Βιβλιοθήκες & Βιβλιομανείς, ΙΙ

Βιβλιοθήκες & Βιβλιομανείς, ΙΙ Facebook Twitter
0

1.ΜΠΟΡΧΕΣ: «Η βιβλιοθήκη είναι μια σφαίρα, το ακριβές κέντρο της οποίας είναι οποιοδήποτε εξάγωνο, και η περιφέρειά της απροσπέλαστη». (Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, στον τόμο Περί Βιβλιοθηκών, εκδ. Άγρα, σ. 41)

2. ΦΛΩΜΠΕΡ: «Φύλαγε όλα του τα χρήματα, όλα του τα αγαθά, όλα του τα αισθήματα μόνο για τα βιβλία. Ήτανε κάποτε καλόγερος και για τα βιβλία εγκατέλειψε τον Θεό -αργότερα για χάρη τους θυσίασε ό,τι οι άνθρωποι έχουν πιο ακριβό ύστερα από τον Θεό: το χρήμα- έπειτα τους έδωσε ό,τι πιο ακριβό υπάρχει και από το χρήμα: την ψυχή του». (Βιβλιομανία, μτφρ. Ε.Χ. Γονατάς, εκδ. Στιγμή, σ. 40).


3. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: «Αλλά δεν σου ’μενε και καιρός κιόλα, δεν σου ’μενε καιρός καθόλου. Γιατί είχε κίνηση για τα παλιά βιβλία - τότε εμείς αγοράζαμε και παλιά βιβλία [...]. Πριν φύγουμε από τη Σταδίου κάτω, είχαμε πολύ παλαιά βιβλία, αλλά λίγο λίγο τα ξεπουλούσαμε - δεν είχαμε, βέβαια, ασχοληθεί συστηματικά με το παλιό βιβλίο. Τι ιστορίες, πολύ παλαιά βιβλία, αυτά είχανε και κέρδος μεγάλο. Γιατί, άμα αγόραζες μια βιβλιοθήκη, έπαιρνες με την οκά και το πουλούσες με το κομμάτι, κι εκεί έχει κέρδος». (Νίκος Παντελάκης, «Σαν να διάβασα ένα βιβλίο», εκδ. Εστία, σ. 124).


4. RYBACK: «Περίπου 800 με 1.000 βιβλία είναι απλά, λαϊκά μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία φτηνά αναγνώσματα από κάθε άποψη. Υπάρχει σημαντικός αριθμός αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έχει τα άπαντα του Έντγκαρ Ουάλλας, περιπέτειες τύπου Τ. Α. Χέντυ, υπάρχουν ρομάντζα με τη σέσουλα, μεταξύ των οποίων βιβλία της κορυφαίας Γερμανίδας συγγραφέως δακρύβρεχτων μυθιστορημάτων Χέντβιχ Κουρτς Μάλερ, στα οποία υπάρχει έντονη αντίθεση πλούτου και φτώχιας, δύναμης και αδυναμίας και όπου η τιμή και η αγνότητα θριαμβεύουν και η γλυκιά γραμματέας παντρεύεται τον εκατομμυριούχο εργοδότη της. Όλοι αυτοί οι φλογεροί τόμοι έχουν ουδέτερο κάλυμμα, προκειμένου να μην αποκαλύπτεται ο τίτλος τους. Ο Χίτλερ μπορεί να διαβάζει, αλλά δεν θέλει να το μάθει κι ο κόσμος». (Timothy W. Ryback, Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ, μτφρ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη, εκδ. Πατάκη, σ. 390)

5. YALOM: «Η δημοπρασία της περιουσίας του Σπινόζα διεξάχθηκε από τον Β. βαν ντεν Χόφε, έναν ευσυνείδητο συμβολαιογράφο που άφησε λεπτομερή κατάλογο των 159 βιβλίων που ανήκαν στη βιβλιοθήκη του Σπινόζα, με ακριβείς πληροφορίες για την ημερομηνία, τον εκδότη και το μέγεθος του κάθε βιβλίου. Το 1900 ο Χέορχ Ρόζενταλ, ένας Ολλανδός επιχειρηματίας, χρησιμοποίησε τη λίστα του συμβολαιογράφου για να προσπαθήσει ν’ ανασυνθέσει τη συλλογή βιβλίων του φιλοσόφου για το σπίτι του Σπινόζα στο Ρέινσμπερχ. Δόθηκε πολύ μεγάλη φροντίδα ν’ αγοραστούν οι ίδιες εκδόσεις, με τις ίδιες χρονολογίες και τόπους έκδοσης αλλά, φυσικά, δεν επρόκειτο για τα ίδια ακριβώς βιβλία που είχε κρατήσει ο Σπινόζα στα χέρια του. Τελικά, ο Ρόζενταλ κατόρθωσε να συλλέξει 110 από τα 159 βιβλία της αρχικής συλλογής». (Irvin D. Yalom, Το πρόβλημα Σπινόζα, μτφρ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδ. Άγρα, σ. 486).

6. DFW & KK: «Είναι ένας λίαν ευφυής τύπος, τέρας βιβλιομανίας, διαβάζει πάνω από 200 (!!!) βιβλία τον χρόνο, τα περισσότερα γομάρια άνω των 500 σελίδων, λάτρης του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλλας, με όλα του τα δίκια, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάνοια που έβγαλε η αμερικανική πεζογραφία τις τελευταίες δεκαετίες. Στο αριστερό του χέρι (κανένα μυστήριο, κανένας συμβολισμός: απλώς είναι αριστερόχειρας) έχει χτυπήσει ανεξίτηλο τατουάζ την καταληκτική φράση του magnum opus του DFW. Η φράση: “And when he came back to, he was flat on his back on the beach in the freezing sand, and it was raining out of a low sky, and the tide was way out”». (Infinite Jest, εκδ. Back Bay Books, σ. 981).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ