Τι θα συζητούσε η Σύλβια Πλαθ με την Φρίντα Κάλο αν έπινε ένα μπάφο;

Τι θα συζητούσε η Σύλβια Πλαθ με την Φρίντα Κάλο αν έπινε ένα μπάφο; Facebook Twitter
Το κοινό παρακολουθεί τις υποθετικές συζητήσεις τους ενώ καπνίζουν, τρώνε, παίζουν, δουλεύουν και πίνουν.
0

Τι θα συζητούσε η Sylvia Plath με την Frida Kahlo αν έπινε ένα μπάφο

Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το έργο του θεατρικού συγγραφέα Néstor Caballero, ποιητική αδεία βεβαίως, καθώς οι δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες του προηγούμενου αιώνα δεν συναντήθηκαν ποτέ. Το Musas, που ανέβηκε στα πλαίσια του New York International Fringe Festival, προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο δύο γυναικών στην ζωή των οποίων ο πόνος και η δημιουργία αποτέλεσαν κοινά σημεία αναφοράς. Το κοινό παρακολουθεί τις υποθετικές συζητήσεις τους ενώ καπνίζουν, τρώνε, παίζουν, δουλεύουν και πίνουν.

Σε κάποιο σημείο η Kahlo λέει ειρωνικά στην Plath "Έχεις εμμονή με τον θάνατο, ούτε Μεξικάνα να ήσουν", μια ευθεία αναφορά στην αυτοκτονία της ποιήτριας στην ηλικία των 30 ετών το 1963. Η Sylvia Plath υπέφερε από διπολική διαταραχή και είχε υποβληθεί σε αγωγές χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η θεραπεία με ηλεκτροσόκ ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις κρίσεις της. Όσο το μυαλό της βυθιζόταν στο έρεβος η ποιήση της φώτιζε σαν κεραυνός. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η πρώτη συγγραφέας η οποία έλαβε μεταθανάτια το βραβείο Pulitzer.

Η ζωγράφος Frida Kahlo βίωσε επίσης έντονα τον πόνο σε όλη την ενήλικη ζωή της εξαιτίας ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος σε λεωφορείο στα 18 όπου έσπασε την σπονδυλική στήλη, την κλείδα, τα πλευρά και την λεκάνη της ενώ μία σιδερένια χειρολαβή διαπέρασε την κοιλιακή της χώρα και αναγκάστηκε να μείνει επί τρεις μήνες σε γύψο. Ανάρρωσε μεν, αλλά μέχρι και τον θάνατο της, στην ηλικία των 47, υπέφερε από ξαφνικά επεισόδια όπου ο πόνος ήταν καθηλωτικός και δεν της επέτρεπε να ζωγραφίζει.

Στο έργο οι δύο γυναίκες προσπαθούν να συνδράμουν και να κατανοήσουν η μία την άλλη, τις ενώνει εξάλλου και η δυσκολία του ότι είναι πρωτοπόροι σε  κατ' εξοχήν ανδροκρατούμενους χώρους της τέχνης. Για να απελευθερώσει η Sylvia την οργή της χτυπάει επί σκηνής μια piñata που στήνει η Frida. Στην συνέχεια εκείνη της προσφέρει ένα μαξιλαράκι για να καθήσει και να μην πονάει το πόδι της.

Ωστόσο οι διαφορές τους είναι εξίσου εμφανείς: η Kahlo μορφάζει εκφράζοντας έτσι την απορία της όταν η Plath σε μία προσπάθεια να την επαινέσει την παρομοιάζει με το φεγγάρι ή τον ήχο του σαξόφωνου. Όλοι όσοι συναστρέφονται ποητές εκτιμούν μεν το πνεύμα τους αλλά δεν κατανοούν απαραίτητα όσα εκείνοι λένε.

Οι πιο έντονες στιγμές της παράστασης είναι ακριβώς όταν οι ηθοποιοί αναπαριστούν αυτήν την αγωνία των ηρωίδων. Υπάρχουν σκηνές όπου η Frida Kahlo σπαράζει από πόνο στο κρεβάτι ή η Sylvia Plath ουρλιάζει και έχει παραισθήσεις παίζοντας με ένα πίνακα Ouija, πεπεισμένη ότι επικοινωνεί με το πνεύμα του William Butler Yeats.

 

Τι θα συζητούσε η Σύλβια Πλαθ με την Φρίντα Κάλο αν έπινε ένα μπάφο; Facebook Twitter
Σε κάποιο σημείο η Kahlo λέει ειρωνικά στην Plath "Έχεις εμμονή με τον θάνατο, ούτε Μεξικάνα να ήσουν"

Ο συγγραφέας παρουσιάζει την δυαδικότητα και τις πολώσεις των δύο καλλιτεχνών μέσα από τον χαρακτήρα τους, καθώς και τις αρετές της ζωγραφικής και της ποίησης. Οι κριτικοί επαίνεσαν την υποκριτική των Mónica Steuer και Rebeca Aléman, αποκάλεσαν όμως το έργο του Caballero αινιγματικό και μη συνεκτικό. Η αλήθεια είναι πως η δομή του έργου είναι μη γραμμική, το Musas μοιάζει με μια αλληλουχία ονείρων και υπερρεαλιστικών εικόνων που θυμίζουν τα μοτίβα των έργων των δύο καλλιτέχνιδων και η σκηνοθέτις Iraida Tapias είναι άξια επαίνου για την απρόσκοπτη «συναρμολόγηση» όλων αυτών των σκηνών.

Αν θεωρήσει κανείς ότι το θέμα του έργου είναι το πως να αποδεχθεί κανείς τον πόνο της ύπαρξης αντί να προσπαθήσει να τον αποφύγει, ο φανταστικός διάλογος της Kahlo με την Plath αφήνει τον θεατή να αναλογιστεί πως ο δικός του πόνος μπορεί να τροφοδοτήσει την δημιουργικότητα του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ