Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Cinco JaPa TaPa
Ένας Ισπανός από το Τόκιο. Το ήδη πετυχημένο tapas bar Cinco στο Κολωνάκι επεκτείνεται. Σύντομα ανοίγει, ακριβώς δίπλα του, το Cinco JaPa TaPa που θα σερβίρει Japanese Tapas, δηλαδή μικρές γιαπωνέζικες λιχουδιές, όπως τα tataki style, sashimi style κ.λπ. Μαζί με αυτά στην μπάρα θα υπάρχουν γιαπωνέζικα αποστάγματα, καθώς και κοκτέιλ... Μέχρι να πάρω γεύση από τα Japanese Tapas, δοκίμασα τα δύο καινούργια πιάτα του μενού: burrata με καπνιστό σιρόπι ντομάτας και λάδι βασιλικού και κροκέτα καπνιστής πέστροφας με πραλίνα αμυγδάλου, μαρμελάδα ντομάτας και wakame. Cinco, Σκουφά52, Κολωνάκι, 210 3643603 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Coco-Mat Hotel Nafsika
Coco-Mat Hotel Nafsika: να ξαπλώσεις ή να φας; «Επιλέγω προϊόντα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή (Κηφισιά, Μαραθώνα) και μαγειρεύω με ό,τι φρέσκο έχει η εποχή. Γκουρμέ είναι η σωστά μαγειρεμένη καλή πρώτη ύλη», λέει με πάθος ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά. Μου άρεσαν η φρεσκάδα και η απλότητα του χώρου. Μιλάμε για αυθεντική φιλοξενία. Ακόμη και αν δεν απολαύσεις τη μαγεία του ύπνου πάνω στα κρεβάτια της Coco-Mat, αξίζει να κάνεις μια στάση στο εστιατόριο και να γευτείς το μεσημέρι σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί με πελτέ ντομάτας, γραβιέρα , ψητή μελιτζάνα και σαλάτα. Για το βράδυ, ο προβληματισμός είναι απλός: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε γιουβέτσι μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, ξινότυρο και αγουρόλαδο ή φιλέτο από φρέσκια τσιπούρα με χόρτα ημέρας, πουρέ σελινόριζας και αυγολέμονο. Εδώ το δίλημμα που τίθεται είναι «να φας ή να ξαπλώσεις;». Όμως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. ☛ Coco-Mat Hotel Nafsika, Πέλλης

6, Κηφισιά, 210 8018027

Σκηνοθεσία στην κουζίνα. Το Φανάκι στα Μελίσσια έστησαν με κέφι δυο φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα, σκηνοθέτιδες στο επάγγελμα. Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μικρού παραδοσιακού καφενείου. Το βιολογικό λάδι του Μανούσου Μανουσάκη που «παίζει» στην κουζίνα τους επιβεβαιώνει την προτίμησή τους στην τοπική παραγωγή αλλά και την υποστήριξή τους στον συνάδελφό τους σκηνοθέτη. Περισσότερα, όταν δοκιμάσω την κουζίνα του. ☛ Παναγή Τσαλδάρη 26,Μελίσσια, 211 7200988

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μαύρο Πρόβατο
Μαύρο Πρόβατο με άποψη. Μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις μεζεδοπωλείου αυτής της εποχής είναι το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Με άφησε ευχαριστημένη και χορτασμένη, σε ένα περιβάλλον με αφαιρετική απλότητα και άποψη, χωρίς η τσέπη μου να έχει δεχτεί επίθεση. Οι τιμές είναι μικρές και οι μερίδες το ίδιο, όμως το φαγητό είναι πολύ καλής ποιότητας και, λόγω τιμής, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις αρκετά από τα πιάτα του καταλόγου. Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο (3,70 ευρώ), τραγανή και όχι λαδοπιωμένη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι (4,80 ευρώ), πιτάκια Καισαρείας (3,90 ευρώ), εξαιρετικός ντάκος με κρητικό παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο (5,10 ευρώ), αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και μυρωδικά (12 ευρώ). Το σπιτικό κέικ καρότου (2,6 ευρώ) θα ήταν από μόνο του λόγος για να ξαναπάς στο μαγαζί. Χύμα κρασί καλής ποιότητας, αν και θα προτιμούσα μερικές καλές και προσιτές ετικέτες εμφιαλωμένων.Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café ☛ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210

7223469, 210 7123466

Αγοραστός. Είχα πολλές προσδοκίες όταν πήγα στο σχετικά καινούργιο μαγαζί του Αγοραστού στο Χαλάνδρι. Η ιστορία του στον Γέρακα τις δικαιολογούσε, αλλά, δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι περίμενα. Δηλαδή, το κριθαρότο με γαρίδες (11 ευρώ), παρά τη γευστικότητά του, είχε εμφανώς χάσει κάθε ζωντάνια, αφού είχε ξεχαστεί στο μαγείρεμα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Το ίδιο συνέβη και με το flap blanc angous σχάρας (20 ευρώ), που ήρθε με «ελληνικό» ψήσιμο, έχοντας χάσει τους χυμούς του, μακριά από το μίντιουμ που ζήτησα. Το σέρβις, αν και δεν είχε βαρύ έργο τη βραδιά που πήγα, δεν τα κατάφερε να σταθεί στο επίπεδο των τιμών που ζητά το μαγαζί (πάνω από 50 ευρώ το άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί). Κρίμα, γιατί η κουζίνα φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως έδειξε στα κεφτεδάκια μοσχαριού με φάβα (10 ευρώ). Ίσως να ήταν μια κακή μέρα. ☛ Αγοραστός, πλ. Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, 210 6617353

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψάριστον
Το Ψάριστον ξανοίγεται σε καινούργια νερά. Χρόνια τώρα το Ψάριστον μας ταΐζει καλό και προσιτό ψαρομεζέ. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, o άνθρωπος που μας έμαθε μια εναλλακτική προσέγγιση στο ψάρι, ετοιμάζει κάτι καινούργιο, ένα τσιπουράδικο στη Μεταμόρφωση. Περισσότερα σύντομα, όταν θα φάμε τους πρώτους μεζέδες από τον πάντα ευρηματικό Βασίλη.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Το Χασαπάκι
Το κρέας είναι ντόπιο. Το βουβαλίσιο καπνιστό που δοκιμάζω έχει εξαιρετική υφή, πλούσια γεύση, κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμως ελληνικό! Επιλεγμένα κομμάτια άπαχου βουβαλιού καπνίζονται με τέχνη και χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας. Το ζεσταίνεις ελαφρά στον φούρνο ή στο τηγάνι για να ξεδιπλώσει τη γευστική του δύναμη. Ταιριάζει ανάμεσα σε φέτες πολύσπορου ψωμιού, με μια ντροπαλή δόση πάστα κόκκινης πιπεριάς και λίγα φυλλαράκια τρυφερής, πιπεράτης ρόκας. Το ελληνικό γκουρμέ σάντουιτς. Ο κ. Αθανάσιος Κοκκώνας ξέρει να σε μυήσει σε μια ποικιλία γεύσεων από βουβαλίσιο κρέας. ☛ Το Χασαπάκι, Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, 23270 22093

Γλυκά ποντιακά από σπίτι. Δοκίμασα τα ποντιακά γλυκά που φτιάχνει η Κυριακή στο ζαχαροπλαστείο «Τούρτα Μέλι» στην Καλλιθέα και ξεχώρισα την παραδοσιακή ποντιακή τούρτα μέλι με επτά στρώσεις χειροποίητων φύλλων κι ανάμεσα τους απαλή κρέμα και καραμέλα. Επίσης, μου άρεσαν και τα πουράκια, ζυμωμένα με μπόλικο καρύδι και άχνη ζάχαρη. ☛ Ματζαγριωτάκη 64, Καλλιθέα, 211 2126846

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ