Εκτοξεύεται η κακομεταχείριση σε ορυχεία που ίσως είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ

Εκτοξεύεται η κακομεταχείριση σε ορυχεία που ίσως είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ορυχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγουν κρίσιμα ορυκτά για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής καταγράφουν σημαντική αύξηση καταγγελιών για παραβιάσεις που αφορούν από εργατικά ατυχήματα μέχρι ρύπανση εδαφών, σύμφωνα με νέα έκθεση. Το 2024 οι καταγγελίες αυξήθηκαν τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) κατέγραψε 270 καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών κανονισμών σε έργα εξόρυξης κρίσιμων μετάλλων σε 13 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας το 2023, έναντι 92 το 2022.

Η ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός, απαραίτητος για καλώδια, και το λίθιο, που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες αυτοκινήτων, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόοδο για το κλίμα και την προστασία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων», δήλωσε η Ella Skybenko, ερευνήτρια της BHRRC και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Μπορούμε να πετύχουμε και τα δύο, αν κινηθούμε με σύνεση, ώστε ούτε οι άνθρωποι ούτε το περιβάλλον να πληρώσουν το τίμημα της ενεργειακής μετάβασης.»

Οι καταγγελίες βασίζονται σε δημόσια αναφερόμενα περιστατικά από μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ και αφορούν όλη την αλυσίδα εξόρυξης και επεξεργασίας των μετάλλων, από την εξόρυξη μέχρι τη μεταλλουργία και τον καθαρισμό.

Η μελέτη εντόπισε καταγγελίες σε 13 από τις 23 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας που μελετήθηκαν. Η Ρωσία συγκεντρώνει το 39% των καταγγελιών, ακολουθούμενη από την Ουκρανία και το Καζακστάν. Δεν καταγράφηκαν καταγγελίες για τις τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ που συμπεριλήφθηκαν (Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ούτε για τη Μολδαβία και το Τουρκμενιστάν.

Οι παραβιάσεις υγείας και ασφάλειας ήταν οι πιο συχνές, αντιπροσωπεύοντας το 85% των επιπτώσεων στους εργαζόμενους, με επακόλουθα τα εργατικά ατυχήματα και προβλήματα υγείας.

Στις κοινότητες, οι παραβιάσεις περιβαλλοντικών προτύπων κάλυψαν το 38% των καταγγελιών, η ατμοσφαιρική ρύπανση το 27% και η ρύπανση εδάφους και υδάτων από 20% η κάθε μία.

Ο Diego Francesco Marin, ακτιβιστής του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιδιαίτερα ανησυχητικά», επισημαίνοντας πως η καταπιεστική κατάσταση για δημοσιογράφους και ΜΚΟ σε πολλές χώρες πιθανώς οδηγεί σε υποκαταγραφή των περιστατικών.

«Οι αυξανόμενες καταγγελίες πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση για τράπεζες, κυβερνήσεις και επενδυτές που εξετάζουν ευκαιρίες στην περιοχή», τόνισε. «Χωρίς άμεση παρέμβαση, η κατάσταση θα χειροτερέψει με την επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.»

Οι προσπάθειες της ΕΕ για εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών εντός της Ένωσης, παρά την ευρεία υποστήριξη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζουν έντονη αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η ένταση ενισχύθηκε από την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποκάλυψε την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και από τον έλεγχο της Κίνας στην αλυσίδα κρίσιμων μετάλλων.

Η Skybenko καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, οι κοινότητες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν πολλούς και αυξανόμενους κινδύνους — φαίνεται να ξεχνιούνται καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα μέταλλα για την επείγουσα μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.»

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM