Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

young ezgif.com video to gif converter
0

Στην πρώτη εικόνα δεν υπάρχει κανένας ενήλικας. Υπάρχουν μόνο αγόρια με στολές, διάδρομοι, τάξεις, μπάνια, μικρές εκρήξεις βίας και ο Yung Lean στο κέντρο, σαν να έχει επιστρέψει στο σχολείο όχι για να μάθει κάτι, αλλά για να το καταλάβει με το σώμα του.

Αυτό είναι το "STORM I & II", το νέο επτάλεπτο μουσικό φιλμ που σκηνοθέτησε ο Ρομέν Γαβράς για τη συνεργασία του Yung Lean με το GENER8ION, το πρότζεκτ του Γάλλου παραγωγού Surkin. Το "STORM I & II" κυκλοφόρησε και στις πλατφόρμες ως διπλό single, σηματοδοτώντας την πρώτη νέα κυκλοφορία του Yung Lean μετά το περσινό "Jonatan".

Το φιλμ τοποθετείται χρονικά στο 2034, σε ένα ακριβό σχολικό περιβάλλον που μοιάζει βρετανικό, πειθαρχημένο και απολύτως ανεξέλεγκτο. Οι στολές, οι γραμμές και τα σχολικά εμβλήματα υπόσχονται τάξη. Τα αγόρια, όμως, μοιάζουν έτοιμα να την ανατινάξουν. Ο Yung Lean δεν υποδύεται απλώς τον ταραξία. Στέκεται στο κέντρο σαν η πιο ψυχρή μορφή αυτής της αγορίστικης βίας: κοιτάζει, προκαλεί, δοκιμάζει τα όρια των άλλων.

Ο Γαβράς ως σκηνοθέτης ξέρει πολύ καλά αυτό το έδαφος. Από τα βίντεο για τους Justice, τη M.I.A. και τον Jamie xx μέχρι το "Athena", η κάμερά του κινείται συχνά εκεί όπου η συλλογική ένταση γίνεται εικόνα πριν γίνει εξήγηση. Στο "STORM" δεν τον ενδιαφέρει να αφηγηθεί μια κλασική ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Τον ενδιαφέρει να καταγράψει μια κατάσταση.

Ένα σχολείο χωρίς δασκάλους. Μια τάξη χωρίς φροντίδα. Μια παρέα αγοριών που μοιάζει να έχει μεγαλώσει μόνο με κανόνες, ανταγωνισμό και θόρυβο.

Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά Facebook Twitter
φωτογραφία: So Me

Το αποτέλεσμα είναι από τα πιο δυνατά μουσικά φιλμ της χρονιάς μέχρι στιγμής. Δεν λειτουργεί σαν απλό βίντεο κλιπ που συνοδεύει δύο τραγούδια. Το "STORM I & II" μοιάζει περισσότερο με μια μικρή κινηματογραφική επίθεση, όπου η μουσική, η εικόνα και η χορογραφία δουλεύουν σαν ενιαίο σώμα.

Στο πρώτο μέρος, ο Yung Lean εμφανίζεται σκληρός, σχεδόν απειλητικός. Η παιδική του όψη, που κάποτε τον έκανε να μοιάζει με παράξενο παιδί του ίντερνετ, εδώ γίνεται κάτι άλλο: μια μορφή χαλασμένης αθωότητας. Είναι μεγαλύτερος από τους άλλους, πιο ξένος και την ίδια στιγμή πιο παρών. Καπνίζει, κοιτάζει, προκαλεί. Στέκεται ανάμεσα στα παιδιά σαν κάποιος που δεν ανήκει ακριβώς εκεί, αλλά έχει ήδη πάρει τον έλεγχο του χώρου.

Κάπου στη μέση, όμως, το φιλμ αλλάζει θερμοκρασία. Η βία δεν εξαφανίζεται, αλλά μετατρέπεται σε κίνηση. Τα αγόρια μπαίνουν σε σχηματισμό στα σκαλιά του σχολείου, σαν να ετοιμάζονται για επίσημη φωτογραφία, και ξαφνικά αρχίζουν να χορεύουν. Η χορογραφία του Νταμιέν Ζαλέ, γνωστού από τη "Suspiria" του Λούκα Γκουαντανίνο και το "Anima" του Πολ Τόμας Άντερσον, δεν μαλακώνει την εικόνα. Την κάνει πιο ανησυχητική. Τα σώματα κινούνται μαζί, αλλά δεν ησυχάζουν. Η πειθαρχία τους μοιάζει με έκρηξη που για λίγο βρήκε ρυθμό.

Εκεί βρίσκεται και η πιο ενδιαφέρουσα ένταση του φιλμ. Ο Γαβράς δεν παρουσιάζει τα αγόρια σαν τέρατα, ούτε τα αθωώνει. Τα δείχνει σαν σώματα που έχουν μάθει να μεταφράζουν σχεδόν τα πάντα σε δύναμη. Πλήξη, φόβο, ανάγκη, επιθυμία, μοναξιά. Όλα, μα όλα περνούν μέσα από την ίδια τοξική γλώσσα της σύγχρονης αρρενωπότητας: επίδειξη, σύγκρουση, κυριαρχία. Και όταν στο δεύτερο μέρος ακούγεται η φράση "We stay united through the storm", αυτό το κάλεσμα δεν ακούγεται γλυκό. Ακούγεται σαν κάτι που πρέπει να κερδηθεί μέσα από την καταστροφή.

Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά Facebook Twitter
φωτογραφία: Fredrik Andersson

Για τον Yung Lean, αυτή η στιγμή έχει ιδιαίτερο βάρος. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 με το "Ginseng Strip 2002", έμοιαζε με φιγούρα που ήρθε πολύ νωρίς από το μέλλον του ίντερνετ: κενή, μελαγχολική, αστεία, αποσυνδεδεμένη, γεμάτη από σύμβολα μιας κουλτούρας που κατανάλωνε εικόνες πιο γρήγορα από όσο μπορούσε να τις νιώσει. Με τα χρόνια, αυτό που κάποτε φαινόταν παράξενο στη μουσική του έγινε σχεδόν κοινή γλώσσα.

Η κούραση, η απάθεια, η ψηφιακή μελαγχολία, η αίσθηση ότι κάτι μέσα μας έχει ήδη σπάσει πριν καν αρχίσει.

Στο "STORM" αυτή η παλιά αίσθηση αποσύνδεσης αποκτά σώμα. Δεν είναι πια μόνο φωνή που πλέει μέσα σε beats. Είναι βλέμμα, στάση, παρουσία. Ο Yung Lean στέκεται στο κέντρο του φιλμ σαν κάποιος που μπορεί να γίνει ηθοποιός ακριβώς επειδή δεν προσπαθεί να δείξει υπερβολικά πολλά. Η ακινησία του δουλεύει. Η αμηχανία του δουλεύει. Ακόμη και η απουσία καθαρής συναισθηματικής έκφρασης γίνεται μέρος του ρόλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γαβράς τον έχει συμπεριλάβει και στο επόμενο κινηματογραφικό του βήμα. Ο Yung Lean συμμετέχει στο "Sacrifice", το αγγλόφωνο φιλμ του σκηνοθέτη με τους Κρις Έβανς, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Βενσάν Κασέλ, Σάλμα Χάγιεκ, Τζον Μάλκοβιτς και Charli xcx. Η ταινία, που έχει γυριστεί και στην Ελλάδα και είναι συμπαραγωγός η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, κινείται και αυτή σε έναν κόσμο όπου η τελετουργία, η σάτιρα, η βία και η πίστη μπερδεύονται επικίνδυνα.

Με αυτή την έννοια, το "STORM" μοιάζει και με πρόβα. Όχι με την απλή έννοια ενός promo πριν από μια ταινία, αλλά σαν συμπύκνωση ενός κόσμου που ο Γαβράς συνεχίζει να χτίζει: κόσμος θεαματικός, συλλογικός, βίαιος, υπνωτικός, πάντα λίγο πριν ή λίγο μετά την έκρηξη.

Το ωραίο είναι ότι το φιλμ δεν χρειάζεται να πει πολλά για την αγορίστικη βία, την πειθαρχία, τα σχολεία ή το μέλλον των αγοριών. Τα βάζει όλα να φανούν σε μια αυλή, σε μια σκάλα, σε μια ομάδα σωμάτων που χορεύουν σαν να μην ξέρουν αν ζητούν σωτηρία ή πόλεμο. Στο τέλος, αφήνει τον Yung Lean να κοιτάξει την κάμερα κατάματα, όχι σαν ποπ σταρ που ζητά την προσοχή μας, αλλά σαν φιγούρα που μόλις βγήκε από μια καταιγίδα και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει να σωθεί.

Κι εκεί, κάπου ανάμεσα στην απειλή και την ομορφιά, ο Ρομέν Γαβράς φτιάχνει ξανά αυτό που ξέρει καλύτερα: ένα θέαμα που μοιάζει να χορεύει τη στιγμή ακριβώς πριν εκραγεί.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Οθόνες / Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Η Στέγη ανοίγει το φετινό της ρεπερτόριο με το βλέμμα (ξανά) στραμμένο προς το μέλλον, συνεργαζόμενη με τον προβοκάτορα Ελληνογάλλο σκηνοθέτη στο πρότζεκτ «GENER8ION», με τρεις μικρού μήκους ταινίες του που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα με τη μορφή βίντεο εγκαταστάσεων σε τρεις διαφορετικούς χώρους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM