Ρουμανία: Οι κάτοικοι παλεύουν για πρόσβαση στο νερό καθώς το ένα τρίτο της χώρας πλήττεται από ξηρασία

Ρουμανία: Οι κάτοικοι παλεύουν για πρόσβαση στο νερό καθώς το ένα τρίτο της χώρας πλήττεται από ξηρασία Facebook Twitter
Ξηρασία στη Ρουμανία
0

Μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση ξετυλίγεται στην νοτιοδυτική Ρουμανία, καθώς η ακραία ξηρασία που πλήττει τη χώρα καθιστά την πρόσβαση σε νερό καθημερινή δοκιμασία για χιλιάδες πολίτες. Στην απομακρυσμένη κοινότητα Teascu din Deal της κομητείας Ντόλζ, οι κάτοικοι διανύουν χιλιόμετρα με τενεκέδες στα χέρια, αναζητώντας νερό για να μαγειρέψουν, να πιουν ή να ποτίσουν τα ζώα τους.

Η Ρουμανία, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία έχει επιφέρει πρωτοφανή ξηρασία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, το ένα τρίτο της επικράτειας επηρεάζεται άμεσα από το φαινόμενο.

«Είναι πολύ δύσκολο με τέτοια ζέστη και χωρίς νερό,» λέει ο Νικολάε Νιτσουλέσα, κάτοικος του Teascu din Deal. Όπως και δεκάδες άλλοι συγχωριανοί του, περπατά καθημερινά μέχρι μια πηγή που άνοιξε ο δήμος. Όμως, η ροή έχει σχεδόν στερέψει και ο κόσμος περιμένει με τις ώρες για να γεμίσει έστω ένα μπουκάλι. «Μέχρι να γυρίσω σπίτι, το νερό δεν είναι πια κρύο», λέει, δείχνοντας την πλαστική δεκάλιτρη κανάτα του.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα γειτονικά χωριά. Οι κάτοικοι του Argetoaia, επίσης στην κομητεία Ντόλζ, προσπαθούν να αυτοσχεδιάσουν. Η Ρουξάντρα Μπολτάσου εξηγεί: «Φτιάξαμε μια δεξαμενή για να συλλέγουμε βρόχινο νερό, αλλά με την ξηρασία είναι πάρα πολύ δύσκολο». Ο Μπαλά Μαρίν, επίσης από το Argetoaia, σημειώνει: «Τοποθετήσαμε υδρορροές και μια δεξαμενή ενός τόνου για να μαζεύουμε νερό για τα κοτόπουλα και τον λαχανόκηπο».

«Ζούμε σαν στην έρημο Σαχάρα»

Η έλλειψη νερού δεν αφορά μόνο την απομακρυσμένη ύπαιθρο. Στην κοιλάδα του Δούναβη, πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει, ενώ το δημοτικό δίκτυο δεν επαρκεί για τις βασικές ανάγκες.

«Αγοράζω νερό γιατί το χρειάζομαι για το φαγητό μου», λέει μια κάτοικος στην τηλεόραση του Euronews Romania. Ένας άλλος προσθέτει: «Είναι καθαρή φτώχεια. Ζούμε όπως στη Σαχάρα.»

Η δήμαρχος του Argetoaia, Έλενα Νταμπέγκα, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά παραδέχεται ότι τα μέσα είναι περιορισμένα. «Δεν υπάρχει άλλη λύση για τους κατοίκους. Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε μηχανήματα για να ρίξουν χαλίκια και να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην πηγή».

Ρουμανία: Οι κάτοικοι παλεύουν για πρόσβαση στο νερό καθώς το ένα τρίτο της χώρας πλήττεται από ξηρασία Facebook Twitter

Όμως για τις 50 οικογένειες του Teascu din Deal, που ήδη κουβαλούν νερό μέσα από δύσβατα μονοπάτια ή προσπαθούν να σώσουν τις σταγόνες της βροχής, η πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν είναι νέο για τη Ρουμανία, αλλά η φετινή κρίση αποκαλύπτει βαθύτερες κοινωνικές ανισότητες: σε πολλές φτωχές αγροτικές περιοχές, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό εξαρτάται από τη βροχή ή τις πρόχειρες γεωτρήσεις, ενώ οι τοπικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα αιτήματα.

Καθώς η Ευρώπη πλήττεται ολοένα και συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα, η περίπτωση της κομητείας Ντόλζ φανερώνει πως η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο περιβαλλοντική – είναι και ανθρωπιστική.

Με πληροφορίες από Euronews

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM