Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Στο νέο του βιβλίο, ο Χουάν Κάρλος αφηγείται τη διαδρομή του από την εποχή του Φράνκο μέχρι την εξορία του στο Άμπου Ντάμπι, κατηγορώντας παράλληλα τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για «εγκατάλειψη».

Έντεκα χρόνια μετά την παραίτησή του και τέσσερα χρόνια αφότου εγκατέλειψε τη χώρα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσα από τα απομνημονεύματά του, με τον ειρωνικά συμβολικό τίτλο Συμφιλίωση (Réconciliation).

Το έργο των 500 σελίδων, που κυκλοφόρησε πρώτα στα γαλλικά, παρουσιάζει τον 87χρονο πρώην μονάρχη περισσότερο ως παρεξηγημένο ήρωα παρά ως μετανιωμένο ηγέτη. Ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, που τον όρισε διάδοχό του, με λόγια θαυμασμού: «Τον σεβόμουν βαθιά, εκτιμούσα την ευφυΐα και την πολιτική του διορατικότητα», γράφει, θυμίζοντας μια σχέση που ακόμη και σήμερα προκαλεί αμηχανία στους Ισπανούς.

Χουάν Κάρλος: Η αναφορά στον Φράνκο

Ο Χουάν Κάρλος αφηγείται επίσης τη στιγμή που, λίγες ώρες πριν πεθάνει ο Φράνκο το 1975, του κράτησε το χέρι στο νοσοκομείο και άκουσε την τελευταία του φράση: «Κρατήστε τη χώρα ενωμένη». Δύο ημέρες αργότερα στέφθηκε βασιλιάς και, λίγα χρόνια μετά, αναδείχθηκε σε υπερασπιστή της δημοκρατίας, όταν η στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του 1981 αποσόβησε την επιστροφή στη δικτατορία.

Ωστόσο, ο τόνος του βιβλίου δεν είναι εκείνος ενός μονάρχη που ζητά συγχώρεση, αλλά ενός άνδρα που νιώθει προδομένος. Ο πρώην βασιλιάς κατηγορεί τον γιο του Φελίπε ΣΤ΄ ότι τον απομάκρυνε «από καθήκον» και δηλώνει πως «όσοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους φίλους μου, μου γύρισαν την πλάτη».

Η εξομολόγηση του Χουάν Κάρλος για τον θάνατο του αδελφού του

Η »Συμφιλίωση» αφιερώνει σελίδες σε δύο επεισόδια που σημάδεψαν τη ζωή του. Το πρώτο είναι ο θάνατος του μικρότερου αδελφού του, Αλφόνσο, το 1956, όταν, όπως γράφει, το πιστόλι που καθάριζαν «ως παιχνίδι» εκπυρσοκρότησε. «Έχασα έναν φίλο, έναν εξομολόγο», σημειώνει. «Από τότε η ζωή μου έγινε πιο σκοτεινή, πιο δυστυχισμένη».

Το δεύτερο είναι η σχέση του με τη Δανό-Γερμανίδα αριστοκράτισσα Κορίνα τσου Σάιν-Βίτγκενσταϊν, που υπήρξε η αφορμή για το σκάνδαλο που οδήγησε στην πτώση του. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» που κατέστρεψε τη φήμη του και διέλυσε την εμπιστοσύνη των Ισπανών προς τον θρόνο.

Ο άλλοτε δημοφιλής βασιλιάς, που για δεκαετίες συμβόλιζε τη μετάβαση της Ισπανίας στη Δημοκρατία, έχασε οριστικά την υποστήριξη της κοινής γνώμης μετά τη δημοσιοποίηση της πολυτελούς σαφάρι στην Μποτσουάνα το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης. 

Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για «off-shore» λογαριασμούς και για την περίφημη μεταφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, το 2008. Ο Χουάν Κάρλος ισχυρίζεται ότι το ποσό επρόκειτο για «δώρο φιλίας» στο πλαίσιο της διπλωματικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Ήταν ένα δώρο που δεν ήξερα πώς να αρνηθώ», γράφει, παραδεχόμενος πως η αποδοχή του «υπήρξε σοβαρό λάθος».

Ο Φελίπε ΣΤ΄ ακύρωσε την ετήσια βασιλική επιχορήγησή του και διέκοψε κάθε θεσμική σχέση, ενώ οι εισαγγελικές έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στην Ισπανία και την Ελβετία τελικά μπήκαν στο αρχείο χωρίς κατηγορίες.

Σήμερα, ο Χουάν Κάρλος δηλώνει πικραμένος: «Έδωσα ελευθερία στους Ισπανούς, αλλά ποτέ δεν την απόλαυσα εγώ ο ίδιος». Και, με εμφανή πικρία, προσθέτει: «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας».

Η έκδοση των απομνημονευμάτων του συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τον θάνατο του Φράνκο, μια επέτειο για την οποία ο πρώην βασιλιάς δεν προσκλήθηκε να παραστεί. Ένα ακόμη σημάδι, όπως γράφει, «ότι η πατρίδα μου και η οικογένειά μου μού έχουν γυρίσει την πλάτη».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Διεθνή / Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Για ποια οικονομικά σκάνδαλα και εξωσυζυγικές σχέσεις μιλά στο βιβλίο του ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, διερωτώνται όσοι -πιθανόν- εμπλέκονται στις σκοτεινές υποθέσεις - Έγραψα απομνημονεύματα διότι έχω την αίσθηση ότι μου κλέβουν την ιστορία μου, είπε ο Χουάν Κάρλος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM