Σοκ στην Ελβετία: Δασμοί Τραμπ 39% – Η χειρότερη εμπορική κρίση εδώ και αιώνες

Σοκ στην Ελβετία: Δασμοί 39% από ΗΠΑ – Η χειρότερη εμπορική κρίση εδώ και αιώνες Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών 39% στις ελβετικές εξαγωγές έπεσε σαν κεραυνός στην Ελβετία, καθώς πρόκειται για τους υψηλότερους δασμούς στην Ευρώπη και τους τέταρτους παγκοσμίως, πίσω μόνο από Συρία, Λάος και Μιανμάρ.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις, με την ελβετική εφημερίδα Blick να περιγράφει το γεγονός ως τη μεγαλύτερη εθνική ήττα από τη μάχη του Μαρινιάνο το 1515.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, η ελβετική κυβέρνηση εξέπεμπε αυτοπεποίθηση. Τον Μάιο, η πρόεδρος της χώρας Καρίν Κέλερ-Σούτερ είχε πετύχει μια κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, στο περιθώριο μιας ελβετικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για να αποτραπεί εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η ελβετική πλευρά είχε την εντύπωση ότι βρισκόταν δεύτερη στη λίστα για εμπορική συμφωνία μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με ελκυστικό δασμό της τάξης του 10%, πολύ χαμηλότερο από το 31% που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο.

Αυτές οι προσδοκίες διαλύθηκαν την παραμονή της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία της Κέλερ-Σούτερ με τον Τραμπ απέτυχε να αποδώσει, και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο νέος τιμωρητικός δασμός ύψους 39%.

Ο Τραμπ θεωρεί ότι τα εμπορικά ελλείμματα – όταν δηλαδή μια χώρα εξάγει περισσότερα στις ΗΠΑ από όσα εισάγει – είναι βλαβερά για την αμερικανική οικονομία, και χρησιμοποιεί δασμούς για να προστατεύσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ. Αν και η άποψη αυτή δεν υποστηρίζεται ευρέως από οικονομολόγους, αποτελεί βασικό πυλώνα της εμπορικής πολιτικής του.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ελβετία ανήλθε στα 47,4 δισ. δολάρια το 2024, αλλά αν συνυπολογιστούν οι υπηρεσίες, το έλλειμμα μειώνεται στα 22 δισ.. Οι βασικές ελβετικές εξαγωγές περιλαμβάνουν φάρμακα, κοσμήματα από χρυσό, ρολόγια και εργαλεία ακριβείας.

Η ελβετική κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει το έλλειμμα με μηδενικούς δασμούς στις αμερικανικές βιομηχανικές εισαγωγές και με επενδυτικές δεσμεύσεις από εταιρείες όπως η Nestlé και η Novartis, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελβετία είναι ήδη ο 6ος μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ, με περίπου 400.000 θέσεις εργασίας να αποδίδονται στις ελβετικές επενδύσεις.

Όμως ο πληθυσμός των μόλις 9 εκατομμυρίων Ελβετών περιορίζει τη δυνατότητα εξισορρόπησης του εμπορίου. Όπως σχολίασε εύστοχα αναλυτής: «Οι Ελβετοί δεν αγοράζουν αμερικανικά SUV, ούτε αμερικανικά τυριά και σοκολάτες».

Η Ελβετία έχει περιθώριο έως τις 7 Αυγούστου για να αποτρέψει την εφαρμογή των νέων δασμών. Οι ελβετικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για χιλιάδες απολύσεις, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Όμως τα περιθώρια ελιγμών φαίνονται ελάχιστα. Η χώρα έχει ήδη προσφέρει μηδενικούς δασμούς, επενδύσεις και διπλωματική στήριξη. Πλέον, απομένουν μόνο αντιμέτρα, όπως:

  • Ακύρωση των επενδυτικών δεσμεύσεων
  • Επιβολή ανταποδοτικών δασμών
  • Και η «πυρηνική επιλογή»: ακύρωση της παραγγελίας των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ

Η είδηση έφτασε ανήμερα της Εθνικής Ημέρας της Ελβετίας, αντίστοιχη με την 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ. Αντί για πανηγυρικούς, η πρόεδρος Κέλερ-Σούτερ αναφέρθηκε στο εμπόριο, δηλώνοντας πως «οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πήγαν καλά, αλλά για τον Πρόεδρο Τραμπ, το έλλειμμα ήταν το πρόβλημα». Η υπαινικτική αναφορά ότι ο ίδιος ο Τραμπ είναι το εμπόδιο, ενισχύει την απογοήτευση και οργή που επικρατούν στη χώρα.

Ο Γιαν Άτεσλαντερ, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου του EconomieSuisse, σχολίασε: «Χρειαζόμαστε αξιόπιστες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποδηλώνοντας ότι η απρόβλεπτη πολιτική της Ουάσινγκτον υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Παρά την κρίση, πολλοί Ελβετοί δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει επιβιώσει και από προηγούμενους οικονομικούς κραδασμούς και πως χάρη στην καινοτομία και ανταγωνιστικότητά της, θα αντέξει και αυτή τη φορά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Διεθνή / «Οικονομικός Τραμπισμός»: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την παγκόσμια εμπορική τάξη με δασμούς έως 30%

Το όραμα του προέδρου για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου αρχίζει να υλοποιείται, αλλά ο ίδιος ξεκινά ένα πείραμα που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM