Η συριακή προεδρία κήρυξε το Σάββατο άμεση και πλήρη εκεχειρία στην επαρχία Σουέιντα, έπειτα από μια εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 940 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
Η περιοχή, που μέχρι πρότινος διατηρούσε σχετική ουδετερότητα στον συριακό εμφύλιο, μετατράπηκε σε θέατρο σφοδρών διακοινοτικών συγκρούσεων, έπειτα από την ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων υπό τον νέο πρόεδρο Αχμέτ αλ-Σαράα και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσαν ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό.
Ανάμεσα στους 940 νεκρούς περιλαμβάνονται 588 Δρούζοι, εκ των οποίων 326 ήταν ένοπλοι μαχητές και 262 άμαχοι. Από αυτούς, 182 φέρονται να εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από μονάδες που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών του συριακού καθεστώτος.
Παράλληλα, έχουν χάσει τη ζωή τους 312 στρατιώτες και μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς και 21 σουνίτες Βεδουίνοι, τρεις εκ των οποίων ήταν άμαχοι που εκτελέστηκαν συνοπτικά από ενόπλους των Δρούζων.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αποχώρηση στρατού και ανάθεση ασφάλειας στους Δρούζους
Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και την επέμβαση του Ισραήλ, ο Σαράα διέταξε την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, παραχωρώντας τη διαχείριση της ασφάλειας στις τοπικές δυνάμεις των Δρούζων. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε από την προεδρία ως «μέτρο αποφυγής κλιμάκωσης», αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη αποσύνθεση της κρατικής ενότητας.
Ο σεΐχης Χικμάτ αλ-Χίτζρι, θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων, ανακοίνωσε πως η εκεχειρία προβλέπει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ασφαλή έξοδο αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο και τοπικοί γιατροί περιγράφουν σκηνές ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης: όλα τα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας, δεν υπάρχουν τρόφιμα ούτε φάρμακα, ενώ οι νεκροτομές είναι γεμάτες με πτώματα που σαπίζουν.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα πτώματα αρχίζουν να σαπίζουν. Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς», κατέθεσε χειρουργός του νοσοκομείου Σουέιντα.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι οι διακοπές ρεύματος καθιστούν αδύνατη τη διατήρηση των νεκρών σωμάτων, ενώ ο ΟΗΕ ζητά άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναλυτές τονίζουν ότι η παραχώρηση ελέγχου της Σουέιντα στους Δρούζους μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για διεκδικήσεις αυτονομίας από άλλες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι, οι Χριστιανοί και οι Αλαουίτες. Ο φόβος για κατάρρευση της κεντρικής διοίκησης είναι έντονος.

Ο Μπασάμ Αλαχμάντ, διευθυντής της ΜΚΟ Syrians for Truth and Justice, επισημαίνει: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο με τις μειονότητες. Αν επιλέξει τον δρόμο της καταστολής, θα αποτύχει όπως και το καθεστώς Άσαντ».
«Αυτό που μας τρομάζει είναι ότι αν η Δαμασκός παραχωρήσει τον έλεγχο της Σουέιντα, τότε όλοι θα απαιτήσουν το ίδιο», δήλωσε στο Associated Press ο πρώην αξιωματούχος Αμπντέλ Χακίμ αλ-Μάσρι.
Με πληροφορίες από Guardian