Ξαφνικά η Τουρκία τα βρίσκει και πάλι με το Ισραήλ, μετά από μυστική συνάντηση

Ξαφνικά η Τουρκία τα βρίσκει και πάλι με το Ισραήλ, μετά από μυστική συνάντηση Facebook Twitter
1

Σε μια κίνηση που έμμεσα επηρεάζει και την Ελλάδα, αποφάσισαν να προχωρήσουν Ισραήλ και Τουρκία, που κατέληξαν σε κατ 'αρχήν συμφωνία για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2010, οπότε οι σχέσεις των δυο κρατών έφτασαν στο ναδίρ με την επίθεση ισραηλινών κομάντος και το θάνατο 10 ατόμων στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε  να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων ενώ σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα περιορίσει τις δραστηριότητες της Χαμάς και θα απομακρύνει τον Anuri Saleh, εξτρεμιστή παλαιστίνιο ηγέτη ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή των δύο χωρών γίνεται, όπως γράφει η El Pais, λόγω της διάθεσης για συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία που θα σημάνει την επιστροφή των πρέσβεων των δύο χωρών στις θέσεις τους, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, επιτεύχθηκε σε μια μυστική συνάντηση στη Ζυρίχη την Τετάρτη μεταξύ του Joseph Ciechanover, απεσταλμένου του Νετανιάχου για τις επαφές με την Τουρκία και του νέου επικεφαλής της Μοσάντ Yossi Cohen από τη μία πλευρά και του υφ. Εξωτερικών της Άγκυρας Feridum Sinirlioglu, από την άλλη.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει μια ¨απρόσμενη" κίνηση αυτή την  εβδομάδα,  εκφράζοντας την πεποίθηση του για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα ακριβώς που ο Νετανιάχου έχει κλείσει συμφωνία για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο Λεβιάθαν, που βρίσκεται στα νερά της ισραηλινής οικονομικής ζώνης, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Το Ισραήλ είχε σχέδια να εξάγει την πλεονάζουσα παραγωγή στην Αίγυπτο μέσω των υφιστάμενων αγωγών, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, μάλλον ματαιώνει αυτά τα σχέδια. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Νετανιάχου έχει διατηρήσει επαφές με τις κυβερνήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και τώρα θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει σχεδόν διακόψει τις επαφές με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, κάτι που έκανε τη Μόσχα να αναστείλει την κατασκευή του αγωγού turkish stream που θα μετέφερε αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ανατολίας. Το Ισραήλ  βλέπει την τουρκική ακτή ως την "πόρτα" για τη μεταφορά του δικού του αερίου από τον Λεβιάθαν στην Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM