ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Παράνομα τα Χριστούγεννα στα σχολεία του Τατζικιστάν

Παράνομα τα Χριστούγεννα στα σχολεία του Τατζικιστάν Facebook Twitter
3

Χθες τα Χριστούγεννα κρίθηκαν παράνομα στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι, αλλά στην ακραία συντηρητική λίστα έρχεται σήμερα να προστεθεί ακόμη ένα κράτος το οποίο επιβάλει απαγορεύσεις στους εορτασμούς.

Στο Τατζικιστάν απαγορεύονται από φέτος στα σχολεία τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το υπουργείο Παιδείας . Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως απαγορεύεται "η χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και οι έρανοι" σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, "φυσικά ή τεχνητά".

 

Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.


Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.


Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 ένας άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.


Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.

3

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια