Φωτιές στην Ευρώπη: Στους επτά οι νεκροί στην Ισπανία - Μάχη με 14 πύρινα μέτωπα

Φωτιές στην Ευρώπη: Στους επτά οι νεκροί στην Ισπανία - Μάχη με 14 πύρινα μέτωπα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σήμερα η Ισπανία αντιμετωπίζει μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται σε 14 μεγάλα μέτωπα φωτιάς.

Οι αρχές προειδοποιούν για «δυσμενείς συνθήκες» που δυσχεραίνουν την κατάσβεση, ενώ οι πυρκαγιές έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους και έχουν καταστρέψει πάνω από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα που διαρκεί εδώ και 12 ημέρες, σε συνδυασμό με ισχυρούς νότιους ανέμους, προμηνύει νέα δοκιμασία για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, η φετινή θερινή περίοδος είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών.

Η κατάσταση στο δυτικό τμήμα της χώρας χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ στη Γαλικία ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο οδήγησε στο κλείσιμο τμημάτων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών προς την περιοχή.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET) εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στις βόρειες και δυτικές περιοχές, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 40°C ακόμη και στις βόρειες ακτές.

«Σήμερα θα είναι μια ακόμη πολύ δύσκολη μέρα, με ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ανάρτησή του στο X.

Η Ισπανία έχει αναπτύξει 1.000 στρατιωτικούς και 50 εναέρια μέσα για την κατάσβεση, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ - η πέμπτη χώρα που το πράττει μέσα σε μία εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία αναμένονται στη χώρα.

Η εταιρεία Avincis, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών αεροπορικής υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία και την Ευρώπη, ανακοίνωσε αύξηση 50% στις ώρες πτήσεων για επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε Ισπανία και Πορτογαλία σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Φωτιές στην Ευρώπη: Ανησυχητικά τα στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 500.000 εκτάρια (πέντε εκατομμύρια στρέμματα) έχουν καεί στην Ευρώπη από την αρχή του έτους - αύξηση 134% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Στη Γαλλία, η περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά από το 1949.

Η παρατεταμένη ζέστη που σπάει θερμοκρασιακά ρεκόρ σε όλη την ήπειρο, σε συνδυασμό με την ξηρασία και τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα, έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη σοβαρότητα των πυρκαγιών», δήλωσε ο Eduardo Rojas Briales, ερευνητής δασολογίας στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δεν αρκεί από μόνη της και κάλεσε σε πρόσθετα μέτρα, όπως η διαχείριση της καύσιμης ύλης και η εφαρμογή ελεγχόμενων καύσεων.

Μια νέα έκθεση της XDI, ομάδας ανάλυσης κλιματικού κινδύνου, κατέληξε ότι η κλιματική κρίση έχει διπλασιάσει από το 1990 τον κίνδυνο ζημιών σε υποδομές από δασικές πυρκαγιές σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία – με την πρόβλεψη ότι η απειλή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

«Όλοι αναρωτιόμαστε πόσο χειρότερα μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Karl Mallon, επικεφαλής επιστήμης της XDI. «Σύμφωνα με την τελευταία μας ανάλυση, πολύ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM