Γιατί η Κίνα δεν επεμβαίνει πιο δραστικά στη Μέση Ανατολή

Γιατί η Κίνα δεν επεμβαίνει πιο δραστικά στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Οι Κινέζοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα συγκεντρώσει τη διπλωματική και στρατιωτική ισχύ – και ακόμη λιγότερο την πολιτική βούληση –  για να σφετεριστούν τη θέση της Αμερικής ως πρώτη παγκόσμια δύναμη.
0

Ένα πράγμα που η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν τον Ιούνιο κατέστησε απολύτως σαφές είναι ότι η Κίνα δεν είναι έτοιμη να γίνει η επόμενη παγκόσμια υπερδύναμη.

Η χώρα που αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο διπλωματικό και οικονομικό εταίρο της Τεχεράνης κατέληξε να μην παίξει ουσιαστικά κανέναν ρόλο όταν το Ιράν και το Ισραήλ ήρθαν στα χέρια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει επιδιώξει ενεργά ισχυρότερες σχέσεις με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής – όχι μόνο με το Ιράν, αλλά και με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – και παρά το προφανές συμφέρον της Κίνας στην προώθηση της σταθερότητας σε μια περιοχή που προμηθεύει πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών πετρελαίου της.

Γιατί λοιπόν η Κίνα δεν ανέλαβε κάποια δράση; Αρχικά, το Πεκίνο κατέβαλε κάποιες προσπάθειες για να διεκδικήσει την επιρροή του. Στα μέσα Ιουνίου, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις για την διαχείρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εκφράζοντας την πρόθεση να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην αποκατάσταση της ειρήνης. Αλλά η πρόταση του Σι δεν οδήγησε πουθενά και σίγουρα δεν μπόρεσε να φέρει τις εμπόλεμες δυνάμεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – ειδικά το Ισραήλ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι άνοιξε διάλογο με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσε ότι η Κίνα «είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ανταλλαγές σε όλες τις πτυχές το συντομότερο δυνατό».

Οι δύο χώρες δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα στενές σχέσεις και το Πεκίνο πρόσβαλε βαθιά την ισραηλινή ηγεσία παίρνοντας θέση υπέρ της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Εν μέσω όμως των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιών του Ισραήλ, το Πεκίνο προσπάθησε να μαλακώσει την προσέγγισή του. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι άνοιξε διάλογο με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσε ότι η Κίνα «είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ανταλλαγές σε όλες τις πτυχές το συντομότερο δυνατό».

Όμως η ηγεσία του Ισραήλ είναι πιθανό να παραμείνει επιφυλακτική, δεδομένης της σχέσης της Κίνας με την Τεχεράνη. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Πεκίνο βοήθησε τους Ιρανούς να παρακάμψουν τις κυρώσεις και τις διπλωματικές πιέσεις της Ουάσινγκτον. Μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία, η Κίνα καλωσόρισε το Ιράν σε δύο σημαντικούς διεθνείς συνασπισμούς: την ομάδα αναδυόμενων οικονομιών BRICS και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Και η Κίνα είναι εκείνη που αγοράζει το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, παρέχοντας ζωτικούς πόρους στην ετοιμοθάνατη οικονομία του.

Δεδομένων αυτών των δεσμών, η κινεζική ηγεσία αναμένεται να ασκήσει έντονη επιρροή στην Τεχεράνη. Το έχει κάνει και στο παρελθόν: Το 2015, η Κίνα ενθάρρυνε την ηγεσία του Ιράν να συμμετάσχει στην πυρηνική συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα, και το 2023, μεσολάβησε για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και του περιφερειακού της αντιπάλου, της Σαουδικής Αραβίας. Η σχέση της Κίνα με το Ιράν παραμένει στενή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο στενή όσο φαίνεται.

Το Ιράν έχει σίγουρα λόγους να αμφισβητεί κατά πόσον η Κίνα έχει δεσμευτεί πλήρως στη σχέση αυτή. Το 2021, η Κίνα υποσχέθηκε να επενδύσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν σε διάστημα 25 ετών στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης, αλλά η πρόοδος προς την επίτευξη αυτού του στόχου υπήρξε εξαιρετικά αργή. Οι σωρευτικές άμεσες κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν έφθασαν μόλις τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023.

Και οι κινεζικές εταιρείες ήταν επιφυλακτικές στην δραστηριοποίησή τους στο Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων – ένας κίνδυνος που κατέστη σαφής όταν η Μενγκ Γουανζού, η CFO και αναπληρώτρια πρόεδρος του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei, συνελήφθη στον Καναδά το 2018 κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον για κατηγορίες που σχετίζονται με τέτοιου είδους κυρώσεις.

Η Κίνα εκμεταλλεύεται επίσης την ευπάθεια του Ιράν αγοράζοντας το πετρέλαιό του με σημαντικές εκπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει την κινεζική επιρροή διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ινδία, τον κύριο αντίπαλο του Πεκίνου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι Ιρανοί αναμφίβολα γνωρίζουν επίσης ότι η Κίνα δεν μπορεί να τους προστατεύσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις δυτικές κυρώσεις. Επίσης, το Πεκίνο δεν είναι πιθανό να πιέσει την Ουάσινγκτον να τις άρει. Και παρόλο που η Κίνα αναβαθμίζει σταθερά τις ένοπλες δυνάμεις της, εξακολουθεί να μην μπορεί να προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ μέχρι τη Μέση Ανατολή. Το Πεκίνο πιθανότατα δεν θα ήθελε να το κάνει ούτως ή άλλως καθώς η Κίνα παραδοσιακά τείνει να αποφεύγει τα είδη των στενών συμμαχιών και αμυντικών συμφωνιών που η Ουάσινγκτον συνάπτει με άλλες κυβερνήσεις.

Τα κράτη του Κόλπου έχουν καλλιεργήσει όλο και περισσότερο το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν πάνω απ' όλα στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βασιλείς του Κόλπου τον υποδέχθηκαν πλουσιοπάροχα, αποτελεί απόδειξη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος εταίρος για τις χώρες αυτές. Το ίδιο ισχύει και σε παγκόσμια κλίμακα. Το ειδικό οικονομικό βάρος της Κίνας δεν μεταφράζεται σε πολιτική και στρατιωτική ισχύ τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε. Οι Κινέζοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα συγκεντρώσει τη διπλωματική και στρατιωτική ισχύ – και ακόμη λιγότερο την πολιτική βούληση –  για να σφετεριστούν τη θέση της Αμερικής ως πρώτη παγκόσμια δύναμη. Για να το πετύχουν, θα χρειαστούν όχι μόνο περισσότερους πόρους και μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και ένα νέο όραμα για τον ρόλο της Κίνας στον κόσμο.

Με στοιχεία από The Atlantic

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM