Από το 2008 η Μέιτζορ Κάρα Κόρκοραν υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό. Πολέμησε στο Αφγανιστάν ως λοχαγός και διοικητής λόχου. Από το 2018, αφού έκανε coming out ως τρανς γυναίκα, μετέβη στην ηγετική σχολή Fort Leavenworth στο Κάνσας. Στα τέλη Μαΐου, λίγο πριν από την αποφοίτησή της από το κορυφαίο στρατιωτικό πρόγραμμα ηγεσίας, διατάχθηκε από την ανώτερη διοίκηση να συμμορφωθεί με τους «ανδρικούς κανονισμούς»: να κόψει τα μακριά ξανθά μαλλιά της και να φορέσει ανδρική στολή.
«Δεν υπάρχει τίποτα πάνω μου που να είναι αντρικό», είπε η Κάρα την προηγούμενη μέρα της τελετής. «Δεν το κάνω επειδή το θέλω. Το κάνω επειδή μου το επέβαλαν». Πλέον, με τον νέο αποκλεισμό των τρανς ατόμων από τον στρατό να τίθεται σε εφαρμογή με προεδρική εντολή Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2025, η Κόρκοραν και χιλιάδες άλλα στελέχη βρίσκονται ένα βήμα πριν την υποχρεωτική αποστράτευση.
Η προεδρική απόφαση χαρακτηρίζει τη «διάγνωση δυσφορίας φύλου» ως «ασύμβατη με τα υψηλά πνευματικά και σωματικά πρότυπα» του αμερικανικού στρατού και ισχυρίζεται πως «η ένοπλη δύναμη πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ριζοσπαστικές ιδεολογίες φύλου και από ψευδείς ισχυρισμούς για το φύλο». Η απόφαση, που αντικαθιστά την πιο συμπεριληπτική πολιτική Μπάιντεν του 2021, δεν επιτρέπει εξαιρέσεις – ακόμη και για τρανς άτομα που ήδη υπηρετούν.

Επισήμως, περίπου 4.200 τρανς άτομα υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όμως ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και τις 10.000. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, όσοι δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς έως τις 6 Ιουλίου, θα υπόκεινται σε «υποχρεωτική απομάκρυνση» και θα χάσουν προνόμια όπως συντάξεις, περίθαλψη και αποζημιώσεις. Η Κόρκοραν δεν υπέβαλε αίτημα αποχώρησης. «Δεν θα αποχωρήσω οικειοθελώς. Αν θέλουν να με διώξουν, θα πρέπει να το κάνουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Εγώ θα παραμείνω».
«Δεν είμαι απειλή, έγινα καλύτερη στρατιωτικός ως τρανς γυναίκα»
Η Κάρα λέει πως η μετάβασή της δεν την αποδυνάμωσε, αλλά την έκανε πιο συγκεντρωμένη, πιο ανθεκτική. «Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η μετάβαση είναι αδυναμία. Για μένα ήταν το αντίθετο».
Έχοντας αλλάξει νομικά το φύλο και το όνομά της, χρησιμοποιεί πλέον γυναικείες αντωνυμίες. Το 2018 είχε τη στήριξη της διοίκησής της, παρά τις αντικρουόμενες εντολές της κυβέρνησης Τραμπ. Πλέον, ζει με την αγωνία της εξώθησης εκτός στρατεύματος και έχει διαμορφώσει το αυτοκίνητό της σε τροχόσπιτο, σε περίπτωση που αναγκαστεί να φύγει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η υποναύαρχος Ρέι Τίμπερλεϊκ, τρανς non-binary άτομο που υπηρετεί εδώ και 17 χρόνια, μετατέθηκε σε ανατολική βάση για να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, καθώς ετοιμάζεται για την αποχώρηση. «Δεν εκπλήσσομαι. Το βλέπαμε να έρχεται από τις εκλογές», λέει η Ρέι. Μαζί με τη σύζυγο και την κόρη τους μετακόμισαν στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Η Ρέι αποφάσισε να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει ακόμη τα δικαιώματα που θα είχε με πλήρη υπηρεσία 20 ετών. Εκτιμά ότι θα χάσει συνταξιοδοτικές παροχές συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση επιβίωσης. Παίρνουμε διαρκώς δύσκολες αποφάσεις», λέει η σύζυγός της, Λίντσεϊ. «Χάνουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αποδοχή».
Ο νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, πρώην αξιωματικός και παρουσιαστής στο συντηρητικό Fox News, έχει χαρακτηρίσει τη φράση «η διαφορετικότητα είναι δύναμή μας» ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία του στρατού». Έχει ήδη καταργήσει το πρόγραμμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», το οποίο ενθάρρυνε τη συμμετοχή γυναικών σε διαδικασίες ειρήνευσης.

Την πολιτική του Τραμπ υποστηρίζουν και πρώην στελέχη όπως ο Καρλ Χίγκμπι, βετεράνος των Navy SEALs, που ισχυρίζεται πως τα τρανς άτομα είναι «ιατρικά αναξιόπιστα» και πως η ύπαρξή τους στον στρατό προκαλεί «σύγχυση» και κόστη.
Τρεις προσφυγές κατά της απαγόρευσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν και ένας ομοσπονδιακός δικαστής την ανέστειλε προσωρινά, το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε το πάγωμα τον Απρίλιο, επιτρέποντας την εφαρμογή της πολιτικής ενώ συνεχίζεται η νομική μάχη. Η κατάσταση έχει αφήσει τρανς στρατιωτικούς σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και φόβου.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ικανότητές μας. Έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε», λέει η Κάρα, με φωνή που σπάει. «Και μας λένε ότι αυτό αρκεί για να θεωρηθούμε ανεπιθύμητοι».
Με πληροφορίες από BBC