ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Η Έρση Σωτηροπούλου (ξανά) ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025

Η Έρση Σωτηροπούλου (ξανά) ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025 Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου βρίσκεται φέτος ανάμεσα στα ονόματα που οι bookmakers θεωρούν πιθανά για τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις αποδόσεις που δημοσίευσε η βρετανική ιστοσελίδα NicerOdds, η Σωτηροπούλου καταγράφεται στην ίδια κατηγορία πιθανοτήτων με ονόματα όπως η Anne Carson, ο Colm Tóibín και ο Péter Nádas, με απόδοση 19/1. Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους συγκαταλέγονται ο Αυστραλός Gerald Murnane, ο Ούγγρος László Krasznahorkai, αλλά και η Μεξικανή Cristina Rivera Garza, η οποία κάνει φέτος μια εντυπωσιακή είσοδο στην τρίτη θέση.

Η παρουσία της Σωτηροπούλου στη λίστα έρχεται ως επιστέγασμα μιας πορείας που έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Μεταφρασμένα έργα της κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει αποσπάσει σημαντική διεθνή κριτική αποδοχή, ιδιαίτερα με το μυθιστόρημα Τι μένει από τη νύχτα, που απέσπασε το Βραβείο Μετάφρασης του Εθνικού Κύκλου Κριτικών Βιβλίων στις ΗΠΑ. Η συγγραφέας έχει διακριθεί για την τολμηρή γραφή της, τον πειραματισμό με τη φόρμα και την εξερεύνηση της ταυτότητας, της μνήμης και του σώματος.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας παραμένει απρόβλεπτο – χαρακτηριστικά, πέρσι η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ βραβεύτηκε ενώ οι αποδόσεις της ήταν μόλις 33/1. Παρ’ όλα αυτά, η συμπερίληψη της Έρσης Σωτηροπούλου στις λίστες στοιχημάτων ενισχύει τη διεθνή απήχηση του έργου της και τοποθετεί μια Ελληνίδα δημιουργό στο προσκήνιο μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες διακρίσεις.

Πολιτισμός
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM