Επιστροφή στις θεατρικές σκηνές της πόλης

Επιστροφή στις θεατρικές σκηνές της πόλης Facebook Twitter
1821
0

1821
Μετά την πετυχημένη παρουσίαση του 1821 στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Άρης Μπινιάρης, μαζί με τους συνεργάτες-μουσικούς του, επιστρέφει με το hardcore punk ορατόριό του στο Gazarte, μέσα Οκτώβρη. Το 1821 είναι μια μουσικοθεατρική αφήγηση με ζωντανή μουσική, που αλληλεπιδρά με τον λόγο. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αυθεντικά κείμενα της περιόδου 1817-1835, βασισμένα σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, τα οποία αναβαπτίζονται με σκοπό να αναδειχθεί η ποιητικότητά τους και να γίνουν σύμβολα. Τι σημαίνει να πολεμάς για την ελευθερία, να απελευθερώνεσαι από έναν ζυγό και τελικά να υποδουλώνεσαι σε άλλον;

Από μέσα Οκτώβρη στο Gazarte

Love letters to a (post-)Europe
Η ιδιαίτερη παράσταση Love Letters to a (Post-)Europe, μια συμπαραγωγή της Lisa Alexander & BIOS, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Το Love Letters to a (Post-)Europe είναι ένα ζωντανό, συμμετοχικό καλλιτεχνικό γεγονός που αποτελείται από τα σύντομα έργα διαφορετικών καλλιτεχνών και εκτυλίσσεται στο πλαίσιο των δραματικών αλλαγών που συμβαίνουν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, που αυτήν τη στιγμή βιώνει τη σφοδρότητα της λιτότητας – μια διαδικασία που έχει ξεκάθαρα αποτύχει.

Bios. Tesla, 2-3/10

Ποτέ δεν σε ξεχνώ
Το Ποτέ δεν σε ξεχνώ είναι ένα σόλο για την εμμονή σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κώστα Κουτσολέλου, που βασίζεται στο τελευταίο ποίημα του Σ. Μπέκετ «Ποια είναι η λέξη;». «Δεν είναι μια σπουδαία παράσταση» λέει ο Κώστας. «Είναι ένα μικρό προσωπικό τραγούδι. Για την εμμονή. Για την εμμονή κάθε μέρα, κάθε μέρα. Και, φυσικά, για το θέατρο. Μια περφόρμανς για έναν ηθοποιό και έναν χώρο, με τις ατέλειές τους».

Στον θεατρικό χώρο Μπαγκλαντές στις 21/9

 

Επιστροφή στις θεατρικές σκηνές της πόλης Facebook Twitter
Το όνειρο του Σολωμού

Βόϋτσεκ του Georg Bϋchner
Το Βόυτσεκ του Georg Bϋchner παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ομάδα 4Frontal στο Bios.Tesla στις 15 Οκτωβρίου. «Όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. O Bόυτσεκ συνεχίζει κανονικά τις δουλειές του. Ξυρίζει τον Λοχαγό του. Τρώει μόνο μπιζέλια, όπως του λέει ο Γιατρός. Εκτελεί την υπηρεσία του. Φροντίζει τη γυναίκα του και το παιδί του. Φέρνει λεφτά στο σπίτι. Ανακαλύπτει όμως ότι η γυναίκα του τον απατά. Και τότε γίνεται φονιάς. Αυτή είναι η ιστορία του». Έξι ηθοποιοί υπό τους ήχους της μουσικής ενός DJ στήνουν ένα ξέφρενο πάρτι για να γιορτάσουν τον θάνατο της λογικής. Τη στιγμή που το μυαλό θολώνει. Τη στιγμή που η λογική παραχωρεί τη θέση της στο έγκλημα. Τη στιγμή που το χέρι σφίγγει τη λαβή του μαχαιριού. Τη στιγμή που η ζωή μετατρέπεται σε ένα τρομερό πάρτι χωρίς αύριο. Και είμαστε όλοι καλεσμένοι.

Πρεμιέρα 15/10 στο Bios. Tesla

 

Ομάδα 9 παρά, Το όνειρο του Σολωμού
Η ομάδα 9 παρά κάνει το ντεμπούτο της με το Όνειρο του Σολωμού, μια πρωτότυπη παράσταση, εμπνευσμένη από τους καθημερινούς μας, υπαρξιακούς προβληματισμούς. Η παράσταση αφηγείται το ταξίδι ενός σολωμού, του Διονύση. Ο σολωμός ως είδος γεννιέται σε γλυκά νερά, μεταναστεύει στον ωκεανό και επιστρέφει αργότερα εκεί όπου γεννήθηκε για να γονιμοποιηθεί. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία εξαντλείται και πεθαίνει. Τη διαδρομή αυτή ακολουθεί και ο Διονύσης, όπου και συναντά διάφορα πλάσματα του βυθού που επηρεάζουν την πορεία του. Σε αυτό το φανταστικό ταξίδι, ο σολωμός μας θα αναζητήσει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες του από μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν - το δελφίνι, ο Σίγκμουντ Φρόιντ - το χέλι, η Μητέρα Τερέζα - η αρκούδα, ο Ρωμαίος - το λαβράκι και πολλοί άλλοι, αλλά και την απάντηση στο ερώτημα πώς κάνεις δικές σου όλες αυτές τις θέσεις που προβάλλονται ως απαντήσεις από σοφούς ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο στο Bios. Tesla

Επιστροφή στις θεατρικές σκηνές της πόλης Facebook Twitter
Βόϋτσεκ

Moνάδα μέτρησης πόνου
Τρεις νέοι ηθοποιοί καταπιάνονται με τρία κείμενα Νεοελλήνων πεζογράφων της γενιάς του 1880 και πιάνουν το νήμα της σύνδεσης του πόνου με την ύπαρξη, του τότε με το τώρα, της ζωής με τον θάνατο, ψάχνοντας καταφύγιο στην παλαιότερη ελληνική λογοτεχνία αλλά και το αντίδοτο στη σημερινή διάχυτη απελπισία της εποχής. Τα κείμενα που συνθέτουν την παράσταση είναι ο Μαύρος Γάτος (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, η Aρκούδα (1893) και ο Aυτόχειρ (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη, τρεις ιστορίες με κοινό σημείο τον οξύ πόνο και την πικρή πλευρά της ζωής. Στα δύο πρώτα κείμενα η ζωή είναι μια κατάσταση πόνου, με ανθρώπους και ζώα να κινούνται στο όριο της σωματικής και ψυχικής αντοχής, ενώ στο τελευταίο η ζωή κυλά αδιατάραχτη ύστερα από μια αυτοκτονία, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις.

Bios. Tesla, τον Οκτώβριο

 

Roadtrip 3
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ROADTRIP 1 & 2, η Βιολέττα Γύρα παρουσιάζει στο Κινητήρας Studio το ROADTRIP 3. Μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα εν κινήσει, ηθοποιοί-οδηγοί και θεατές-συνεπιβάτες γίνονται «ένα», συμπληρώνοντας το «κάδρο» μιας ζωής που κανείς τους δεν έχει φανταστεί. 

Κινητήρας Studio Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Κουκάκι (μετρό Συγγρού-Φιξ, έξοδος Δράκου), 22/9-4/10

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ