Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας

Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας Facebook Twitter
Κεντρικός δρόμος του Σεμλίνου στα τέλη της δεκαετίας του '30.
0


«Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ
του ελευθέρου έρωτος, ως ήτο επόμενον», γράφει τον Μάρτιο του 1931 ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις» Ν. Καπίτσογλου, «εδημιούργησε και εις την Γιουγκοσλαβίαν το απαραίτητον και εις το είδος αυτό λαθρεμπόριον».

Να πώς του εξέθεσε την κατάσταση κάποιος ιατρός του Βελιγραδίου:

«Από τότε που το επίσημο γιουγκοσλαβικό κράτος καταπολεμεί τον ελεύθερο έρωτα, ο εκφυλισμός, η παράλυση, που μόνον σε τολμηρά μυθιστορήματα γνώριζε ο Σέρβος, αποτελούν μάστιγα πραγματική στην κοινωνία. Άρχισε δε να απειλεί σοβαρά κι’ αυτήν ακόμη την αυστηρώς πατριαρχική γιουγκοσλαβική οικογένεια».

Στο Σεμλίνο κατέφευγε κάθε ερωτευμένο ζευγαράκι, κάθε νέος που διψούσε για τον έρωτα, κάθε ξένος επισκέπτης του Βελιγραδίου που επιδίωκε μια εύκολη ερωτική περιπέτεια.

Τα καμπαρέ και τα λοιπά κέντρα διασκέδασης του Βελιγραδίου δέχονταν κάθε μισή ώρα την επίσκεψη του αλύγιστου πόλισμαν που σαν αυστηρός πατέρας πρόσεχε να μην ατακτούν τα παιδιά του και σοκάρονταν στο θέαμα ενός κάπως θερμού αγκαλιάσματος σε περιπαθές ταγκό ή και ενός πεταχτού φιλιού. Όπου και αν γύριζε κανείς, αντιλαμβανόταν τα αυστηρότατα μέτρα κατά του ελευθέρου έρωτος. Συγχρόνως όμως αντιλαμβανόταν και τον «λαθραία κυκλοφορούντα αφθόνως παντού!». Στους δρόμους, στο θέατρο, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, «παντού τέλος όπου ευρεθείτε, το λαθρεμπόριον του έρωτος θα φανεί προθυμότατον να σας εξυπηρετήσει».

Πέρα από τον Δούναβη…

Γιατί όμως να ζητήσει κανείς τον έρωτα στο Βελιγράδι; Πέρα από τον Δούναβη, μ’ ένα ταξιδάκι ενός τετάρτου της ώρας, βρίσκονταν κανείς στο Σεμλίνο: «Μια μικρή πόλις, καθαρώς ευρωπαϊκή, της οποίας οι κάτοικοι είναι εις πολιτισμόν εντελώς διαφορετικοί από τους κατοίκους της πρωτευούσης». Οι παλιοί Σέρβοι δεν μπορούσαν ακόμη να προσαρμοστούν στην καινούργια ζωή που δημιουργούνταν στην πρωτεύουσα του κράτους τους την οποία χαρακτήριζαν ως «την πόλιν του έρωτος και της ακολασίας».

Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας Facebook Twitter
Κορίτσι σε καμπαρέ του Σεμλίνου

Στο Σεμλίνο κατέφευγε κάθε ερωτευμένο ζευγαράκι, κάθε νέος που διψούσε για τον έρωτα, κάθε ξένος επισκέπτης του Βελιγραδίου που επιδίωκε μια εύκολη ερωτική περιπέτεια. Εμποροϋπάλληλοι, στρατιώτες, εργατόπαιδα, μικροεπαγγελματίες και έμποροι στριμωχνόντουσαν στα ποταμόπλοια. Άλλοι ζευγαρωμένοι, άλλοι ολομόναχοι. 

Παρασυρόμενος σχεδόν από τη μάζα αυτή, βρέθηκε ο Ν. Καπίτσογλου μαζί με τον Σέρβο συνάδελφό του κάποια στιγμή σ’ ένα μεγάλο ατμόπλοιο που κινούνταν με δύο πελώριες ρόδες στις πλευρές του.

«Τα ποταμόπλοια κουβαλούν όλον αυτόν τον κόσμον των κυνηγών του έρωτος μαζί με τους αγαθούς οικογενειάρχας του κομψού Σεμλίνου, της πόλεως που μια ιδιοτροπία του γιουγκοσλαβικού κράτους μετέτρεψε σε γη του έρωτος και της ακολασίας, δηλαδή έναν απέραντον “ευώνυμον οίκο”».

Το ποταμόπλοιο μετέφερε έναν ολόκληρο κόσμο από «θηλυκά και αρσενικούς», που φώναζαν, τραγουδούσαν, πηδούσαν για να ζεσταθούν, ενώ ένα πιάνο στο σαλόνι του πλοίου βούιζε σαν καζάνι. Σ’ ένα τέταρτο της ώρας φτάσανε στη γη του έρωτα.

«Ζέμουν, Ζέμουν, Ζέμουν...» φώναξε ο καπετάνιος.

Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας Facebook Twitter
Όπου και αν γύριζε κανείς, αντιλαμβανόταν τα αυστηρότατα μέτρα κατά του ελευθέρου έρωτος. Συγχρόνως όμως αντιλαμβανόταν και τον «λαθραία κυκλοφορούντα αφθόνως παντού».

Τη φράση αυτή επανέλαβαν επίσης οι χαρούμενες φωνές των κοριτσιών και των νέων, που ώρες ολόκληρες τους φάνηκε το τέταρτο της ώρας που διήρκεσε το ταξίδι τους. Και πήδησαν από το ποταμόπλοιο σ’ ένα παλιοκάραβο που χρησιμεύει για σκάλα, όλοι βιαστικοί και χαρούμενοι. Ο Ν. Καπίτσογλου με τον Σέρβο συνάδελφό του άφησαν να περάσει από μπροστά τους όλος αυτός ο κόσμος των διψασμένων για έρωτα. Πολλά, πάρα πολλά ζευγάρια ερωτευμένων, λίγοι νέοι κατσουφιασμένοι αλλά με φλογισμένα μάτια και πιο λίγοι, ελάχιστοι, οικογενειάρχες, «κάτι μουστακαλήδες του παλιού καιρού». Τελευταίοι βγήκανε και αυτοί. 

Ακολασία και διαφθορά

Σε κάθε άδειασμα καραβανιού Βελιγραδινών από τα ποταμόπλοια ένα σωστό πανηγύρι άρχιζε στη μικρή αυτή πόλη. Ο ήλιος είχε χαθεί πίσω από τα δένδρα που πλαισιώνανε τον Δούναβη και τον Σάβο και έδειχνε τον ουρανό σαν ένα πελώριο αναμμένο, φλογισμένο κάρβουνο, που έκανε το νερό να φαίνεται σαν αίμα. Η αντανάκλαση έκανε ακόμα κόκκινα τα σπίτια, τους δρόμους, τους ανθρώπους. Μόλις προχωρήσανε από την αποβάθρα, μπήκανε στο μικρό πάρκο του Σεμλίνου. Μια συνεχής βοή, γλυκές φωνές, ερχότανε στ’ αυτιά τους ενώ ανάμεσα στα πυκνοφυτεμένα δένδρα γυρνούσαν οι ερωτευμένοι. «Ήταν κοριτσόπουλα με νέους, γυναίκες με τους ερωμένους των που περπατούσαν με το καπέλο ριγμένο πίσω νταηλίδικα και με ύφος μάγκα και μεθυσμένου. Είδαμε ακόμη νέους που τρέχανε σαν κλωσόπουλα πίσω από γυναίκες και κοριτσόπουλα που περπατούσαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιδεικνύουν εις όλους τα σαρκικά των πλούτη. Είδαμε ακόμη γυναίκες κυριολεκτικώς μπογιατισμένες, που δεν προκαλούσαν κανενός την προσοχή. Και ακούσαμε από χείλη μπουμπουκένια λόγια ανήθικα και αισχρά που προκαλούσαν μια αφάνταστη αηδία. Άλλωστε οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές δεν είναι παρά ζωντανές εστίες μολύσματος, που σαπίζει κάθε γερό σώμα».

Σε λίγο επισκεφθήκανε ένα από τα πολλά κέντρα διασκέδασης. Ένα χαμηλοτάβανο μα πολύ ευρύχωρο δωμάτιο, σε μια γωνία του οποίου, ανεβασμένες σ’ ένα πατάρι, «τραγουδούσαν με τις βραχνές, παθιάρικες φωνές τους και παίζανε ντέφι μερικές ξερακιανές γυναικάρες. Άλλες, μικρούλες αυτές, με φειδίσια κορμιά, χορεύανε μπροστά σε παλικάρια, σχεδόν ολόγυμνες, ώσπου κουρασμένες πέφτανε λιπόθυμες».

Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας Facebook Twitter
Ένα από τα κορίτσια του Σεμλίνου

Ο χώρος αυτός είχε μια αλλόκοτη μυρωδιά, μια μυρωδιά ιδρώτα και πούδρας που φαίνεται ότι μεθούσε τους συγκεντρωμένους περισσότερο από το σπιρτόζο ρακί. Και χωρίς να υπάρχει αιτία, όλοι οι θαμώνες θορυβούσαν, γκαρίζανε, χαλούσαν τον κόσμο, ουρλιάζανε σαν άγριοι.

«Εν τω μεταξύ ο φτωχός πιανίστας, ένας τύπος εκφύλου νέου με φαβορίτες που κατέβαιναν ως τα σαγόνια του – νομίζεις ότι είχε λυσσάξει. Τιναζότανε στο κάθισμά του και με απαίσιες χειρονομίες ενόμιζες πως κτυπούσε γροθιές στα πλήκτρα».

Σε λίγο τα ζευγάρια κυλιόνταν χάμω μεθυσμένα. «Παρά κει –ω Θεέ! Πόση ακολασία– γινόμαστε μάρτυρες σκηνών ομοφυλοφιλίας. Διάβαζα μυθιστόρημα ή εγίνοντο όλα αυτά, πραγματικά, μπροστά μου;». 

Και ενώ ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις» σκεπτόταν πόσο δικαιολογημένα θεωρούν οι Βελιγραδινοί το Σεμλίνο πόλη της ακολασίας, μια φωνή τον ξάφνιασε. Ένας χωροφύλακας! Όλα αστραπιαία σταμάτησαν. Το πιάνο, τα φιλιά, «τα αηδιαστικά ταμπλώ-βιβάν». Η διευθύντρια έσπευσε στην είσοδο, ενώ όλων τα βλέμματα στρέφονταν προς τα εκεί. Ένα τσούγκρισμα ποτηριών ακούστηκε σε λίγο και ύστερα βαριά η λέξη «ντόμπρο» (καλά!) ήρθε να αποκαταστήσει τη γαλήνη. Όλα ήταν εντάξει. Όλα είχαν κανονιστεί. Μ’ ένα ρακί, ή ποιος ξέρει ποια υπόσχεση, η συνέχιση του γλεντιού είχε εξασφαλιστεί για μισή ώρα, ωσότου περνούσε άλλος χωροφύλακας. Και ξανάρχισαν οι ακολασίες...

Η «σφαγή των αθώων»

Στο βάθος άνοιξε μια πόρτα και φάνηκε ένα άλλο διαμέρισμα. Σ’ αυτό ολόγυμνα χορεύανε μικρούλικα κοριτσόπουλα. «Τα σωματάκια τους ήταν ακόμη ασχημάτιστα. Οι τρόποι τους όμως ήσαν τρόποι γυναικών που δεν αγνοούσαν τον έρωτα». Ήταν εκεί, όπως εξήγησε στον Ν. Καπίτσογλου ο Σέρβος συνάδελφός του, «το θυσιαστήριον της αθωότητος». Τα δυστυχισμένα κοριτσάκια –όχι μάλιστα εν αγνοία των Σέρβων αστυνομικών– οδηγούνταν στο παζάρι αυτό της λευκής σαρκός.

«Ένα ολόξανθο αθωότατο αγγελούδι, που με την ομορφιά του ξεχώριζε πραγματικά από τα άλλα κοριτσόπουλα, μήνες τώρα αποτελούσε την κυριότερη ατραξιόν του κέντρου, γιατί δεν βρισκότανε ο παραλής που θα διέθετε το ζητούμενον υπέρογκον ποσόν. Γελούσε, τραγουδούσε, χόρευε με κέφι. Και η μέγαιρα καμάρωνε για τον θησαυρό της αυτόν».

Σεμλίνο: Τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Σερβίας Facebook Twitter
Στους δρόμους, στο θέατρο, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, «παντού τέλος όπου ευρεθείτε, το λαθρεμπόριον του έρωτος θα φανεί προθυμότατον να σας εξυπηρετήσει».

Ο ρεπόρτερ της «Ακρόπολις» ζήτησε και φύγανε. Είχε πραγματικά αρρωστήσει από το απαίσιο περιβάλλον.

Μόλις που προφτάσανε το ποταμόπλοιο του μεσονυκτίου. Παντού φάτσες κουρασμένες, ολόγυρά τους νεκρική ησυχία. Ούτε τα γέλια ούτε τα τραγούδια του πηγαιμού. Μόνο το τρίξιμο του καραβιού, ο θόρυβος των μηχανών και το μουγκρητό των νερών του ποταμού ακουγότανε.

Το Σεμλίνο σε λίγο έμενε μακριά. Τα φώτα του εξαφανίζονταν στο βάθος....

«Μπέογκραντ…»

Η φωνή του τιμονιέρη τούς απέσπασε από το απαίσιο δράμα που μόλις προ ολίγου είχανε μπροστά τους μέσα στο απαίσιο εκείνο κέντρο.

«Μπέογκραντ...»

«Αναθεματισμένο Βελιγράδι, με τα μέτρα σου έριξες στην ακολασία το όμορφο, το ξακουσμένο για τις φυσικές του ομορφιές Σεμλίνον!».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»

Βιβλίο / Η σεξεργασία τότε και τώρα: Από τη Γαβριέλα, την Τρούμπα και τον Βαρδάρη ως τη σύγχρονη εποχή

Το νέο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «Στα σπίτια της αμαρτίας χτες και σήμερα – Μια δημοσιογραφική έρευνα για το φαινόμενο της πορνείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (εκδ. Κάκτος) αποτελεί μια αξιόλογη συμβολή στη μελέτη του φαινομένου της σεξεργασίας στην Ελλάδα και όχι μόνο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εν μέσω των γυναικών της αμαρτίας. Μια επίσκεψη στα Βούρλα τον Φλεβάρη του 1936

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εν μέσω των γυναικών της αμαρτίας. Μια επίσκεψη στα Βούρλα τον Φλεβάρη του 1936

Η συγγραφέας, δημοσιογράφος και φεμινίστρια Λιλίκα Νάκου επισκέφθηκε το –υπό κρατική διαχείριση– πορνείο των Βούρλων τον Φλεβάρη του 1936, συνομίλησε με τις «γυναίκες της αμαρτίας» και μετέφερε τις εντυπώσεις της.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα

Βιβλίο / Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα

Ένα θέμα ταμπού μελετάται εκ νέου και χωρίς καμία προκατάληψη από τον επίκουρο καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Έντουαρντ Κοέν, στο βιβλίο με τίτλο «Ο αγοραίος έρωτα στην αρχαία Αθήνα» (εκδ. Διόπτρα).
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήνεια: Το νησί των νεκρών απέναντι από τη Δήλο

Ιστορία μιας πόλης / Ρήνεια, η άλλη Δήλος

Ένα νησί που δεν προοριζόταν για ζωή αλλά για θάνατο. Απέναντι από τη λαμπρή Δήλο, η Ρήνεια κουβαλά τα πιο σιωπηλά –και ίσως πιο ανθρώπινα– μυστικά του Αιγαίου. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την αρχαιολόγο Ζώζη Παπαδοπούλου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Δήλος: H καρδιά των Κυκλάδων

Ιστορία μιας πόλης / Δήλος: H καρδιά των Κυκλάδων

Στη μέση των Κυκλάδων, σ’ ένα νησί χωρίς μόνιμους κατοίκους, η γη κρύβει ακόμη φωνές. Αν ξέρεις πού να κοιτάξεις, η Δήλος αρχίζει να σου μιλά για θεούς που λατρεύτηκαν, εμπορικές αυτοκρατορίες που γεννήθηκαν, λαούς που ήρθαν και έφυγαν, και τελετές που παραμένουν μυστήριο. Το νησί αυτό υπήρξε κάποτε το κέντρο του κόσμου – και ακόμη κρατά μυστικά. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την αρχαιολόγο Ζώζη Παπαδοπούλου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εν μέσω των γυναικών της αμαρτίας. Μια επίσκεψη στα Βούρλα τον Φλεβάρη του 1936

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εν μέσω των γυναικών της αμαρτίας. Μια επίσκεψη στα Βούρλα τον Φλεβάρη του 1936

Η συγγραφέας, δημοσιογράφος και φεμινίστρια Λιλίκα Νάκου επισκέφθηκε το –υπό κρατική διαχείριση– πορνείο των Βούρλων τον Φλεβάρη του 1936, συνομίλησε με τις «γυναίκες της αμαρτίας» και μετέφερε τις εντυπώσεις της.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Μέλι, Ρόδια, Aμβροσία: Τι έτρωγαν τελικά στον Όλυμπο οι Θεοί;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέλι, Ρόδια, Aμβροσία: Τι έτρωγαν τελικά στον Όλυμπο οι Θεοί;

Τόσο οι γραπτές πηγές όσο και η εικονογραφία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αποκαλύπτουν ότι οι θεοί και οι ήρωες ήταν μάλλον εκλεκτικότεροι των θνητών ως προς τη διατροφή τους. Και τα φαγητά τους έκρυβαν κίνητρα πέρα από την πείνα...
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ματίας Ρουστ: Μια ατέλειωτη ιστορία των ’80s

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ματίας Ρουστ: Μια ατέλειωτη ιστορία των ’80s

Το βράδυ της 28ης Μαΐου 1987 ο 18χρονος Γερμανός προσγειώνεται με ένα Cessna στην Κόκκινη Πλατεία για να αποδείξει ότι «αν κάποιος σαν εμένα μπορεί να περάσει σώος και αβλαβής στην άλλη πλευρά, τότε δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος, και ίσως να μπορούμε να τα βρούμε όλοι μεταξύ μας».
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Η Μεγαλόχαρη ως αστυνομικό λαγωνικό 

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα «αντιλωποδυτικά θαύματα» της Παναγίας

Μια δημοσιογραφική έρευνα που έκανε το 1933 ο αστυνομικός ρεπόρτερ Ευστάθιος Θωμόπουλος κατέγραψε τους άθλους της Παναγίας· από την Κρήτη μέχρι τη Ροδόπη, οι πιστοί «έβλεπαν» τη δράση της, ένιωθαν ευγνώμονες και τη μαρτυρούσαν.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Γιατί έθαβαν βρέφη μέσα σε αγγεία στο Βαθύ της Αστυπάλαιας;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί έθαβαν βρέφη μέσα σε αγγεία στο Βαθύ της Αστυπάλαιας;

Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει στο Βαθύ της Αστυπάλαιας και τι συνεχίζει να αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«ΒΙΑΣ»: Τα αρχαιολογικά τοπία ως ζωντανά οικοσυστήματα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καμπανούλες στους Δελφούς, Πέρδικες στο Σούνιο. Ό,τι φυτρώνει και ζει στους αρχαιολογικούς χώρους

Μια πρωτοποριακή επιστημονική προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο χιλιάδων ζώων και φυτών σε είκοσι εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βασίλης Λαμπρινουδάκης: Ο αρχαιολόγος πίσω από το νέο μουσείο της Επιδαύρου

Οι Αθηναίοι / Βασίλης Λαμπρινουδάκης: Ο αρχαιολόγος πίσω από το νέο μουσείο της Επιδαύρου

Από τις ανασκαφές στην Επίδαυρο και τη Νάξο, ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας αφηγείται μια ζωή αφιερωμένη στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και όπως λέει, το πιο πολύτιμο εύρημα δεν ήταν αρχαιολογικό – ήταν η γυναίκα του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Ιστορία μιας πόλης / Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Από το Ωδείο Αθηνών έως τη Σουηδία της εξορίας, ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος δεν υπήρξε μόνο ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, αλλά και ένας διανοούμενος που οραματίστηκε μια πιο δημοκρατική, λειτουργική και πολιτισμένη πόλη. Ποια είναι η παρακαταθήκη του στη σύγχρονη Ελλάδα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Λουκά Μπαρτατίλα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ