LIVE!

Ενιαία τιμή στο βιβλίο

Ενιαία τιμή στο βιβλίο Facebook Twitter
0
Ενιαία τιμή στο βιβλίο Facebook Twitter

Μια μελέτη του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο άναψε φωτιές στον χώρο του βιβλίου. Η μελέτη έκανε λόγο για άρση των περιορισμών σε πολλά προϊόντα, μεταξύ αυτών και του βιβλίου, ενεργοποιώντας εκδότες και βιβλιοπώλες μπροστά στον φόβο το υπουργείο Ανάπτυξης να συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα της μελέτης και να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου. Σύμφωνα με το μέτρο που θεσπίστηκε το 1997, η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο ορίζεται από τον εκδότη. Ουσιαστικά, λοιπόν, ο εκδότης ενός βιβλίου ορίζει την τιμή στην οποία θα πωλείται σε όλη τη χώρα για δύο χρόνια από την έκδοση ή ανατύπωσή του. Οι βιβλιοπώλες και κάθε άλλος που πωλεί βιβλία μπορεί να κάνει έκπτωση μόνο έως 10% επί της ενιαίας τιμής και απαγορεύεται να κάνει «πρόσθετες παροχές» (όπως π.χ. προσφορά δώρων μαζί με τα βιβλία).

Τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν σχηματιστεί προφανώς αντιμετωπίζουν διαφορετικά το βιβλίο. Οι μεν θεωρούν ότι είναι ένα εμπορικό προϊόν που πωλείται και αγοράζεται και οι καταναλωτές μπορούν να ωφεληθούν από τον ανταγωνισμό, αν απελευθερωθεί η τιμή του. Για τους δε, το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που οφείλουμε να προστατεύουμε, όπως επίσης και τα βιβλιοπωλεία, που θεωρούνται εστίες πολιτισμού και όχι τυπικές επιχειρήσεις.

Ήδη η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του μέτρου της ενιαίας τιμής. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και κείμενο με υπογραφές σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, οι οποίοι θα ζητούν να μην καταργηθεί το μέτρο. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΙΑΝΟ την Τρίτη που μας πέρασε με συντονίστρια την Όλγα Τρέμη και πλήθος παρουσιών, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μέτρου, όπως και ο Φώτης Απέργης του υπουργείου Πολιτισμού και ο Δημοσθένης Δαββέτας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού.

Εμείς, με τη σειρά μας, ζητήσαμε από κάποιους γνωστούς εκδότες –και μία δημοσιογράφο– να μας πουν την άποψή τους για το θέμα που έχει προκύψει.

Ο Θανάσης Ψυχογιός, των εκδόσεων Ψυχογιός, μίλησε στην Αργυρώ Μποζώνη για τους κινδύνους που απορρέουν από την ενδεχόμενη κατάργηση του μέτρου της ενιαίας τιμής. «Τα σούπερ μάρκετ που ενδιαφέρονται για τη γρήγορη κίνηση των προϊόντων τοποθετούν στα ράφια μόνο τα λίγα ευπώλητα (μπεστ σέλερ) βιβλία. Επομένως, οι εκδότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν και να προβάλουν τα βιβλία των νέων, άγνωστων συγγραφέων και τα μη ευπώλητα, όπως αυτά που αφορούν την ποίηση, το δοκίμιο, την τέχνη, την ιστορία, την κοινωνιολογία κ.ά., ειδικά στο πλαίσιο της μικρής σε μέγεθος ελληνικής αγοράς και, κατ' επέκταση, θα σταματήσουν να τα εκδίδουν. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ και οι διαδικτυακές επιχειρήσεις πώλησης βιβλίων, αφού θα είναι ολιγοπώλια, θα καθορίζουν στους εκδότες τον αριθμό των αντιτύπων ανά τίτλο που θα τυπώνουν, ακόμα και το περιεχόμενο των βιβλίων. Θα απαιτούν μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα οι εκδότες να αυξάνουν τις λιανικές τιμές και ο αναγνώστης να αγοράζει τα ευπώλητα στις σημερινές τιμές ή σε υψηλότερες, τα δε άλλα βιβλία πολύ ακριβότερα».

Για τον κ. Ψυχογιό, όμως, οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο οικονομικές. «Οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές. Οικονομικές και κοινωνικές, διότι θα κλείσουν τα βιβλιοπωλεία που αποτελούν μικρές εστίες πολιτισμού και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κράτος θα χάσει έσοδα, διότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν αποδίδουν ΦΠΑ και φόρους στη χώρα μας αλλά όπου έχουν την έδρα τους. Πολιτιστικές, διότι πολλοί εκδοτικοί οίκοι θα αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τη βιβλιοπαραγωγή τους ή ακόμα και να παύσουν οριστικά τη λειτουργία τους, και δεν θα εκδίδονται βιβλία ειδικών κατηγοριών που εξελίσσουν και διασώζουν την ελληνική γλώσσα και προάγουν τον πολιτισμό».

Ο Στέργιος Στεφανόπουλος των εκδόσεων Διόπτρα τονίζει ιδιαιτέρως τον ρόλο του μικρού βιβλιοπωλείου. «Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η ενιαία τιμή στηρίζει το μικρό βιβλιοπωλείο και δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου θα κάνει φθηνότερο το βιβλίο. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το ΕΚΕΒΙ μετά τα πρώτα έτη εφαρμογής της ενιαίας τιμής, αποδεικνύεται ότι οι τιμές όχι μόνο δεν ανέβηκαν αλλά συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Η ενιαία τιμή προστατεύει τον πλουραλισμό και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών, καθώς προφυλάσσει ιδιαίτερα το σοβαρό βιβλίο και όχι μόνο τα μπεστ σέλερ".

Η Άννα Πατάκη των εκδόσεων Πατάκη εστιάζει στη γενικότερη προστασία που παρέχει σε όλο το σύστημα, και προπάντων στο ίδιο το βιβλίο. «Η ενιαία τιμή του βιβλίου είναι η δικλείδα ασφαλείας του. Και είναι η δικλείδα ασφαλείας όλης της αγοράς του βιβλίου, από τον συγγραφέα, τον εκδότη, μικρό και μεγάλο, τον βιβλιοπώλη, μικρό και μεγάλο, το αναγνωστικό κοινό στο σύνολό του. Η ενιαία τιμή δεν προστατεύει τα συμφέροντα μιας μερίδας στον χώρο του βιβλίου, προστατεύει το ίδιο το βιβλίο απέναντι στην οποιαδήποτε συνθήκη που θα το μετέτρεπε σε απλό εργαλείο ανταγωνισμού. Ας κάνουμε τον κόπο να δούμε πώς έχει λειτουργήσει ο νόμος της ενιαίας τιμής σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία και πόσο, από την άλλη, χώρες τόσο ισχυρές όσο η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ βλέπουν πρώτα πρώτα τον ιστό των βιβλιοπωλείων να διαλύεται, παρά την παράδοση και την αγοραστική τους δύναμη. Το συμφέρον είναι κοινό – μου φαίνεται σαν τραγική ειρωνεία το να μην το βλέπουμε».

Η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά, υπεύθυνη του πολιτιστικού τομέα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. «Για να μην ομφαλοσκοπούμε μιλώντας για δήθεν εκδοτικά συμφέροντα, ελληνικό επαρχιωτισμό κ.λπ., αρκεί να δούμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι η ενιαία τιμή βιβλίου δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και ζωτικής σημασίας για κάθε χώρα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου –σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης– καταργήθηκε η ενιαία τιμή, τα μικρά βιβλιοπωλεία έκλεισαν το ένα μετά το άλλο και όσοι εκδοτικοί οίκοι δεν ήταν ανώνυμες εταιρείες αντιμετώπισαν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Ακόμη και οι "New York Times" επικαλέστηκαν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, ζητώντας να ισχύσει κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ. Η ενιαία τιμή του βιβλίου δεν είναι επομένως ζήτημα επιλογής αλλά επιβίωσης (του κόσμου του βιβλίου συνολικότερα)».

Ο Νώντας Παπαγωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο πιστεύει ξεκάθαρα ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουν οι υποστηρικτές της και θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του βιβλίου και στον παραμερισμό των ποιοτικών εκδόσεων. «Η κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο θα σημάνει και την καταστροφή του. Το βιβλίο δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με απλοϊκές προσεγγίσεις. Είναι προϊόν πολιτισμού και η κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν θα ωφελήσει κανέναν και σε τίποτα. Αντίθετα, θα εξαφανίσει από τον εκδοτικό χάρτη τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους με μικρή παραγωγή. Και το κυριότερο: τα ποιοτικά βιβλία δεν θα βρίσκουν χώρο στις προθήκες και στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Αντίθετα με την επιχειρηματολογία κατά της ενιαίας τιμής, πιστεύουμε πως η κατάργησή της όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του βιβλίου αλλά θα την αυξήσει κιόλας. Η κατάργηση του νόμου που ισχύει μέχρι σήμερα θα ζημιώσει τους αναγνώστες και το βιβλίο».

Ο Αργύρης Καστανιώτης των εκδόσεων Καστανιώτη πιστεύει ότι ο πόλεμος τιμών που θα ξεσπάσει ανάμεσα στους βιβλιοπώλες, αν καταργηθεί το μέτρο, θα οδηγήσει την αγορά του βιβλίου σε ολιγοπώλιο. «Το μέτρο της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι σε ισχύ στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του βιβλίου, αφού διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εκδοτών. Ένας πόλεμος τιμών μεταξύ των βιβλιοπωλών είναι μαθηματικά σίγουρο πως θα μετατρέψει την αγορά του βιβλίου σε ολιγοπώλιο, κάτι που γνωρίζουμε ως δεδομένο, αφού έχει ήδη συμβεί στις αγγλόφωνες αγορές».

Και η Άννα Παπαδημητρίου των εκδόσεων Άγκυρα πιστεύει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα βιβλιοπωλεία, τις εστίες πολιτισμού της χώρας. «Η Ελλάδα είναι μια μοναδική χώρα σε ομορφιές και κληροδοτήματα πολιτισμού. Ο πρώτος στόχος αυτής της ξεχωριστής χώρας, που οι πολίτες της σήμερα ζουν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, είναι να προστατεύσει την ιστορία της αλλά και να υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις εστίες πολιτισμού, όπως είναι και οι χώροι πώλησης των βιβλίων. Στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να θέσει τις σωστές και δίκαιες προϋποθέσεις για όλους τους πολίτες για να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και την προσωπική τους πνευματική ανέλιξη. Πιστεύουμε ότι η ενιαία τιμή βιβλίου προστατεύει, ακόμα, στη χώρα μας έναν θεμιτό ανταγωνισμό στον χώρο της αγοράς του και προφυλάσσει πολλά "καθαρόαιμα" σημεία που ασχολούνται αποκλειστικά με την πώληση βιβλίων από τον αφανισμό. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή η περίοδος για να γίνει αυτή η αλλαγή, μια που σίγουρα θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία που παλεύουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς».

Βιβλίο
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ