«Σαν σε μυθιστόρημα του Ντίκενς»: Ανησυχητική έκθεση για την παιδική φτώχεια στην Αγγλία

«Σαν σε μυθιστόρημα του Ντίκενς»: Σοβαρή έκθεση για την παιδική φτώχεια στην Αγγλία Facebook Twitter
Φωτ:Getty Images
0

Χιλιάδες παιδιά στην Αγγλία ζουν σε ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα έκθεση της επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού, Dame Rachel de Souza, η οποία παρομοιάζει την κατάσταση με τη δυστυχία που περιγράφει ο Κάρολος Ντίκενς στα έργα του.

Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 128 παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, που διεξήχθησαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025. Πολλά παιδιά περιέγραψαν καθημερινές δυσκολίες όπως η απουσία θέρμανσης, η αδυναμία πρόσβασης σε ποιοτικά τρόφιμα και η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για ύπνο και μελέτη. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά φαίνεται να αποδέχονται αυτές τις συνθήκες ως «κανονικότητα».

Η de Souza δήλωσε ότι η κατάσταση αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα κοινωνικής ανισότητας και ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον περιορισμό των επιδομάτων για οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από το 2017 και προβλέπει ότι οι γονείς δεν λαμβάνουν οικονομική στήριξη για το τρίτο παιδί και άνω, παρά μόνο για τα δύο πρώτα.

Το συγκεκριμένο όριο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την Ομάδα Δράσης κατά της Παιδικής Φτώχειας (Child Poverty Action Group) να εκτιμά ότι οδηγεί 109 παιδιά την ημέρα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies) υπολογίζει ότι η κατάργηση του μέτρου θα κόστιζε περίπου 3,4 δισ. λίρες ετησίως, αλλά θα έβγαζε μισό εκατομμύριο παιδιά από τη σχετική φτώχεια.

Η επίτροπος τόνισε ότι οποιαδήποτε σοβαρή στρατηγική για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας πρέπει να ξεκινά με την κατάργηση αυτού του ορίου. Παράλληλα, πρότεινε την εφαρμογή τριπλού μηχανισμού προστασίας για τα επιδόματα παιδιών ώστε να συμβαδίζουν με το κόστος ζωής, περιορισμό της παραμονής οικογενειών σε προσωρινά καταλύματα πέραν των έξι εβδομάδων, και παροχή δωρεάν μεταφοράς για όλους τους μαθητές στην Αγγλία.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων (NAHT), Paul Whiteman, σημείωσε ότι πολλά σχολεία έχουν αναγκαστεί να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως τράπεζες τροφίμων, ζεστά καταλύματα, κουπόνια σίτισης και ακόμη και πλυντήρια ρούχων. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο» και ζήτησε δράση σε επίπεδο κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι είναι δεσμευμένη στη μείωση της παιδικής φτώχειας και ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. λιρών για τη βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και μέτρα όπως η επέκταση των δωρεάν σχολικών πρωινών και επενδύσεις σε κοινωνική κατοικία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM