Νέα διεθνής πίεση προς το Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα ασκείται από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που με κοινή τους δήλωση ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και καταγγέλλουν ως «επικίνδυνο» το μοντέλο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση.
Η πρωτοβουλία έρχεται μετά τον θάνατο περισσότερων από 800 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις που υπογράφουν τη δήλωση, σε περιοχές κοντά σε εγκαταστάσεις διανομής τροφίμων, γεγονός που χαρακτηρίζεται «απάνθρωπη δολοφονία αμάχων» και «κατάρρευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Οι χώρες υποστηρίζουν πως η πλειονότητα των νεκρών εντοπίζεται πέριξ των εγκαταστάσεων του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF) – ενός οργανισμού που φέρεται να λειτουργεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ και αντικαθιστά εν μέρει τη διανομή μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Το GHF κάνει χρήση ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών ασφάλειας και logistics, παρακάμπτοντας τη συνήθη ανθρωπιστική διαδικασία.
Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία για να αποτραπεί η λεηλασία της βοήθειας από μαχητές της Χαμάς, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται κατηγορηματικά. Αντίθετα, ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει το νέο μοντέλο «παραβίαση των αρχών αμεροληψίας» και «επικίνδυνο προηγούμενο για την ανθρωπιστική βοήθεια».
Στην κοινή τους δήλωση, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν:«Ενώνουμε τις φωνές μας με ένα απλό και επείγον μήνυμα: Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα».
Καλούν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση μιας ειρηνευτικής πορείας με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την προστασία αμάχων.
«Το ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τον πληθυσμό της Γάζας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ποιοι υπογράφουν τη δήλωση
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών των: Αυστραλίας, Αυστρίας, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε..
Η έκκληση προέρχεται από χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, γεγονός που προσδίδει αυξημένο πολιτικό βάρος στη δήλωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της δήλωσης στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-υπογράφοντες επιμένουν πως μόνο μέσω πολιτικής λύσης μπορεί να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος βίας και ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.