Xάμοντ: Δεν έχουμε αποφασίσει πότε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, τώρα θα ασχοληθούμε με το έλλειμμα

Xάμοντ: Δεν έχουμε αποφασίσει πότε να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, τώρα θα ασχοληθούμε με το έλλειμμα Facebook Twitter
1

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

 

Σε ερώτηση που του έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός LBC, αν το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ο Χάμοντ απάντησε: "Όχι, αυτή είναι μια απόφαση που δεν έχουμε πάρει ακόμη".

 

"Τώρα έχουμε τα βασικά πρόσωπα που θα εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και όταν η πρωθυπουργός ολοκληρώσει τους διορισμούς (στην κυβέρνησή) της αργότερα σήμερα, είμαι βέβαιος ότι θα καθήσουμε κάτω και θα αρχίσουμε να μιλάμε για την στρατηγική διαπραγμάτευσης της Βρετανίας και πως θα την προχωρήσουμε", σημείωσε.

 

Δεχόμενος στη συνέχεια πιέσεις να πει πότε θα ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χάμοντ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη σε αυτό το ερώτημα.

 

Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit σημαίνει εξάλλου ότι η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, σημείωσε ο Χάμοντ, αλλά, όπως πρόσθεσε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τότε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ υπό την οπτική γωνία του εμπορικού εταίρου κι όχι του μέλους της ΕΕ.

 

"Θα βγούμε από την ενιαία αγορά ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να εγκαταλείψουμε την ΕΕ", τόνισε.

 

"Το θέμα τώρα είναι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ όχι από την οπτική γωνία του μέλους, αλλά από την οπτική γωνία του κοντινού γείτονα και εμπορικού εταίρου", υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

 

Ο Χάμοντ πρόσθεσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ότι θα εξετάσει πόσο γρήγορα θα πρέπει η χώρα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση από αυτήν του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

 

"Αυτό που κάναμε το 2010 ήταν ακριβώς η σωστή προσέγγιση για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε η βρετανική οικονομία", δήλωσε ο Χάμοντ στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

 

"Όμως τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της ιστορίας της βρετανικής οικονομίας με την απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και η οικονομία μας θα αλλάξει καθώς θα προχωράμε στο μέλλον και θα απαιτεί μια άλλη σειρά παραμέτρων για να στεφθεί από επιτυχία", σημείωσε.

 

"Βεβαίως οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τον προϋπολογισμό, αλλά το πως και το πότε και με τι ρυθμό θα το κάνουμε αυτό και πως θα υπολογίσουμε την πρόοδό μας κατά τη διαδικασία αυτή, είναι κάτι που χρειάζεται τώρα να εξετάσουμε υπό το φως των νέων συνθηκών που υπάρχουν για την οικονομία", σημείωσε.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε στόχο την μετατροπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Βρετανίας --το οποίο βρίσκεται περίπου στο 4% του ΑΕΠ-- σε πλεόνασμα ως το 2020, αν και όπως είχε δηλώσει πρόσφατα δεν θα συνέχιζε να επιδιώκει την επίτευξη αυτού του στόχου με δεδομένο το αναμενόμενο πλήγμα στην οικονομία από την απόφαση που ελήφθη με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια