Μεγαλώνοντας με τους «Κωλοέλληνες»

Μεγαλώνοντας με τους «Κωλοέλληνες» Facebook Twitter
Πάντα απορούσα με όλους όσοι μου έλεγαν ότι απορρίπτουν τον Σαββόπουλο γιατί είναι «δεξιός», γιατί τους πρόδωσε ιδεολογικά, γιατί είναι αντιπαθής. Φωτ.: Στέλιος Ελληνιάδης / Ντέφι
0


ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
που άκουσα το «Κούρεμα» του Σαββόπουλου. Μας το έφερε η φίλη του πατέρα μου η Ρούλα σε κασέτα, να το ακούσουμε όλοι μαζί σε ένα ταξίδι για το Πήλιο. Διασχίζοντας την παλιά εθνική οδό και ενώ εγώ και ο έφηβος πλέον αδερφός μου πίναμε Αμίτα και παίζαμε ξύλο στο πίσω κάθισμα, ξεκίνησε η ανάλυση. «Άκου, άκου τι λέει», έλεγε η Ρούλα στον πατέρα μου συνεπαρμένη. «Εμείς, του ’60 οι εκδρομείς, απόμακροι εξ αρχής / εκτός παραδομένου κόσμου εμείς, ανήλικοι διαρκώς, μα κι απ’ το καθεστώς, αμόλυντοι ευτυχώς, εμείς». Περνούσαμε έξω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. «Σχεδόν 45 ετών, με μπλοκ επιταγών, χωρίς κανένα αντίκρισμα έξω / τη γη του θησαυρού, τους τίτλους τ' ουρανού, το αίμα του Θεού». Νομίζω πως θυμάμαι τον πατέρα μου να κουνάει το κεφάλι του. 

Kι αν το «Κούρεμα» ήταν πράγματι ο πιο θυμωμένος και ο πιο στρυφνός δίσκος του, αν πράγματι ήταν «ένας άλλος μετά το ’89», κατάφερνε πάντα να σε εκπλήσσει, με τον τρόπο που το κάνουν συνήθως οι σπουδαίοι γραφιάδες – αποτυπώνοντας το συναίσθημα με χειρουργική ακρίβεια, φάπα και χάδι μαζί. 

Το «Κούρεμα» ήταν ο δίσκος που αποξένωσε για τα καλά τον Σαββόπουλο από τον πυρήνα του ακροατηρίου του. Δεν αναφέρομαι στους σκληροπυρηνικούς που τον ήθελαν ταμένο στο κόμμα. Αυτοί τον είχαν ήδη αφορίσει. Μιλάω για τους ανθρώπους της γενιάς του, τους συνομιλητές του, τους συνοδοιπόρους του. Τους γονείς μου ουσιαστικά.  Ήταν αλήθεια μια υπέρβαση αυτός ο δίσκος, στον οποίο ο Σαββόπουλος τα ’βαζε με τη γενιά του με τρόπο άτσαλο, σαν να τους κουνούσε το δάχτυλο. Υπάρχει, αλήθεια, άλλο τραγούδι σαν τους «Κωλοέλληνες»; («Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων, κωλοέλληνες»). Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, τι χρονιά ήταν το ’89. Έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια Μεταπολίτευσης και εννιά χρόνια «αλλαγής» είχε επέλθει η φθορά – και η κρίση μέσης ηλικίας μιας ολόκληρης γενιάς. Ήταν η περίοδος που ο Σαββόπουλος πήγαινε χεράκι χεράκι στα στρατόπεδα με τον τότε υπουργό Άμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, έκανε συναυλίες στους φαντάρους και τραγουδούσε «Ο γιος μου πάει στον στρατό, αλλά εγώ δεν πήγα». Όλα αυτά ήταν σαν μια ιδιότυπη καλλιτεχνική αυτοκτονία. Μιλάμε για τον δίσκο που είχε μέσα τραγούδι με τίτλο «Το Μητσοτάκ»!

Πάντα απορούσα με όλους όσους μου έλεγαν ότι απορρίπτουν τον Σαββόπουλο γιατί είναι “δεξιός”, γιατί τους πρόδωσε ιδεολογικά, γιατί είναι αντιπαθής.
Το εξώφυλλο του δίσκου 

Πίσω στο ασημί Σιτροέν, το ξύλο συνεχιζόταν – κυριολεκτικά και μεταφορικά. «Λοιπόν, ας έρθουν του Κουτσόγιωργα οι δασύτριχοι πολίτες και οι γνωστοί ιθαγενείς της “Αυριανής” οι τρωγλοδύτες / καλώς να έρθουν και οι φριχτοί μικρομεσαίοι να ξεσαλώσουν, χωρίς αυτούς τα μαγαζιά ούτε το φως δεν θα πληρώσουν». «Ωχ!», είπε η μητέρα μου, σκύβοντας για να βάλει γαλλικό από το θερμός. Μετά όμως ακολουθούσε αυτό: «Πίσω απ' τ' αυτάρεσκα τραγούδια μας η σήψη προχωρούσε, τις μπερδεμένες μας ζωές φαουστικά σκηνοθετούσε / Ήμασταν πάντοτε της ήττας που νικάει την εξουσία και ξαφνικά μας παρεδόθη αληθινά, τι τραγωδία». 

Πάντα απορούσα με όλους όσοι μου έλεγαν ότι απορρίπτουν τον Σαββόπουλο γιατί είναι «δεξιός», γιατί τους πρόδωσε ιδεολογικά, γιατί είναι αντιπαθής. Διάβασα ήδη κάποιους που μας λένε ότι πρόδωσε το κόμμα (αυτό που τον τράβαγε από το μανίκι) και γέλασα λίγο, ή αυτό το καταπληκτικό «εμένα δεν μου άρεσε ποτέ ο Σαββόπουλος» (σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες, μπούμερ φίλε μας, στο σημαντικό σου στάτους στο Facebook). Όλα αυτά όμως είναι από αδιάφορα έως πταίσματα μπροστά στο τεράστιο έργο του. 

Kι αν το «Κούρεμα» ήταν πράγματι ο πιο θυμωμένος και ο πιο στρυφνός δίσκος του, αν πράγματι ήταν «ένας άλλος μετά το ’89», κατάφερνε πάντα να σε εκπλήσσει, με τον τρόπο που το κάνουν συνήθως οι σπουδαίοι γραφιάδες – αποτυπώνοντας το συναίσθημα με χειρουργική ακρίβεια, φάπα και χάδι μαζί. 

Ακόμα και στον «χειρότερο» δίσκο του, υπήρχαν αριστουργήματα. Δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο της διαδρομής έπεσε το τελευταίο τραγούδι, το «Καλοκαίρι». Πιθανόν να σταματήσαμε να δερνόμαστε με τον αδελφό μου και να ακούσαμε: «Καλοκαίρι, του σκυμμένου θεριστή του τυφλοχέρη / καλοκαίρι, με βαριά μοτοσικλέτα μες στα σκέλη, τους φακούς του ανάβει μέρα μεσημέρι / Καλοκαίρι, όλο πίσσα και κατράμι, καλοκαίρι / Καλοκαίρι, με τον ρόγχο του air condition μεσημέρι, φαλακροί μες στις σακούλες μας σαν γέροι, εκεινού με τ’ άσπρο κράνος που μας ξέρει / Καλοκαίρι, μια οσμή νεκροθαλάμου, καλοκαίρι».

Διονύσης Σαββόπουλος / «Καλοκαίρι»

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Σπέτσες: το χρονικό ενός αμφιλεγόμενου έργου/ Σπέτσες: Οδική ασφάλεια ή αλλοίωση τοπίου;

Ρεπορτάζ / Σπέτσες: Ποιο έργο απειλεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού;

Το χρονικό του αμφιλεγόμενου έργου φωτισμού της περιμετρικής οδού του νησιού, που έχει προκαλέσει την αντίδραση μέρους των πολιτών και της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Οπτική Γωνία / Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Ένας κτηνοτρόφος που έχασε το βιος του, ένας πατέρας που έχασε το παιδί του και ένας έφηβος που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Άνθρωποι που δεν άντεξαν άλλο και δεν ζητούν τη λύπη μας αλλά την προσοχή μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Οπτική Γωνία / Εξέγερση στο Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Θα γίνει ο μαζικός ξεσηκωμός που συνταράσσει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ιράν η ταφόπλακα της Ισλαμικής Δημοκρατίας; Πολλοί το επιδιώκουν, προπαντός ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του ιρανικού λαού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ