαπραγμάτευσης της Βρετανίας και πως θα την προχωρήσουμε", σημείωσε.

 

Δεχόμενος στη συνέχεια πιέσεις να πει πότε θα ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χάμοντ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη σε αυτό το ερώτημα.

 

Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit σημαίνει εξάλλου ότι η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, σημείωσε ο Χάμοντ, αλλά, όπως πρόσθεσε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τότε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ υπό την οπτική γωνία του εμπορικού εταίρου κι όχι του μέλους της ΕΕ.

 

"Θα βγούμε από την ενιαία αγορά ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να εγκαταλείψουμε την ΕΕ", τόνισε.

 

"Το θέμα τώρα είναι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ όχι από την οπτική γωνία του μέλους, αλλά από την οπτική γωνία του κοντινού γείτονα και εμπορικού εταίρου", υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

 

Ο Χάμοντ πρόσθεσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ότι θα εξετάσει πόσο γρήγορα θα πρέπει η χώρα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση από αυτήν του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

 

"Αυτό που κάναμε το 2010 ήταν ακριβώς η σωστή προσέγγιση για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε η βρετανική οικονομία", δήλωσε ο Χάμοντ στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

 

"Όμως τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της ιστορίας της βρετανικής οικονομίας με την απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και η οικονομία μας θα αλλάξει καθώς θα προχωράμε στο μέλλον και θα απαιτεί μια άλλη σειρά παραμέτρων για να στεφθεί από επιτυχία", σημείωσε.

 

"Βεβαίως οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τον προϋπολογισμό, αλλά το πως και το πότε και με τι ρυθμό θα το κάνουμε αυτό και πως θα υπολογίσουμε την πρόοδό μας κατά τη διαδικασία αυτή, είναι κάτι που χρειάζεται τώρα να εξετάσουμε υπό το φως των νέων συνθηκών που υπάρχουν για την οικονομία", σημείωσε.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε στόχο την μετατροπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Βρετανίας --το οποίο βρίσκεται περίπου στο 4% του ΑΕΠ-- σε πλεόνασμα ως το 2020, αν και όπως είχε δηλώσει πρόσφατα δεν θα συνέχιζε να επιδιώκει την επίτευξη αυτού του στόχου με δεδομένο το αναμενόμενο πλήγμα στην οικονομία από την απόφαση που ελήφθη με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια