Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για χρηματοδότηση της Χαμάς μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων

ΙΤΑΛΙΑ ΧΑΜΑΣ Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων που συνδέονται με τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις, στο πλαίσιο έρευνας για συγκέντρωση και διακίνηση χρημάτων υπέρ της Χαμάς, ανακοίνωσαν εισαγγελείς αρμόδιοι για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ύποπτοι φέρονται να διοχέτευσαν περίπου 7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις και φορείς «με βάση τη Γάζα, τα παλαιστινιακά εδάφη ή το Ισραήλ», οι οποίοι, κατά τις αρχές, ανήκουν, ελέγχονται ή συνδέονται με τη Χαμάς.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Μοχάμεντ Χανούν, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ένωσης στην Ιταλία. Οι εισαγγελείς τον περιγράφουν ως «επικεφαλής του ιταλικού πυρήνα» της οργάνωσης.

Η Χαμάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές, που συνεργάστηκαν με άλλες χώρες της ΕΕ, αναφέρουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν με «τριγωνικές» διαδρομές, είτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων είτε μέσω οργανώσεων με έδρα στο εξωτερικό, πριν καταλήξουν σε φορείς στη Γάζα. Οι ίδιοι φορείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν κηρυχθεί παράνομοι από το Ισραήλ λόγω δεσμών με τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, σχολίασε ότι η επιχείρηση αποκάλυψε δραστηριότητες που εμφανίζονταν ως πρωτοβουλίες στήριξης του παλαιστινιακού πληθυσμού, αλλά έκρυβαν υποστήριξη και συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε δημόσιο σχόλιο από τους συλληφθέντες ή τις οργανώσεις.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ έχει αποφασίσει την παράταση περιοριστικών μέτρων σε βάρος 12 προσώπων και τριών οντοτήτων που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, στηρίζουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM