Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς να χάνουν τη ζωή τους είτε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς είτε ενώ προσπαθούσαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο πέρασμα Ζικίμ.
Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν σταματήσει και η πείνα εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 124 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από ασιτία, μεταξύ αυτών και 84 παιδιά. Το Σάββατο το πρωί, ένα ακόμη βρέφος πέθανε από υποσιτισμό – το τρίτο μέσα σε 24 ώρες.
Ο πληθυσμός της Γάζας ζει σε απόγνωση, με χιλιάδες να συγκεντρώνονται καθημερινά για να παραλάβουν τρόφιμα, συχνά υπό κίνδυνο, αφού πάνω από 1.000 άτομα έχουν σκοτωθεί σε σημεία διανομής βοήθειας τους τελευταίους δύο μήνες. Η μητέρα έξι παιδιών, Ράνια Αλ-Σαράχι, δήλωσε ότι έχει χάσει 22 κιλά κατά την εγκυμοσύνη της, ενώ παλεύει καθημερινά για να βρει νερό και φαγητό για την οικογένειά της.
«Το ψωμί είναι πολυτέλεια. Δεν έχουμε δει εδώ και 10 μέρες. Τα παιδιά μου ψάχνουν για φαγητό στους δρόμους», είπε συγκλονισμένη.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις το Σάββατο, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους σε πολυκατοικία στην Πόλη της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες για εκεχειρία φαίνεται να έχουν παγώσει, καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ απέσυραν τις αντιπροσωπείες τους από τη Ντόχα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τη Χαμάς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι εξετάζει «εναλλακτικές επιλογές» χωρίς να τις κατονομάσει.
Η Χαμάς υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί για ευθύνη της είναι αβάσιμοι και χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως «διαπραγματευτικό ελιγμό». Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που μεσολαβούν, ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν σύντομα.
Το σημείο τριβής αφορά κυρίως τη διάταξη των ισραηλινών στρατευμάτων κατά την κατάπαυση πυρός, την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι πάνω από 90.000 γυναίκες και παιδιά χρειάζονται άμεση θεραπεία για υποσιτισμό, ενώ 1 στους 3 κατοίκους της Γάζας περνά μέρες χωρίς τροφή.
Το Ισραήλ έχει αμφισβητήσει την έκταση της πείνας, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα παρουσιάζεται υπερβολικά από τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο ΟΗΕ δηλώνει ότι η παροχή βοήθειας είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το Ισραήλ.
Αν και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει επιτρέψει την είσοδο 4.500 φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα από τον Μάιο, ο αριθμός αυτός (περίπου 70 την ημέρα) είναι πολύ μικρότερος από τα 500 φορτηγά ημερησίως που περνούσαν προπολεμικά.
Καθώς οι εικόνες από λιμοκτονούντα βρέφη κάνουν τον γύρο του κόσμου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει και πάλι τις ρίψεις βοήθειας από αέρος, με την Ιορδανία να αναλαμβάνει τις πρώτες αποστολές. Η Βρετανία επίσης θα συνδράμει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, χαρακτήρισε τις ρίψεις βοήθειας «ανεπαρκείς και επικίνδυνες», σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίγεια διανομή τροφίμων.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε αντίθετη, θεωρώντας πρόωρη την αναγνώριση.
Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 – η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 θανάτους – έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 60.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας.