Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης

Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επιστολή με την οποία τον προτείνει για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο Τραμπ προωθεί ειρηνευτικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες και περιοχές, ενώ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία ΗΠΑ–Ισραήλ για την αναζήτηση διεξόδων που θα μπορούσαν να προσφέρουν στους Παλαιστίνιους της Γάζας καλύτερες προοπτικές.

Ο Ισραηλινός ηγέτης επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους που δεν επιδιώκουν την καταστροφή του Ισραήλ, διατηρώντας όμως την ασφάλεια υπό ισραηλινό έλεγχο.

Τι είπε ο Τραμπ για το μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει λήξει, υπογραμμίζοντας ότι θα προτιμούσε να μην χρειαστεί νέα αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται νέες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ανέφερε ως παράδειγμα την άρση κυρώσεων στη Συρία, επισημαίνοντας πως θα ήθελε να δει το Ιράν να προχωρά σε ειρηνική ανοικοδόμηση, αντί για εχθρική ρητορική κατά ΗΠΑ και Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν είναι ζήτημα του ίδιου του ιρανικού λαού.

Τραμπ για πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο Τραμπ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε ότι έχει εξασφαλίσει συνεργασία από γειτονικές χώρες του Ισραήλ για την προώθηση σχεδίου μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, χωρίς να κατονομάσει ποιες χώρες συμμετέχουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στους όρους για 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, καλώντας τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες δεν θα βελτιωθούν αν απορριφθεί η συμφωνία. Η Χαμάς απάντησε θετικά ως προς τη διαπραγμάτευση, ζητώντας περαιτέρω συζητήσεις για τον μηχανισμό υλοποίησης, ενώ το Ισραήλ διατηρεί σκληρή στάση για την εξάλειψη της Χαμάς ως δύναμης στη Γάζα.

Σε ερώτηση για τη λύση δύο κρατών, ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στον Νετανιάχου, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Όσον αφορά το σχέδιο μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας, ο Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με γειτονικές χώρες, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν μια έντονη διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη διαχείριση των συγκρούσεων Ισραήλ–Ιράν και Ισραήλ–Χαμάς, καθώς και την προώθηση της αμερικανοϊσραηλινής συνεργασίας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και οι προτάσεις για το μέλλον της Γάζας παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, ενώ η υποψηφιότητα Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στις πρωτοβουλίες αυτές από την ισραηλινή πλευρά.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM