Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες;

Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες; Facebook Twitter
Ανθρωπιστική βοήθεια ρίχνεται από αέρος δυτικά της Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας / Φωτ: EPA
0

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει τις αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι μπορούν να σκοτώσουν τους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους που υποτίθεται πως προορίζονται να βοηθήσουν.

Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ έριξαν πακέτα βοήθειας με αλεξίπτωτα στην περιοχή για πρώτη φορά εδώ και μήνες, εν μέσω καταγγελιών ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει φάει για μέρες.

Ωστόσο, ο Philippe Lazzarini, Επίτροπος της UNRWA, δήλωσε πως αυτές οι ενέργειες «δεν αντιστρέφουν τον αυξανόμενο λιμό» και συχνά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του στο X: «Είναι ακριβές, αναποτελεσματικές και μπορεί ακόμα και να σκοτώσουν πολίτες που λιμοκτονούν».

Τι είναι οι αεροπορικές ρίψεις - και γιατί είναι επικίνδυνες;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές ανάγκης: διά ξηράς, θαλάσσης ή αέρος. Η πτώση πακέτων από αεροσκάφη με αλεξίπτωτα - ενώ δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες - συνοδεύεται από πληθώρα προβλημάτων και θεωρείται ως «ύστατη λύση ανάγκης».

Σύμφωνα με το Sky News οι αεροπορικές ρίψεις σπάνια φτάνουν στους πιο ευάλωτους. Παλαιστινιακές πηγές επισημαίνουν πως συχνά τα πακέτα καταλήγουν σε λάθος χέρια, ή πωλούνται στη μαύρη αγορά. Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος τραυματισμών ή θανάτων όταν τα βαριά πακέτα πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές – έχουν ήδη αναφερθεί τραυματισμοί αμάχων και ζημιές σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell εξηγεί ότι αεροπορικός ανεφοδιασμός είναι ιδανικός εφόσον έχεις διάδρομο προσγείωσης, όμως στη Γάζα ο μόνος διάδρομος στη Ράφα έκλεισε το 2021. Έτσι, τα αεροσκάφη αναγκάζονται να πετούν χαμηλά και αργά πάνω από εμπόλεμη ζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο.

Επιπλέον, η χωρητικότητα τους είναι αμελητέα σε σύγκριση με τα φορτηγά: Ένα αεροσκάφος μεταφέρει όσα ένα φορτηγό, ενώ η Γάζα χρειάζεται περίπου 500 φορτηγά τη μέρα — δηλαδή μόλις το 0,2% των καθημερινών αναγκών καλύπτεται από αεροπορικές ρίψεις.

Γιατί πραγματοποιούνται τώρα αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας;

Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις προμήθειες προς τη Γάζα στις αρχές Μαρτίου, ανοίγοντας ξανά κάποιες ροές βοήθειας τον Μάιο, αλλά με περιορισμούς που - κατά τους Ισραηλινούς - αποτρέπουν την κλοπή αγαθών από τη Χαμάς. Το Ισραήλ ελέγχει και τα τρία συνοριακά περάσματα προς τη Γάζα.

Από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χαμάς τον Οκτώβριοτου 2023, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ηγέτες συνεχώς προτρέπουν το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερες παραδόσεις βοήθειας. Ο Philippe Lazzarini αναφέρει ότι «6.000 φορτηγά με βοήθεια περιμένουν στα σύνορα σε Ιορδανία και Αίγυπτο». Ωστόσο, συχνά οι αεροπορικές ή θαλάσσιες ρίψεις παρουσιάζονται ως λύση ανάγκης όταν τα χερσαία σύνορα παραμένουν κλειστά ή φραγμένα.

Τι περιέχει η ανθρωπιστική βοήθεια και ποιος εμπλέκεται;

Τα πακέτα ρίχνονται κυρίως από αεροσκάφη τύπου C-130. Η Ιορδανία φέρεται να χρησιμοποιεί 10 αεροσκάφη και τα ΗΑΕ 8. Κάθε ένα μπορεί να μεταφέρει οκτώ παλέτες με συνολικό βάρος περίπου 8 τόνων. Τα πακέτα περιέχουν ξηρά τρόφιμα όπως ρύζι, αλεύρι και βρεφικό γάλα, όχι φάρμακα.

Βρετανικά αεροσκάφη δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ιορδανία, αν και ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσει, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν και να ιδρύσουν «κέντρα σίτισης» στη Γάζα.

Οι αεροπορικές ρίψεις αντιμετωπίζονται κυρίως ως συμβολικές κινήσεις ή αγωνιώδης προσπάθεια μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή. Ουσιωδώς δεν μπορούν να ανακουφίσουν τον εκτεταμένο λιμό που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και γιατρούς χωρίς σύνορα, έχει ήδη οδηγήσει σε θανάτους από ασιτία, ακόμα και μικρών παιδιών.

Το Ισραήλ αρνείται πως υπάρχει λιμός στη Γάζα, αλλά τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανισμών δείχνουν ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM