H Ευρώπη καπνίζει και πίνει περισσότερο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο

H Ευρώπη καπνίζει και πίνει περισσότερο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο Facebook Twitter
0

Μπορεί η πρόωρη θνησιμότητα να μειώνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα ανησυχητικά επίπεδα της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

 

Σε έκθεση του ΠΟΥ για την υγεία στην Ευρώπη, αναφέρεται ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί για τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας, απειλείται.


Αυτή έγινε σε περίοδο τριών ετών και καλύπτει 39 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη της ΕΕ και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.


Τα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας που οφείλονται σε μη μεταδιδόμενα νοσήματα --μεταξύ των οποίων οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα-- σημειώνουν ταχεία μείωση, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.


"Ωστόσο", επισημαίνουν, "τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά (...) και "μπορεί να απειλήσουν τις προόδους αυτές".


"Η περιοχή της Ευρώπης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών και το κάπνισμα και, όσον αφορά τα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, κατατάσσεται ακριβώς μετά την περιοχή της Αμερικής", υπογραμμίζουν επίσης.


Ως εκ τούτου, αναφέρει το ΑΠΕ, το 59% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ το 30% του πληθυσμού καπνίζει, διευκρινίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ανέρχεται κατά μέσον όρο στην Ευρώπη σε 11 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως κατά άτομο.


"Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή είδηση, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον στόχο μας από τα μάτια μας, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας το 2020", δηλαδή μια μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 1,5% ετησίως ως το 2020, σημείωσε η Κλόντια Στάιν, διευθύντρια ερευνών στο ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ.


"Τα ποσοστά του καπνίσματος μειώνονται παντού --πέραν πολύ σπάνιων εξαιρέσεων-- αλλά της παχυσαρκίας αυξάνονται", υπογράμμισε επίσης η ίδια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του αλκοόλ και να χάσουμε αυτόν κατά της παχυσαρκίας, θα μπορούσαμε απλώς να σβήσουμε τις προόδους που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση", πρόσθεσε.


Σύμφωνα με την Στάιν, αν τα ποσοστά αυτά δεν μειωθούν, "κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι η επόμενη γενιά μπορεί να ζήσει λιγότερο απ'ό,τι εμείς".


Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει εξάλλου στην έκθεσή του ότι οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και την παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά παραμένουν σε "απαράδεκτα υψηλά" επίπεδα.


Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής είναι 11 χρόνια μεταξύ της πρώτης θέσης και της τελευταίας στην κατάταξη.


Καταλήγοντας ο ΠΟΥ επισήμανε ότι αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στην εξασφάλιση των στατιστικών στοιχείων σε ορισμένες χώρες, το οποίο μπορεί να ζημιώνει την "αξιοπιστία" και την "ακρίβεια" των ποσοστών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM