Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!"

Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter
1
Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter

Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν και επεξεργάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.

Το Bloomberg με ένα άκρως επιθετικό άρθρο του ζητά την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφοντας ότι: "Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Γιουνκέρ πλούτισε τη χώρα του, κλέβοντας απ' τις τσέπες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες έχει τώρα εντολή να υπηρετεί". 

Η έρευνα της ICIJ έδειξε ότι το πάρτι στο Δουκάτο περιλαμβάνει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού ο Χάρης Καρανίκας (μέλος του I.C.I.J)  αποκαλύπτει στα ΝΕΑ ότι η Zeus Recovery Fund (με έδρα το Λουξεμβούργο) αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις (κόκκινα δάνεια δηλαδή) ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια, καταβάλλοντας δηλαδή μόλις το 4,6% της αξίας τους.

Έτσι, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε για την διάσωση των Τραπεζών, οι Τράπεζες, προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένες επισφάλειες, πούλησαν στο 4,6% της αξίας τους κάποια από τα "κόκκινα" δάνεια.

Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter

Οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank, Abbott Laboratories και ακομη 340 επιχειρηματικοί κολοσσοί φέρονται να έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν να μειώνουν την φορολoγία τους στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Η ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers βόηθησε τις πολυεθνικές εταιρίες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) στο Λουξεμβούργο μεταξύ 2002 και 2010. Αυτές οι νόμιμες, αλλά μυστικές συμφωνίες περιελάμβαναν σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές, με στόχο τη δρασική μείωση της φορολογίας. Στις συμφωνίες υπήρχε γραπτή διαβεβαίωση ότι τα σχέδια εξοικονομήσης φόρων των επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις αρχές του Λουξεμβούργου.

Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.

  

Τι είναι το LuxLeaks μέσα σε 3 λεπτά:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM