Τέσσερις εργαζόμενοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία συνελήφθησαν επειδή δημοσίευσαν σκίτσο που φέρεται να απεικονίζει τον Προφήτη Μωάμεθ - του οποίου η απεικόνιση απαγορεύεται στο Ισλάμ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, καταδίκασε το σκίτσο του περιοδικού LeMan, χαρακτηρίζοντάς το «αισχρό», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι συνελήφθησαν ο αρχισυντάκτης, ο γραφίστας, ο διευθυντής του οργανισμού και ο σκιτσογράφος.
De Turkse autoriteiten hebben drie cartoonisten gearresteerd vanwege een satirische tekening die werd gepubliceerd in het weekblad Leman. De tekening toont een moslim met de naam Mohammed en een Jood met de naam Mozes die elkaar in de lucht de hand schudden, terwijl er beneden… pic.twitter.com/Kv7P60Tj55
— Joop Soesan 🇮🇱🇳🇱 (@JoopSoesan) July 1, 2025
Peygamber Efendimizin (S.A.V) karikatürünü yaparak nifak tohumları ekmeye çalışanları bir kez daha lanetliyorum.
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) June 30, 2025
Bu alçak çizimi yapan D.P. adlı şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır.
Bir kez daha yineliyorum:
Bu hayasızlar hukuk önünde hesap verecektir. pic.twitter.com/7xYe94B65d
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το LeMan αρνήθηκε ότι το σκίτσο αποτελεί καρικατούρα του Μωάμεθ, δηλώνοντας ότι «το έργο δεν αναφέρεται στον Προφήτη Μωάμεθ με κανέναν τρόπο».
Bu konuda yayın yapanlara uyarı : BU KARİATÜR bir HZ. MUHAMMED (SAV) KARİKATÜRÜ DEĞİLDİR. Eserde İsrail’in bombardımanlarında katledilen bir müslümanın adı Muhammed olarak kurgulanmıştır. İslam dünyasında 200 milyondan fazla kişinin adı Muhammed’tir. Eserde Hz Muhammed’e hiçbir
— LeMan (@lemandergisi) June 30, 2025
Δυνάμεις καταστολής αναπτύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δημοσίευσης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του LeMan, φωνάζοντας συνθήματα όπως «οφθαλμόν αντί οφθαλμού, αίμα για αίμα, εκδίκηση, εκδίκηση».
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για τη διάλυση του πλήθους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε ότι η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για «δημόσια προσβολή θρησκευτικών αξιών».
«Η καρικατούρα ή οποιαδήποτε μορφή οπτικής αναπαράστασης του Προφήτη μας δεν πλήττει μόνο τις θρησκευτικές μας αξίες, αλλά βλάπτει και την κοινωνική ειρήνη», έγραψε ο Γιλμάζ Τουντς στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε ότι «θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση τα αναγκαία νομικά μέτρα» κατά των δημοσιογράφων του LeMan.
Ο Αλί Γερλικαγιά δημοσίευσε επίσης βίντεο με τη σύλληψη των τεσσάρων εργαζομένων για το «αισχρό σκίτσο».
Έχουν εκδοθεί επίσης εντάλματα σύλληψης για άλλα μέλη της ανώτερης διεύθυνσης του περιοδικού.
Εικόνες του σκίτσου κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας δύο χαρακτήρες με φτερά να αιωρούνται στον ουρανό πάνω από μια πόλη που πολιορκείται.
Ο ένας από τους χαρακτήρες εμφανίζεται να λέει: «Ειρήνη σε εσάς, είμαι ο Μωάμεθ», και ο άλλος απαντά: «Ειρήνη σε εσάς, είμαι ο Μωυσής».
Το LeMan ζήτησε συγγνώμη από τους «καλοπροαίρετους αναγνώστες που πληγώθηκαν», αλλά υπερασπίστηκε το έργο του και απέρριψε τις κατηγορίες ότι το σκίτσο απεικονίζει τον Μωάμεθ.
«Ο σκιτσογράφος ήθελε να δείξει το δίκαιο του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού απεικονίζοντας έναν μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ, χωρίς καμία πρόθεση να προσβάλει θρησκευτικές αξίες», ανέφερε σε ανακοίνωση στο Χ.
«Δεν δεχόμαστε τη ρετσινιά που μας αποδίδεται, καθώς δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του Προφήτη μας. Πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να ερμηνεύσει έτσι το σκίτσο.»
Ο αρχισυντάκτης του LeMan, Τουντσάι Ακγούν, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι, δήλωσε στο AFP ότι το έργο έχει παρερμηνευθεί και ότι το περιοδικό «δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοιο ρίσκο».
Πρόσθεσε ότι η αντίδραση παρουσιάζει «ομοιότητες με την υπόθεση του Charlie Hebdo», κάτι που είναι «πολύ σκόπιμο και πολύ ανησυχητικό», αναφερόμενος στην επίθεση του 2015 στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, το οποίο είχε δημοσιεύσει καρικατούρα του Προφήτη Μωάμεθ.
Τα γραφεία του Charlie Hebdo είχαν δεχθεί ένοπλη επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι σκότωσαν 12 άτομα, σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις ασφαλείας στην ιστορία της Γαλλίας.
Με πληροφορίες από BBC