Συντριπτικό "όχι" των Ολλανδών στο δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ε.Ε.-Ουκρανίας

Συντριπτικό "όχι" των Ολλανδών στο δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ε.Ε.-Ουκρανίας Facebook Twitter
0

Συντριπτικό «όχι» είπαν οι Ολλανδοί στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό σε ποσοστό πάνω από 60%, σε ένα δημοψήφισμα που θεωρείται ως ένα ακόμη χαστούκι για την ευρωπαϊκή ενότητα.  Το ποσοστό φαίνεται να επιβεβαιωνόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ με βάση το 40% των καταμετρημένων ψήφων.

Παραμένει ωστόσο αβέβαιη η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος καθώς δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό των Ολλανδών που ψήφισαν. Με συμμετοχή κάτω του 30% το αποτέλεσμα θεωρείται άκυρο.

Το δημοψήφισμα δεν είναι πάντως δεσμευτικό αλλά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, που τόνισε όμως ότι θα το λάβει σοβαρά υπόψη της.

Το αποτέλεσμα είναι μια ήττα για την κυβέρνηση Ρούτε και μια νίκη για τους ευρωσκεπτικιστές, που το προκάλεσαν με τη συλλογή 300 χιλ.  υπογραφών ανάμεσα στους πολίτες. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια ευρύτερη συμμαχία ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές, σε εξτρεμιστές και σε θαυμαστές του Πούτιν.

Ακόμη κι αν η εφαρμογή της Συνθήκης με την Ουκρανία προχωρήσει, κάτι που αναμένεται να συμβεί, το  «όχι» θα εδραιώσει τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις κατά του «δημοκρατικού ελλείμματος» στην Ευρώπη, δύο περίπου μήνες πριν την ψήφο των Βρετανών για την ένταξη τους στην ΕΕ.

Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα από τις 28 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης που υπεγράφη πέρυσι με την Ουκρανία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM