22 χιλιάδες βόμβες θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

22 χιλιάδες βόμβες θα πουλήσουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,29 δις δολάρια) στη Σαουδική Αραβία για να αναπληρώσει τα εφόδια που χρησιμοποιεί στη μάχη της εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Το υπουργείο ενημέρωσε το κογκρέσο, το οποίο έχει περιθώριο 30 ημερών για να απορρίψει την πώληση, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς οι συμφωνίες έχουν ελεγχθεί προσεκτικά πριν ανακοινωθούν.

Οι πωλήσεις καθρεπτίζουν την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή του της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτών μουσουλμάνων της περιοχής στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αφού η κυβέρνησή του σύναψε συμφωνία για τα πυρηνικά με τους αντίπαλους σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η πώληση θα βοηθήσει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις, ενώ θα παρέξει και αποθέματα για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Η πώληση συμπεριλαμβάνει 22.000 κατευθυνόμενες βόμβες και βόμβες γενικής χρήσης, μεταξύ των οποίων είναι 1.000 βόμβες Paveway II που κατευθύνονται από λέιζερ και πάνω από 5.000 κιτ μετατροπής παλαιότερων βομβών σε βόμβες που κατευθύνονται με GPS.

Τα όπλα κατασκευάζονται από τις εταιρείες Boeing και Raytheon μέσω προμηθευτών που θα επιλεχθούν με διαγωνισμό.

Η πώληση στη Σαουδική Αραβία - έναν απο τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών πολεμοφοδίων στον κόσμο - μιας πιθανής δεύτερης παρτίδας από 600 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot-PAC-3 κατασκευής Lockheed Martin, εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο. Το συμβόλαιο είναι αξίας 5,05 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 δις δολάρια). Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την πώληση στην ίδια χώρα μέχρι και τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων (Littoral), κατασκευής Lockheed, για 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,25 δις δολάρια).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM