Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών και τα πορίσματα που αλλάζουν τα δεδομένα

Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών και οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για εμπρησμό Facebook Twitter
Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί συνέχεια του μετώπου που είχε ξεκινήσει στα Συχαινά το βράδυ της 12ης Αυγούστου και έφτασε την επόμενη ημέρα στην περιοχή του Γηροκομείου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΔΥΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Πυροσβεστικής, το δεύτερο κατατεθειμένο την περασμένη Τετάρτη, αποδίδουν την πυρκαγιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πατρών σε μεταφορά καυτρών από το κύριο μέτωπο και όχι σε εμπρηστική ενέργεια. Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στην ανακρίτρια και η πραγματογνωμοσύνη του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, νομικού, ειδικού ερευνητή και δικαστικού πραγματογνώμονα, ο οποίος ορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος των δύο νεαρών φοιτητών που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Η υπόθεση των δύο νεαρών, 21 και 25 ετών, που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία του εμπρησμού για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Γηροκομείου Πατρών τον περασμένο Αύγουστο, έρχεται σε μια περίοδο που είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την περίπτωση του Θεοδόση Κακούρη το 2021. Τότε, ο εθελοντής κατηγορήθηκε για εμπρησμό στη Βαρυμπόμπη, παρέμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες και τελικά αθωώθηκε ομόφωνα, όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η φωτιά είχε προκληθεί από βλάβη σε πυλώνα του δικτύου ηλεκτρισμού.

Όσοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί κανείς να βρεθεί μπλεγμένος ισχυρίζονται ότι «όσοι πολίτες δεν είναι πιστοποιημένοι εθελοντές δεν πρέπει να επιχειρούν σε μέτωπα πυρκαγιάς. Η καλή πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί και ο κίνδυνος ποινικής εμπλοκής είναι ορατός − μπορεί κανείς να βρεθεί κατηγορούμενος και να αποδεικνύει ότι “δεν είναι ελέφαντας”».

Στην υπόθεση της Πάτρας, δύο πορίσματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, το δεύτερο εκ των οποίων κατατέθηκε στην ανακρίτρια την περασμένη Τετάρτη, αποδίδουν την πυρκαγιά στο φαινόμενο των κηλιδώσεων, δηλαδή στη μεταφορά φλεγόμενων καυτρών από το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην πολυσέλιδη έκθεση της ΔΑΕΕ αναφέρεται ότι η φωτιά στο αγροτεμάχιο μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί συνέχεια του μετώπου που είχε ξεκινήσει στα Συχαινά το βράδυ της 12ης Αυγούστου και έφτασε την επόμενη ημέρα στην περιοχή του Γηροκομείου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Κατά την αυτοψία, επίσης, δεν εντοπίστηκαν ευρήματα που να παραπέμπουν σε εμπρησμό.

Στην ανακρίτρια κατατέθηκε και η πραγματογνωμοσύνη του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος από τους δύο κατηγορούμενους. Η έκθεση Γκουρμπάτση αποδίδει επίσης την πρόκληση της πυρκαγιάς αποκλειστικά στο φαινόμενο της κηλίδωσης. Ο ίδιος αναφέρει στη LiFO ότι «οι δικαστικές αρχές της Αχαΐας, παραπληροφορούμενες από αναξιόπιστα στοιχεία που συνέλεξε η Ασφάλεια των Πατρών κατά τη διενεργηθείσα προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 17:40 της 13ης Αυγούστου 2025 σε οικοπεδικό χώρο/αγροτεμάχιο της περιοχής του Γηροκομείου Πατρών και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μαινόταν το μέτωπο στην Ξερόλακκα, το οποίο εξαπλώθηκε εκεί από την κύρια πυρκαγιά που προκλήθηκε στα Συχαινά στις 12 Αυγούστου, οδηγήθηκε να χαρακτηρίσει την πράξη δύο εθελοντών και ήδη προφυλακισμένων, που βοηθούσαν στην κατάσβεση αυτής, ως εμπρησμό σε δάση από πρόθεση».

cover
Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, νομικός, ειδικός ερευνητής και δικαστικός πραγματογνώμονας

Ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης μας εξηγεί ότι στη σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε ως τεχνικός σύμβουλος των δύο κατηγορούμενων «και η οποία ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 εγχειρίστηκε ενώπιον του κυρίου ανακριτή, αναλύω και εξηγώ τεκμηριωμένα και κατά τρόπο επιστημονικό και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η επίδικη πυρκαγιά στο Γηροκομείο οφείλεται πέραν πάσης αμφιβολίας σε κηλιδώσεις. Δηλαδή, μεταφορά φλεγόμενων καυτρών από το μέτωπο της Ξερόλακκας εντός του επίμαχου αγροτεμαχίου και όχι σε εγκληματική ενέργεια από ανθρώπινο χέρι εμπρηστή. Τώρα τον λόγο έχουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αχαΐας, τις οποίες εμπιστεύομαι απόλυτα και σέβομαι τις αποφάσεις τους. Πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι θα κριθεί η αθωότητα των δύο κατηγορουμένων και ότι δεν θα οδηγηθούμε σε άλλη μία νέα δικαστική πλάνη, όπως αυτή που συνέβη στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης τον Αύγουστο του 2021, με έναν επίσης αθώο εθελοντή, όπως αυτό κρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το δεύτερο πόρισμα της ΔΑΕΕ προέκυψε κατόπιν αιτήματος της ανακρίτριας, η οποία είχε ζητήσει από την Πυροσβεστική να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να διευκρινιστεί η απόσταση ανάμεσα στις δύο εστίες, να καταγραφούν οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν και να αξιολογηθεί οπτικό υλικό που κατέγραψε τη φωτιά τη στιγμή της εκδήλωσής της.

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι υπεράσπισης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης την περασμένη Πέμπτη, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το προσεχές διάστημα. Νομικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση επισημαίνουν στη LiFO ότι «τα δικαστήρια της Πάτρας έχουν μακρά παράδοση φιλελεύθερης προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι «μία λάθος εκτίμηση της δικογραφίας θα διορθωθεί».

Η τελική κρίση ανήκει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής στάθμισης των τεχνικών πορισμάτων σε υποθέσεις που επιφέρουν βαρύτατες συνέπειες για τους κατηγορουμένους και την κοινωνία.

Ο 25χρονος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Αυγούστου, στην περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, από άνδρες της ΟΠΚΕ και της Αστυνομίας Αχαΐας, αφού φωτογράφος εντόπισε και κατέγραψε στιγμιότυπα που τον δείχνουν να κινείται μέσα σε χωράφι λίγο πριν εκδηλωθεί η φωτιά. Στο ίδιο υλικό φέρεται να φαίνεται να σκύβει, με τη φωτιά να ξεσπά λίγα λεπτά αφού απομακρύνθηκε. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο 21χρονος, ήταν οδηγός της μηχανής με την οποία ο 25χρονος έφτασε στο σημείο του οικοπέδου και συνελήφθη αργότερα, όταν μετέβη στα δικαστήρια για να καταθέσει ως μάρτυρας.

Κατά την ανακριτική διαδικασία, η υπεράσπιση προσκόμισε μαρτυρίες, ανάμεσά τους ενός γυμναστή και ενός υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστήριξαν ότι ο 25χρονος έσπευσε να βοηθήσει στην κατάσβεση και δεν είχε ενεργό ρόλο στην πρόκληση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών και οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για εμπρησμό Facebook Twitter
Η πυρκαγιά αποδίδεται στο φαινόμενο των κηλιδώσεων, δηλαδή στη μεταφορά φλεγόμενων καυτρών από το κύριο μέτωπο της σ' ένα άλλο. Φωτ.: EUROKINISSI

Όσοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί κανείς να βρεθεί μπλεγμένος ισχυρίζονται ότι «όσοι πολίτες δεν είναι πιστοποιημένοι εθελοντές δεν πρέπει να επιχειρούν σε μέτωπα πυρκαγιάς. Η καλή πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί και ο κίνδυνος ποινικής εμπλοκής είναι ορατός – μπορεί κανείς να βρεθεί κατηγορούμενος και να αποδεικνύει ότι “δεν είναι ελέφαντας”». Μπορεί πράγματι να ισχύει αυτό, αλλά είναι ένα κίνητρο να γίνεται η κοινωνία ακόμη πιο αδιάφορη απέναντι σε μια μεγάλη καταστροφή.  

Στον αντίποδα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο νεαρών φοιτητών έδωσαν έμφαση στην εθελοντική τους παρουσία. Όταν, στις 19 Αυγούστου, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ανέφεραν σχετικά: 

«Μετά από απόφαση των δικαστικών αρχών, επιβλήθηκε στους εντολείς μας το μέτρο της προσωρινής κράτησης. Πρόκειται για μια απόφαση που θεωρούμε άδικη, καθώς δύο νέοι άνθρωποι, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών με αυταπάρνηση, βρίσκονται σήμερα στη φυλακή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ουσιώδη στοιχεία που ανατρέπουν την κατηγορία. Ως συνήγοροι, θα προσφύγουμε άμεσα στο αρμόδιο Συμβούλιο, με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια της Πάτρας θα αποδώσουν τελικά τη δικαίωση που αξίζουν. Καλούμε την πόλη της Πάτρας να σταθεί δίπλα σε αυτά τα παιδιά, που αντί να επιλέξουν την αδιαφορία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες. Οι οικογένειές τους χρειάζονται τώρα τη στήριξη όλων μας. Οι ευθύνες και οι ανεπάρκειες του κράτους δεν μπορεί να φορτωθούν στις πλάτες αθώων νέων ανθρώπων».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σάγκα της Μονής Σινά

Ρεπορτάζ / Μυστήριο, βία, σκάνδαλα και διαπλοκή: Η σάγκα της Μονής Σινά

Από την έρημο Σινά και την Ιερουσαλήμ μέχρι το Φανάρι, από το Κάιρο και την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες, εκτυλίσσεται μια εκκλησιαστική-διπλωματική υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει ταινία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί ο δήμος Αθηναίων αδιαφορεί για την αρχαία κοίτη του Ιλισού; 

Ρεπορτάζ / Γιατί ο δήμος Αθηναίων αδιαφορεί για την αρχαία κοίτη του Ιλισού; 

Αντί να απομακρύνει το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο που έχει χτιστεί επάνω της, ο δήμαρχος το ανακαινίζει, παραβλέποντας αυτήν τη ζώνη τεράστιας ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Οπτική Γωνία / Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Ο πρωθυπουργός, με τα μέτρα που εξήγγειλε, έδωσε το καθαρό στίγμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για μια πιο αριστερή αντιπολίτευση, της οποίας οι προτάσεις αναμένονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Προβάλλοντας πλέον έναν ήπιο «κριτικο-μνημονιακό» τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγει σε ένα πενιχρό σχήμα: τη διαμάχη μεταξύ της αναπτυξιακής Ελλάδας και της κλεπτοκρατίας, την αντίθεση έντιμης-παραγωγικής χώρας με μια μικρή μερίδα διεφθαρμένων και τις προσβάσεις τους στο κράτος.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα – να ανησυχούμε ή όχι;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσία PFAS σε αυγά ελευθέρας βοσκής, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «παντοτινών χημικών».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ θα προσπαθήσει να απαντήσει στους πολίτες που δεν έχουν δει ως τώρα την οικονομική ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει ως απτή απόδειξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ