Η Τουρκία αποσύρει το στρατό της από το Ιράκ

Η Τουρκία αποσύρει το στρατό της από το Ιράκ Facebook Twitter
0

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, την επομένη μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς (...) η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους τα οποία σταθμεύουν στην επαρχία της Μοσούλης», στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Ομπάμα επέμεινε απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Ιράκ είχε απαιτήσει την Τρίτη την «πλήρη αποχώρηση» των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας.

Πάντως ο Ομπάμα χαιρέτισε μολαταύτα «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM