Βρετανικό Μουσείο: Τι έγραψαν οι Times για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου

Οι Times UK για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα Facebook Twitter
0

Η βρετανική εφημερίδα The Times παρουσιάζει την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τη φιέστα μπροστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο με ψυχρό και αποστασιοποιημένο τρόπο, εστιάζοντας κυρίως στη «λάμψη» της εκδήλωσης και λιγότερο στην ουσία της ελληνικής διαμαρτυρίας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ελλάδα κατηγορεί τους διοργανωτές του «Pink Ball» του Βρετανικού Μουσείου για «προκλητική αδιαφορία» απέναντι στα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς όμως να υιοθετεί ή να ενισχύει το ελληνικό επιχείρημα.

Αντίθετα, οι Times δίνουν περισσότερο βάρος στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Μουσείου, ότι «η προστασία της συλλογής του προτάσσεται έναντι κάθε άλλης εκδήλωσης» και ότι κάθε αίτημα για χρήση των αιθουσών «αξιολογείται ως προς τους κινδύνους και τον σεβασμό προς τα εκθέματα».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης πως παρόμοιες κατηγορίες είχαν διατυπωθεί πέρσι, μετά από επίδειξη μόδας στον ίδιο χώρο, σημειώνοντας ότι το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού «καταδικάζει επανειλημμένα τέτοιες δεξιώσεις και επιδείξεις».

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και σε προηγούμενα περιστατικά, όπως η φωτογράφιση του οίκου Dior στην Ακρόπολη, για να υπονοηθεί ότι «και η ελληνική πλευρά έχει επιτρέψει παρόμοιες χρήσεις» — μια σύγκριση που επιχειρεί να μετριάσει τη βαρύτητα της ελληνικής κριτικής.

Συνολικά, η στάση των Times παραμένει ήπια απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο και σαφώς πιο σκεπτική έναντι της ελληνικής αντίδρασης, παρουσιάζοντάς την περισσότερο ως «αναμενόμενη» παρά ως απολύτως δικαιολογημένη.

Η εφημερίδα καταλήγει στις προσπάθειες και τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. «Τον Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, ύστερα από συνομιλίες μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και του Μητσοτάκη. Η δήλωση αυτή σηματοδότησε αλλαγή τόνου στις σχέσεις των δύο πλευρών, μετά το αιφνίδιο “πάγωμα” της συνάντησης του τότε πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Μητσοτάκη, τον προηγούμενο χρόνο.

Υπό την προεδρία του Τζορτζ Όσμπορν, το Βρετανικό Μουσείο έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους, με στόχο μια πιθανή συμφωνία που θα επιτρέψει την περιοδική έκθεση των Γλυπτών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο των Εργατικών, η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανταλλαγή δανεισμών -με την Ελλάδα να δανείζει άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στο Βρετανικό Μουσείο- ώστε να συμπέσει με την επανέναρξη των ανακαινισμένων αιθουσών στις αρχές της δεκαετίας του 2030».

Πηγή: The Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Τech & Science / Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Το νέο ντοκιμαντέρ του Daniel Roher για την τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει στις αίθουσες με συνεντεύξεις από κορυφαία στελέχη του χώρου και φιλοδοξεί να βάλει σε μία σειρά τον ενθουσιασμό και τον φόβο που συνοδεύουν σήμερα την AI.
THE LIFO TEAM
Τι είχε καταλάβει ο Marc Jacobs για το κορίτσι στη μόδα πολύ πριν από τους άλλους

Πολιτισμός / Τι είχε καταλάβει ο Marc Jacobs για το κορίτσι στη μόδα πολύ πριν από τους άλλους;

Με τη νέα του συλλογή, το ντοκιμαντέρ της Sofia Coppola και το Heaven να αλλάζει φάση, ο Marc Jacobs επιστρέφει ξανά στη σταθερή του ιδέα: τη μόδα ως τρόπο να ξαναβρίσκεις τη μνήμη, την επιθυμία και το κορίτσι που υπήρξες
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Από τον Dalí στην Ariana Grande: το V&A διαβάζει τη Schiaparelli ως μόδα, τέχνη και θέαμα

Πολιτισμός / Από τον Νταλί στην Αριάνα Γκράντε: το V&A διαβάζει τη Σκιαπαρέλι ως μόδα, τέχνη και θέαμα

Η νέα έκθεση του V&A ακολουθεί τη Schiaparelli από τις σουρεαλιστικές συνεργασίες της Elsa Schiaparelli με τον Dali έως τη σημερινή αναβίωση του οίκου από τον Daniel Roseberry και τη δυναμική επιστροφή του στο κόκκινο χαλί.
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
Πορσελάνη, techno και Cate Blanchett: πώς το Hamburger Bahnhof έκανε το δικό του manifesto για το Βερολίνο

Πολιτισμός / Πορσελάνη, τέκνο και Κέιτ Μπλάνσετ: πώς το Hamburger Bahnhof έκανε το δικό του μανισφέστο για το Βερολίνο

Με Cate Blanchett, techno, cabaret και μια ανοιχτή έκκληση για στήριξη της τέχνης, το πρώτο gala του Hamburger Bahnhof λειτούργησε ως γιορτή και ως πολιτιστικό μανιφέστο για το σημερινό Βερολίνο. Η βραδιά συνέδεσε τη λάμψη με την αγωνία μιας πόλης που βλέπει τη χρηματοδότηση του πολιτισμού να συρρικνώνεται.
THE LIFO TEAM
ΝΤ' ΑΡΝΤΑΝΙΑΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΟΣΤΑ ΓΑΛΛΙΑ

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του ντ’ Αρτανιάν; Ο ήρωας των «Τριών Σωματοφυλάκων» ξανά στο προσκήνιο

Δείγμα από τα λείψανα έχει ήδη σταλεί για ανάλυση στη Γερμανία - Εάν επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις
THE LIFO TEAM
Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Το πορτρέτο της Lily Allen από τη Nieves Gonzalez, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του West End Girl, εκτίθεται πλέον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου για έναν χρόνο, σηματοδοτώντας και την πρώτη παρουσία της ζωγράφου σε μεγάλο βρετανικό δημόσιο ίδρυμα
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Πολιτισμός / Ιδρύονται δύο νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών - Αυτά τα ναυάγια εντάσσονται

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του «την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας»
THE LIFO TEAM
ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM