Στην πιθανότητα ο 40χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα να είχε μειωμένο καταλογισμό κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, αναφέρθηκε ο θεράπων ιατρός του, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοϊατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δουζένης, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ο καθηγητής τόνισε ότι ο κατηγορούμενος του φαινόταν «συντετριμμένος», παρουσιάζοντας καταθλιπτικά συμπτώματα, διαταραχές ύπνου και ιδεοληψίες, ενώ επεσήμανε πως είχε ιστορικό εξάρτησης από ουσίες και διαγνώστηκε με διαταραχή προσωπικότητας.
«Σωρευτικά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να έχει μειωμένο καταλογισμό», ανέφερε ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η κρίση ανήκει στο Δικαστήριο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δήλωση του κατηγορούμενου πως «δεν θυμάται τι έγινε», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδέεται με αλκοολικό μπλακάουτ. Όπως εξήγησε: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να λειτουργεί, να οδηγεί, να επικοινωνεί, αλλά να μην συγκρατεί μνήμες από την πράξη».
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για πιθανή απώλεια συνείδησης από χρήση αλκοόλ και φαρμάκων, δήλωσε πως «είναι δυνατό, αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο».
Όταν η εισαγγελέας παρατήρησε ότι ο μειωμένος καταλογισμός απαιτεί σαφή ψυχική ή διανοητική διαταραχή, ο καθηγητής απάντησε: «Ο κατηγορούμενος πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας και βρισκόταν σε καταθλιπτική φάση», αλλά παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι διαταραχές αυτές οδήγησαν στο έγκλημα.
«Η διαταραχή προσωπικότητας είναι μόνιμη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει «αυτοκαταστροφικές» αλλά και «ετεροκαταστροφικές» τάσεις. Σε ερώτηση για το εάν τα στοιχεία επαρκούν, υποστήριξε πως «εκφράζω προσωπική εκτίμηση, ερμηνεύοντας τη στάση του κατηγορούμενου ως πιθανή ένδειξη ακραίου συναισθήματος» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ίσως να ήθελε να πεθάνει μαζί της».
Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι τέτοιες συμπεριφορές περιγράφονται στην ψυχιατρική βιβλιογραφία, τονίζοντας τη σημασία των πραγματογνωμοσυνών που θα εξεταστούν στη συνέχεια της δίκης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πατέρα της Κυριακής Γρίβα από το ακροατήριο, ο οποίος φώναξε: «Στόμωσε το μαχαίρι από τις πέντε μαχαιριές, γι’ αυτό δεν μπόρεσε να αυτοκτονήσει…»
Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος δεν είχε διανοητική καθυστέρηση. Θεωρούμε όμως ότι η βούλησή του επηρεάστηκε από την ψυχική πάθηση σε συνδυασμό με τις ουσίες που είχε καταναλώσει».