Γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι είναι, πότε εμφανίζονται και πώς τις ξεχωρίζουμε από τις μωβ

Γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι είναι, πότε εμφανίζονται και πώς τις ξεχωρίζουμε από τις μωβ Facebook Twitter
Φωτ: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας
0

Με την άνοδο της θερμοκρασίας και την κορύφωση της θερινής περιόδου, η γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo) κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία της σε διάφορες περιοχές της ελληνικής ακτογραμμής.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, πλην όμως ακίνδυνο, θαλάσσιο είδος που επισκέπτεται τα ελληνικά νερά κάθε χρόνο, με κορύφωση των τοπικών εξάρσεων από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η παρουσία της γαλάζιας μέδουσας είναι φυσική και επαναλαμβανόμενη, χωρίς να συνιστά κάποιον λόγο ανησυχίας. Σε αντίθεση με ό,τι συχνά διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε υπερβολικούς τίτλους ειδήσεων, οι εξάρσεις της στην Ελλάδα είναι περιορισμένες και πολύ λιγότερο έντονες σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Η γαλάζια μέδουσα είναι από τις μεγαλύτερες που συναντώνται στη Μεσόγειο, αλλά το τσίμπημά της είναι ήπιο και σπάνια προκαλεί προβλήματα στον άνθρωπο. Ωστόσο, χρειάζεται μια μικρή προσοχή: το είδος αυτό εκκρίνει βλέννα, και αν κάποιος κολυμπήσει πολύ κοντά της, δεν θα πρέπει να αγγίξει το πρόσωπό του, καθώς ενδέχεται να εμφανιστεί ήπιο πρήξιμο.

Πώς να ξεχωρίσετε τη γαλάζια μέδουσα από τη μωβ

Καθώς αρκετοί λουόμενοι και τουρίστες συγχέουν τα είδη μεδουσών που εντοπίζονται στη χώρα, το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει τα βασικά χαρακτηριστικά δύο κοινών ειδών:

Γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo)

  • Μεγάλη, ημισφαιρική καμπάνα
  • Χαρακτηριστική μωβ ιριδίζουσα γραμμή στην περιφέρειά της
  • Σώμα από γαλακτερό λευκό μέχρι έντονο μπλε
  • Αντί για λεπτά νημάτια, διαθέτει παχιές λοβωτές προεκτάσεις

Μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca)

  • Μικρότερο μέγεθος (έως 12 εκ. διάμετρος)
  • Πορτοκαλοκαφέ ή ροζ/μωβ χρώμα με έντονες κηλίδες
  • Μακριά, περιφερειακά νημάτια που φτάνουν τα 2 μέτρα
  • Πιο ενοχλητικό τσίμπημα
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM