ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ένα φεστιβάλ χορού στο κέντρο της πόλης

Ένα φεστιβάλ χορού στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
0
Ένα φεστιβάλ χορού στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
Η ομάδα του Athens Videodance Project

Πείτε μας λίγα λόγια για το 5ο Athens Videodance Project 2015.
Το AVDP πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει προβολές σύντομων έργων videodance από 30 χώρες, ταινίες χορού, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις και photo-projections, αλλά και περφόρμανς στο θέατρο και στον εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσανλής. Βέβαια. Αν και το AVDP ανοίγει επίσημα την αυλαία του στις 23/1, ήδη από τις 17 Ιανουαρίου, έχουμε ξεκινήσει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με masterclasses, private screenings και δραστηριότητες videodance για τους φοιτητές της ΑΣΚΤ, τους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων, τους σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών χορού και την ομάδα αυτοσχεδιασμού v.s.a.

Στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του χορού και των διαφορετικών τεχνών σχεδόν 30 καλλιτέχνες θα αναπτύσσουν μια ιδέα, η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε 30 λεπτά, ενώ ο κόσμος θα περιπλανιέται ελεύθερος στον χώρο.

Πιστεύετε ότι ο χορός ενδιαφέρει τους Αθηναίους;
Ο κόσμος ενδιαφέρεται σίγουρα για τον χορό, και ακόμα περισσότερο ενδιαφέρεται να γνωρίσει αυτό το νέο είδος, το videodance. Ο χορός είναι για όλους μας μία ξεκάθαρη πια καλλιτεχνική φόρμα, όπως και ο κινηματογράφος. Το videodance όμως είναι ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε, υποστηρίχθηκε και αυτονομήθηκε, το πάντρεμα των δύο αυτών τεχνών. Μια γέννηση που ενώ αρχικά αφορούσε τη βαθιά συγγενική σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα, αργότερα αποτέλεσε ένα ξεχωριστό εργαλείο για πολλούς καλλιτέχνες που ψάχνουν νέες εκφραστικές διεξόδους. Πιστεύουμε ότι και το κοινό ψάχνει πια νέες ψυχαγωγικές διεξόδους και γι' αυτόν το λόγο έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ μας με τόση θέρμη. Φέτος πάμε για τον 5ο χρόνο!

Ένα φεστιβάλ χορού στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
Κάθε βράδυ στις 21:15, μια ξεχωριστή περφόρμανς θα γεννιέται στον εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσανλής...

Ποια περφόρμανς από το φεστιβάλ θα μας προτείνατε να παρακολουθήσουμε και γιατί;
Η promenade ή, αλλιώς, βόλτα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες performative δράσεις του φεστιβάλ. Κάθε βράδυ στις 21:15, μια ξεχωριστή περφόρμανς θα γεννιέται στον εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσανλής. Στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του χορού και των διαφορετικών τεχνών σχεδόν 30 καλλιτέχνες (χορευτές, εικαστικοί και μουσικοί) θα αναπτύσσουν μια ιδέα, η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε 30 λεπτά, ενώ ο κόσμος θα περιπλανιέται ελεύθερος στον χώρο.

Μίλησέ μου για τρεις καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό Athens Videodance Project και τους έχεις ξεχωρίσει.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μέσα από αυτούς που εσύ ο ίδιος, με μεράκι και σκέψη, έχεις επιλέξει. Η κινηματογραφική ροή είναι πλούσια, διαφορετική κάθε μέρα, με πολύ ξεχωριστές, διεθνείς αλλά και τοπικές συμμετοχές. Κάθε μέρα ξεκινάει με σύντομες ταινίες χορού (όπως οι Memento Mori, Under the Cobblestones, Glove Story κ.ά), ντοκιμάντερ (όπως τα Rudolf Nurejev, David Zambrano, Michael Kliën κ.ά), ενώ μία ξεχωριστή ταινία χορού είναι η Dead dreams of monochrome men των DV8. O κινηματογράφος θα κλείνει κάθε βράδυ με τις ενότητες των σύντομων έργων videodance (στις 18:45 και 20:00, διαφορετικές μεταξύ τους) που δίνουν μια ωραία γεύση από πολύμορφες αφηγήσεις, αισθητικές και κινηματογραφικές τεχνικές.

Τι είναι το Moving Cities που διοργανώνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από τις 23 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου;
To πρότζεκτ Moving Cities είναι μια διαπολιτισμική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται μέσα από μια συλλογή σύντομων κινηματογραφικών έργων, τα οποία, χρησιμοποιώντας την τέχνη του χορού, εξερευνούν τη σχέση των ανθρώπων με την πόλη, παρατηρώντας τη σύνθεση ανάμεσα σε αυτούς και τον μηχανοποιημένο κόσμο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και δημιουργός, Jevan Chowdhury, θα βρίσκεται στην Αθήνα για μία εβδομάδα, για να καταγράψει με την κάμερά του μερικούς από τους πιο ταλαντούχους περφόρμερ της ελληνικής χορευτικής κοινότητας.

Ένα φεστιβάλ χορού στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
Ο χορός είνα μία ξεκάθαρη πια καλλιτεχνική φόρμα, όπως και ο κινηματογράφος. Το videodance είναι ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε, υποστηρίχθηκε και αυτονομήθηκε, το πάντρεμα των δύο αυτών τεχνών...

Αν κάποιος θέλει να συμμετέχει στα σεμινάρια και στα εργαστήρια video dance πρέπει να γνωρίζει χορό;
Το σεμινάριο τεχνικής σύγχρονου χορού και παρουσίασης απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σε ερασιτέχνες με πολύ μεγάλη κινητική εμπειρία. Από την άλλη, το εργαστήριο videodance Framing the Motion είναι ανοιχτό σε όσους έχουν ευαισθησία στον χώρο, στον ρυθμό και στην κίνηση, σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν λίγο από την τέχνη του videodance!

23-24-25/1, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, εισ.: €5, www.athensvideodanceproject.gr

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Design / Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Η Άννη Μαρκιτάνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Milano Design Film Festival Greece της Αθήνας, το οποίο λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για το 2021, μιλά για τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές δράσεις που ξεκινούν τώρα στην πόλη.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Small Talk / Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Ο stand-up κωμικός που έγινε viral με το βίντεό του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας μιλά για το 2020, τα drive-in, τους φόβους του και τα νέα του πλάνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά / Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Θραύσματα από μάρμαρο, κομμάτια μια ιδιότυπης συλλογής από τις μεγάλες πορείες της Αθήνας, αιωρούνται σαν αστρική σκόνη σε νυχτερινό ουρανό στη συμμετοχή του νεαρού εικαστικού στην έκθεση «The state of emergency has become the rule» της γκαλερί Can.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ