Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Cinco JaPa TaPa
Ένας Ισπανός από το Τόκιο. Το ήδη πετυχημένο tapas bar Cinco στο Κολωνάκι επεκτείνεται. Σύντομα ανοίγει, ακριβώς δίπλα του, το Cinco JaPa TaPa που θα σερβίρει Japanese Tapas, δηλαδή μικρές γιαπωνέζικες λιχουδιές, όπως τα tataki style, sashimi style κ.λπ. Μαζί με αυτά στην μπάρα θα υπάρχουν γιαπωνέζικα αποστάγματα, καθώς και κοκτέιλ... Μέχρι να πάρω γεύση από τα Japanese Tapas, δοκίμασα τα δύο καινούργια πιάτα του μενού: burrata με καπνιστό σιρόπι ντομάτας και λάδι βασιλικού και κροκέτα καπνιστής πέστροφας με πραλίνα αμυγδάλου, μαρμελάδα ντομάτας και wakame. Cinco, Σκουφά52, Κολωνάκι, 210 3643603 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Coco-Mat Hotel Nafsika
Coco-Mat Hotel Nafsika: να ξαπλώσεις ή να φας; «Επιλέγω προϊόντα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή (Κηφισιά, Μαραθώνα) και μαγειρεύω με ό,τι φρέσκο έχει η εποχή. Γκουρμέ είναι η σωστά μαγειρεμένη καλή πρώτη ύλη», λέει με πάθος ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά. Μου άρεσαν η φρεσκάδα και η απλότητα του χώρου. Μιλάμε για αυθεντική φιλοξενία. Ακόμη και αν δεν απολαύσεις τη μαγεία του ύπνου πάνω στα κρεβάτια της Coco-Mat, αξίζει να κάνεις μια στάση στο εστιατόριο και να γευτείς το μεσημέρι σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί με πελτέ ντομάτας, γραβιέρα , ψητή μελιτζάνα και σαλάτα. Για το βράδυ, ο προβληματισμός είναι απλός: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε γιουβέτσι μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, ξινότυρο και αγουρόλαδο ή φιλέτο από φρέσκια τσιπούρα με χόρτα ημέρας, πουρέ σελινόριζας και αυγολέμονο. Εδώ το δίλημμα που τίθεται είναι «να φας ή να ξαπλώσεις;». Όμως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. ☛ Coco-Mat Hotel Nafsika, Πέλλης

6, Κηφισιά, 210 8018027

Σκηνοθεσία στην κουζίνα. Το Φανάκι στα Μελίσσια έστησαν με κέφι δυο φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα, σκηνοθέτιδες στο επάγγελμα. Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μικρού παραδοσιακού καφενείου. Το βιολογικό λάδι του Μανούσου Μανουσάκη που «παίζει» στην κουζίνα τους επιβεβαιώνει την προτίμησή τους στην τοπική παραγωγή αλλά και την υποστήριξή τους στον συνάδελφό τους σκηνοθέτη. Περισσότερα, όταν δοκιμάσω την κουζίνα του. ☛ Παναγή Τσαλδάρη 26,Μελίσσια, 211 7200988

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μαύρο Πρόβατο
Μαύρο Πρόβατο με άποψη. Μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις μεζεδοπωλείου αυτής της εποχής είναι το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Με άφησε ευχαριστημένη και χορτασμένη, σε ένα περιβάλλον με αφαιρετική απλότητα και άποψη, χωρίς η τσέπη μου να έχει δεχτεί επίθεση. Οι τιμές είναι μικρές και οι μερίδες το ίδιο, όμως το φαγητό είναι πολύ καλής ποιότητας και, λόγω τιμής, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις αρκετά από τα πιάτα του καταλόγου. Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο (3,70 ευρώ), τραγανή και όχι λαδοπιωμένη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι (4,80 ευρώ), πιτάκια Καισαρείας (3,90 ευρώ), εξαιρετικός ντάκος με κρητικό παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο (5,10 ευρώ), αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και μυρωδικά (12 ευρώ). Το σπιτικό κέικ καρότου (2,6 ευρώ) θα ήταν από μόνο του λόγος για να ξαναπάς στο μαγαζί. Χύμα κρασί καλής ποιότητας, αν και θα προτιμούσα μερικές καλές και προσιτές ετικέτες εμφιαλωμένων.Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café ☛ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210

7223469, 210 7123466

Αγοραστός. Είχα πολλές προσδοκίες όταν πήγα στο σχετικά καινούργιο μαγαζί του Αγοραστού στο Χαλάνδρι. Η ιστορία του στον Γέρακα τις δικαιολογούσε, αλλά, δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι περίμενα. Δηλαδή, το κριθαρότο με γαρίδες (11 ευρώ), παρά τη γευστικότητά του, είχε εμφανώς χάσει κάθε ζωντάνια, αφού είχε ξεχαστεί στο μαγείρεμα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Το ίδιο συνέβη και με το flap blanc angous σχάρας (20 ευρώ), που ήρθε με «ελληνικό» ψήσιμο, έχοντας χάσει τους χυμούς του, μακριά από το μίντιουμ που ζήτησα. Το σέρβις, αν και δεν είχε βαρύ έργο τη βραδιά που πήγα, δεν τα κατάφερε να σταθεί στο επίπεδο των τιμών που ζητά το μαγαζί (πάνω από 50 ευρώ το άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί). Κρίμα, γιατί η κουζίνα φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως έδειξε στα κεφτεδάκια μοσχαριού με φάβα (10 ευρώ). Ίσως να ήταν μια κακή μέρα. ☛ Αγοραστός, πλ. Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, 210 6617353

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψάριστον
Το Ψάριστον ξανοίγεται σε καινούργια νερά. Χρόνια τώρα το Ψάριστον μας ταΐζει καλό και προσιτό ψαρομεζέ. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, o άνθρωπος που μας έμαθε μια εναλλακτική προσέγγιση στο ψάρι, ετοιμάζει κάτι καινούργιο, ένα τσιπουράδικο στη Μεταμόρφωση. Περισσότερα σύντομα, όταν θα φάμε τους πρώτους μεζέδες από τον πάντα ευρηματικό Βασίλη.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Το Χασαπάκι
Το κρέας είναι ντόπιο. Το βουβαλίσιο καπνιστό που δοκιμάζω έχει εξαιρετική υφή, πλούσια γεύση, κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμως ελληνικό! Επιλεγμένα κομμάτια άπαχου βουβαλιού καπνίζονται με τέχνη και χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας. Το ζεσταίνεις ελαφρά στον φούρνο ή στο τηγάνι για να ξεδιπλώσει τη γευστική του δύναμη. Ταιριάζει ανάμεσα σε φέτες πολύσπορου ψωμιού, με μια ντροπαλή δόση πάστα κόκκινης πιπεριάς και λίγα φυλλαράκια τρυφερής, πιπεράτης ρόκας. Το ελληνικό γκουρμέ σάντουιτς. Ο κ. Αθανάσιος Κοκκώνας ξέρει να σε μυήσει σε μια ποικιλία γεύσεων από βουβαλίσιο κρέας. ☛ Το Χασαπάκι, Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, 23270 22093

Γλυκά ποντιακά από σπίτι. Δοκίμασα τα ποντιακά γλυκά που φτιάχνει η Κυριακή στο ζαχαροπλαστείο «Τούρτα Μέλι» στην Καλλιθέα και ξεχώρισα την παραδοσιακή ποντιακή τούρτα μέλι με επτά στρώσεις χειροποίητων φύλλων κι ανάμεσα τους απαλή κρέμα και καραμέλα. Επίσης, μου άρεσαν και τα πουράκια, ζυμωμένα με μπόλικο καρύδι και άχνη ζάχαρη. ☛ Ματζαγριωτάκη 64, Καλλιθέα, 211 2126846

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ