Για προδοσία κατηγορεί ειδησεογραφικό σάιτ η γερμανική κυβέρνηση

Για προδοσία κατηγορεί ειδησεογραφικό σάιτ η γερμανική κυβέρνηση Facebook Twitter
1

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας εναντίον ενός ιστότοπου ειδησειογραφικής έρευνας στο διαδίκτυο για "υποψία προδοσίας", μετά από δημοσιεύματά της ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα που δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες προδοσίας, και μερικοί κατήγγειλαν την κίνηση ως επίθεση στην ελευθερία του τύπου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το 1962, ο υπουργός 'Αμυνας της Γερμανίας Φραντς Γιόζεφ Στράους αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από την απαγγελία ενάντια στο ειδησειογραφικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel της κατηγορίας για προδοσία, για ένα κεντρικό θέμα του που ισχυριζόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας ήταν ανέτοιμες να την υπερασπιστούν ενάντια στον κίνδυνο του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

"Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για υποψία προδοσίας σε άρθρα (...) που εκδόθηκαν στο διαδικτυακό μπλογκ Netzpolitik.org," είπε εκπρόσωπος του γραφείου του. Πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα μιας καταγγελίας σε βαθμό κακουργήματος από την υπηρεσία πληροφοριών του εσωτερικού της Γερμανίας (Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, ή BfV), για άρθρα για την ίδια την υπηρεσία που εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του μπλογκ στις 25 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου. Το γραφείο ισχυρίζεται ότι τα άρθρα βασίζονταν σε διαρρευμένα έγγραφα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD είπε ότι η Netzpolitik.org είχε εκδόσει ένα άρθρο φέτος για το πώς έψαχνε η υπηρεσία παραπάνω χρηματοδότηση για να ενισχύσει την παρακολούθηση του διαδικτύου, και ένα άλλο για σχέδια που είχε το ίδιο γραφείο να στήσει μια ειδική μονάδα για να παρακολουθεί δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών. Και τα δύο βασίζονταν σε έγγραφα που είχαν διαρρεύσει.

Η Netzpolitik.org ειδικεύεται στην πολιτική του διαδικτύου, την προστασία δεδομένων, την ελευθερία της πληροφόρησης και θέματα σχετικά με διαδικτυακά νομικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή τους, οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Αντρέ Μάιστερ και ο Μάρκους Μπέκενταλ (αρχισυντάκτης), είπαν, "Αυτό είναι επίθεση στην ελευθερία του τύπου. Δεν θα φοβηθούμε απ' αυτό." Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων DJV, Μίκαελ Κόνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την έρευνα "μια απαράδεκτη προσπάθεια να φιμώσουν δύο δημοσιογράφους που ασκούν κριτική."

Ο Μπέκενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι N24, "Είμαι διχασμένος μεταξύ του να νιώθω ότι αυτή είναι τιμητική διάκριση και της σκέψης ότι θα μπορούσε να με οδηγήσει στη φυλακή."

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM