Παραμένει η ποινή κάθειρξης 16 ετών για τον κυβερνήτη του Κόστα Κονκόρντια

Παραμένει η ποινή κάθειρξης 16 ετών για τον κυβερνήτη του Κόστα Κονκόρντια Facebook Twitter
0

Το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόψε την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης που επέβαλλε ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών στον Φραντσέσκο Σκεττίνο, κυβερνήτη του κρουαζιερόπλοιου « Κόστα Κονκόρντια».

Το Κόστα Κονκόρντια ναυάγησε στις 13 Ιανουάριου 2012 έπειτα από πρόσκρουση σε ύφαλο, κοντά στο μικρό νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας. Τριάντα δυο άτομα έχασαν την ζωή τους κατά το τραγικό αυτό γεγονός, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους εκατό.

Ο Σκεττίνο, σύμφωνα με σειρά μαρτυριών, είχε προσπαθήσει να κάνει ένα είδος «υπόκλισης» μπροστά από το νησί και λόγω υπερβολικής κλίσης το κρουαζιερόπλοιο- στο οποίο επέβαιναν πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι- προσέκρουσε σε ύφαλο και άρχισε να μπάζει νερό.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζανκάρλο Φερρούτσι είχε ζητήσει την καταδίκη του Σκεττίνο σε κάθειρξη είκοσι επτά ετών, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να μην ξεπεράσουν τα δεκαέξι χρόνια κάθειρξης της πρώτης δίκης, μια ποινή η οποία επιβάλλεται για εγκατάλειψη πλοίου, εξ αμελείας ναυάγιο, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη επιβατών και εξ αμελείας πρόκληση σωματικής βλάβης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φραντσέσκο Σκεττίνο επιχείρησαν να αποδείξουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τόσο τον πηδαλιούχο όσο και μέρος του πληρώματος του καπετάνιου.

Ο κυβερνήτης του Κόστα Κονκόρντια ωστόσο είχε αρνηθεί να επιστρέψει στο πλοίο, όταν ο επικεφαλής του λιμενικού Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο του έδωσε τη διαταγή μέσω ασύρματου και κινητού τηλεφώνου.

H στάση αυτή επικρίθηκε από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πιθανώς να επηρέασε την τελική κρίση των δικαστών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM